Рішення
від 26.03.2020 по справі 480/434/20
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2020 р. Справа № 480/434/20

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді - Шаповала М.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України у Сумській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Лебединський м`ясокомбінат" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій,-

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України у Сумській області (далі - ГУ ПФУ в Сумській області) звернулось до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Лебединський м`ясокомбінат" (далі - ТОВ "Лебединський м`ясокомбінат"), у якій просить суд стягнути з відповідача на користь ГУ ПФУ у Сумській області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2 за вересень 2019 року в сумі 1246,84 грн.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що відповідач, всупереч вимог розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 та ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", не відшкодував позивачу за вересень 2019 року у передбачений законом строк та в належному розмірі витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 1246,84 грн.

Ухвалою від 27.01.2020 провадження у справі відкрито та розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою Сумського окружного адміністративного суду від 27.01.2020 відкрито та розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Ухвала направлялась на адресу ТОВ "Лебединський м`ясокомбінат", зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (42500, м. Лебедин, вул. Білозерцева, 32), однак конверт із поштовим відправленням повернуто до суду (а.с. 5-7). Враховуючи положення ст. ст. 124, 126 КАС України вважається, що судові документи вручені ТОВ "Лебединський м`ясокомбінат" належним чином.

Перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності відповідно до вимог ст. 90 КАС України, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з копією довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій (а.с. 5-7) ТОВ "Лебединський м`ясокомбінат" зареєстроване як юридична особа та включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (код ЄДРПОУ 32738876).

Відповідно до пункту першого частини першої ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" відповідач є страхувальником та зареєстрований за своїм місцезнаходженням як платник єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в ГУ ПФУ у Сумській області.

Як вбачається з матеріалів справи, працівникам ТОВ "Лебединський м`ясокомбінат" були призначені пільгові пенсії відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідач має заборгованість по відшкодуванню витрат по виплаті та доставці пільгових пенсій, призначених відповідно до п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за вересень 2019 року в сумі 1246,84 грн.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до ст.ст.1, 2, 4 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" суб`єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, як платники збору на обов`язкове державне пенсійне страхування повинні сплачувати вказаний збір у розмірі 100 % від об`єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених до досягнення працівниками пенсійного віку.

Цей порядок компенсації витрат Пенсійного фонду України не змінився у зв`язку з набранням чинності Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Згідно з п. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах шкідливими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавством актом через професійні та корпоративні фонди. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до приписів абз. 4 пп. 1 п. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 затверджено Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (надалі - Інструкція).

Пункт 6.4 цієї Інструкції передбачає, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Згідно з п. 6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Із розрахунку фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с.4) вбачається, що поточні витрати позивача на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2, що підлягали сплаті за вересень 2019 року склали в загальному розмірі 1246,84 грн, вказана сума сплачена не була.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України у Сумській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Лебединський м`ясокомбінат" про стягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Лебединський м`ясокомбінат" (42500, м. Лебедин, вул. Білозерцева, 32, код ЄДРПОУ 32738876) на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Сумській області (40009, м. Суми, вул. Пушкіна, буд.1, код ЄДРПОУ 21108013) борг з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за вересень 2019 року в сумі 1246,84 грн.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Апеляційні скарги до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подаються через Сумський окружний адміністративний суд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М. Шаповал

Дата ухвалення рішення26.03.2020
Оприлюднено01.04.2020
Номер документу88492118
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення боргу з відшкодування пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —480/434/20

Рішення від 26.03.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

Ухвала від 27.01.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні