Ухвала
від 30.03.2020 по справі 759/5561/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/1886/20

ун. № 759/5561/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2020 року слідчий суддя Святошинського району м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській обл. ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської обл. ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12020110000000071 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 176 КК України,

встановив:

До Святошинського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській обл. ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської обл. ОСОБА_4 про проведення обшуку.

Клопотання обґрунтованим тим, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному 04.02.2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110000000071, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 176 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені досудовим розслідуванням особи, через онлайн кінотератр, що розміщується в мережі інтернет за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_1 », незаконно розповсюджують аудіовізуальні твори, право інтелектуальної власності на які належать компаніям членам МРА: «Warner Bros. Entertainment, Inc. (Warner)», «Disney Enterprises, Inc. (Disney)», «Paramount Pictures Corporation (Paramount)», «Twentieth Century Fox Films Corporation (Fox)», «Universal City Studios LLLP (Universal)», «Columbia Pictures Industries, Inc. (Sony Pictures), (Sony)». Зокрема такими аудіовізуальними творами є: «Frozen II», право інтелектуальної власності на який належить « ОСОБА_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 » право інтелектуальної власності на який належить « ОСОБА_5 », « ОСОБА_6 » право інтелектуальної власності на який належить « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 » право інтелектуальної власності на який належить «Universal», «Last Christmas» право інтелектуальної власності на який належить « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ОСОБА_7 » право інтелектуальної власності на який належить « ОСОБА_8 », «Zombieland: Double Tap» право інтелектуальної власності на який належить «Sony», «Jumanji: The Next Level» право інтелектуальної власності на який належить «Sony», «Joker» право інтелектуальної власності на який належить «Warner», «Motherless Brooklyn» право інтелектуальної власності на який належить «Warner», «Doctor Sleep» право інтелектуальної власності на який належить «Warner». На даний час у ході досудового розслідування встановлено, що у наслідок незаконних дій вищевказаних осіб компаніям членам МРА: «Warner Bros. Entertainment, Inc. (Warner)», «Disney Enterprises, Inc. (Disney)», «Paramount Pictures Corporation (Paramount)», «Twentieth Century Fox Films Corporation (Fox)», «Universal City Studios LLLP (Universal)», «Columbia Pictures Industries, Inc. (Sony Pictures), (Sony)» заподіяно матеріальний збиток у розмірі 45103 долари США, кожній з перелічених компаній. Вказані відомості отримані з заяви, що надійшла від «Української Антипіратської Асоціації», яка має довіреність та уповноважена здійснювати захист товарів права на які належать компаніям членам МРА.

Крім того, у ході досудового розслідування за дорученням слідчого працівниками ДБК НП України проведено огляд онлайн кінотеатру, що розміщується в мережі інтернет за посиланням «hdrezka.com.ua». У ході огляду вказаного інтернет ресурсу встановлено, що на ньому дійсно відбувається трансляція аудіовізуальних творів, право інтелектуальної власності на які належать компаніям членам МРА, без придбання відповідної ліцензії. Крім того, встановлено, що даний інтернет ресурс під час незаконного відтворення аудіовізуальних творів, право інтелектуальної власності на які належать компаніям членам МРА здійснює трансляцію реклами, за яку «hdrezka.com.ua» отримує прибуток, тобто вчиняють дії спрямовані на фінансування піратства.

Крім того, у ході досудового розслідування допитано, як свідка ОСОБА_9 , у ході допиту якого було встановлено обставини вчинення зазначеного кримінального правопорушення. Так, свідок ОСОБА_9 пояснив, що у ході виконання доручення слідчого у кримінальному провадженні № 12020110000000071 від 04.02.2020, за ознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.176КК України,проведено рядслідчо-оперативнихзаходів вході якихвстановлено фактстворення тазабезпечення функціонуванняна територіїУкраїни рядуонлайн кінотеатрів,які надаютьдоступ користувачамдо бібліотекихудожніх,анімаційних фільмів,серіалів,без відповіднихдозвільних документівправовласників,що призводить допорушення авторськихта суміжнихправ тазавдає матеріальноїшкоди вособливо великихрозмірах правовласникам,а також фінансування такої діяльності. Вжитими заходами встановлено:

Схема роботи: нНа території України працює піратський он-лайн кінотеатр, діяльність якого орієнтована на користувачів (переглядачів) з України, Росії, Білорусії та Молдови: «http://hdrezka.com.ua» «Смотреть фильмы онлайн в хорошем качестве безплатно».

На даний час встановлено, що до створення та адміністрування онлайн кінотеатру причетний ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНН: НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , користується номером телефону НОМЕР_2 , почтова ел. адреса: ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Встановлено, що ОСОБА_10 працює системним адміністратором на ТОВ «Укрчерметавтоматика», за адресою м. Дніпро вул. Князя Володимира Великого, (колишня назва Плеханова), 2, юр. Адреса: м. Дніпро, вул. Мандриківська, 149, код ЄДРПОУ 32447987, директор ОСОБА_11 .

У своїй злочинній діяльності використовує електронний гаманець забороненої на території України платіжної системи «WebMoney» з ідентифікатором НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та U365656997433, який зареєстрований на його ім`я.

Також в ході оперативних заходів встановлено, що спільно із ОСОБА_10 до незаконної діяльності причетний ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНН: НОМЕР_5 , проживає АДРЕСА_2 , користується номерами телефонів НОМЕР_6 НОМЕР_7 НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , електронна почтова адреса: ІНФОРМАЦІЯ_8 , який являється директором ТОВ «Укрчерметавтоматика».

Оплата від розміщення реклами на піратських сайтах надходить на електронні гаманці публікаторів із різних платіжних систем, зокрема забороненої на території України платіжної системи «WebMoney». Адміністратор/и сайту http://hdrezka.com.ua розміщують рекламу на вказаному та інших онлайн-кінотеатрах отримуючи прибуток від їх незаконної діяльності, а рекламна мережа таким чином сплачує за розміщення реклами на сайті піратського контенту, чим фінансує таку діяльність.

На даний час у ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, з метою отримання доказів, що будуть свідчити про факт незаконного відтворення аудіовізуальних творів, право інтелектуальної власності на які належать компаніям членам МРА, без придбання відповідної ліцензії необхідно отримати документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрчерметавтоматика», в яких знаходяться відомості про взаєморозрахунки з підприємствами, які транслюють рекламу через вказаний інтернет ресурс, вчиняючи дії спрямовані на фінансування піратства. Комп`ютерної та серверної техніки, яка використовується для незаконного відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності без відповідних ліцензій, адміністрування ресурсу, через який вони відтворюються, наповнення його контентом та забезпечення його діяльності. Жорстких, гнучких, оптичних носіїв інформації, USB-накопичувачів, на яких можуть міститись аудіовізуальні твори інтелектуальної власності, які незаконно відтворюються через зазначений інтернет ресурс. Мобільних телефонів та сім-карток, які використовувались для здійснення входу до інтернет порталів, електронної пошти, електронних гаманців « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та до номерів яких прив`язані вказані гаманці. Банківських карток, які використовувались для взаєморозрахунків осіб, що вчиняють незаконне відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності та фінансують таку діяльність за рахунок надання реклами під час їх незаконного відтворення, а також грошових коштів отриманих у наслідок їх незаконного відтворення, які скеровуються на забезпечення діяльності такого ресурсу.

У органу досудового розслідування є обґрунтовані підстави стверджувати, що за адресою: АДРЕСА_3 , можуть знаходитись документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрчерметавтоматика», в яких знаходяться відомості про взаєморозрахунки з підприємствами, які транслюють рекламу через вказаний інтернет ресурс, вчиняючи дії спрямовані на фінансування піратства. Комп`ютерна та серверна техніка, яка використовується для незаконного відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності без відповідних ліцензій, адміністрування ресурсу, через який вони відтворюються, наповнення його контентом та забезпечення його діяльності. Жорсткі, гнучкі, оптичні носії інформації, USB-накопичувачі, на яких можуть міститись аудіовізуальні твори інтелектуальної власності, які незаконно відтворюються через зазначений інтернет ресурс. Мобільні телефони та сім-картки, які використовувались для здійснення входу до інтернет порталів, електронної пошти, електронних гаманців « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та до номерів яких прив`язані вказані гаманці. Банківські картки, які використовувались для взаєморозрахунків осіб, що вчиняють незаконне відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності та фінансують таку діяльність за рахунок надання реклами під час їх незаконного відтворення, а також грошових коштів отриманих у наслідок їх незаконного відтворення, які скеровуються на забезпечення діяльності такого ресурсу.

Таким чином документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрчерметавтоматика», в яких знаходяться відомості про взаєморозрахунки з підприємствами, які транслюють рекламу через вказаний інтернет ресурс, вчиняючи дії спрямовані на фінансування піратства. Комп`ютерна та серверна техніка, яка використовується для незаконного відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності без відповідних ліцензій, адміністрування ресурсу, через який вони відтворюються, наповнення його контентом та забезпечення його діяльності. Жорсткі, гнучкі, оптичні носії інформації, USB-накопичувачі, на яких можуть міститись аудіовізуальні твори інтелектуальної власності, які незаконно відтворюються через зазначений інтернет ресурс. Мобільні телефони та сім-картки, які використовувались для здійснення входу до інтернет порталів, електронної пошти, електронних гаманців « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та до номерів яких прив`язані вказані гаманці. Банківські картки, які використовувались для взаєморозрахунків осіб, що вчиняють незаконне відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності та фінансують таку діяльність за рахунок надання реклами під час їх незаконного відтворення, а також грошових коштів отриманих у наслідок їх незаконного відтворення, які скеровуються на забезпечення діяльності такого ресурсу Вказані речі та документи будуть використані, як речові докази у вказаному кримінальному провадженні. Проведення обшуку на даний час є єдиною та найбільш доцільною слідчою дією, яка дасть змогу виконати завдання кримінального судочинства, передбачені ст. 2 КПК України.

У судове засідання слідчий не з"явився, надав заяву та просив розглянути клопотання у його відсутність, при цьому клопотання підтримав та просив його задовольнити у повному обсязі.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання необхідно задовольнити, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 зазначеної статті, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК України встановлено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: 1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; 2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; 3) положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; 4) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; 5) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 6) речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно з п. 18) ч. 1 ст. 3 КПК України, до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене та наведені норми КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання про обшук, враховуючи, що такий обшук має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 3, 7, 234, 235, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській обл. ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської обл. ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12020110000000071 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 176 КК України - задовольнити.

Надати дозвілслідчому відділурозслідуванняособливотяжких злочинівСУГУНПв Київськійобл. ОСОБА_3 слідчим слідчої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , з метою відшукання та вилучення речей та документів, що мають значення речових доказів у вказаному кримінальному провадженні, а саме: документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрчерметавтоматика», в яких знаходяться відомості про взаєморозрахунки з підприємствами, які транслюють рекламу через вказаний інтернет ресурс, вчиняючи дії спрямовані на фінансування піратства. Комп`ютерної та серверної техніки, яка використовується для незаконного відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності без відповідних ліцензій, адміністрування ресурсу, через який вони відтворюються, наповнення його контентом та забезпечення його діяльності. Жорстких, гнучких, оптичних носіїв інформації, USB-накопичувачів, на яких можуть міститись аудіовізуальні твори інтелектуальної власності, які незаконно відтворюються через зазначений інтернет ресурс. Мобільних телефонів та сім-карток, які використовувались для здійснення входу до інтернет порталів, електронної пошти, електронних гаманців « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та до номерів яких прив`язані вказані гаманці. Банківських карток, які використовувались для взаєморозрахунків осіб, що вчиняють незаконне відтворення аудіовізуальних творів інтелектуальної власності та фінансують таку діяльність за рахунок надання реклами під час їх незаконного відтворення, а також грошових коштів отриманих у наслідок їх незаконного відтворення, які скеровуються на забезпечення діяльності такого ресурсу.

Ухвала слідчого судді надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Обшук проводити з обов"язковим проведенням безперервного відео фіксування.

Перед проведенням обшуку, копії ухвали про проведення обшуку вручити директору ТОВ «Укрчерметавтоматика» ОСОБА_11 .

До проведення обшуку забезпечити участь адвоката.

Ухвала слідчого судді діє один місяць до 30.04.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88476937
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні за №12020110000000071 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 176 КК України

Судовий реєстр по справі —759/5561/20

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Величко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні