Рішення
від 30.03.2020 по справі 905/340/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

30.03.2020 Справа № 905/340/20

Господарський суд Донецької області у складі

судді Фурсової С.М.

при секретарі судового засідання Корецькій А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Маріупольської міської ради (87555, Донецька область, місто Маріуполь, проспект Миру, будинок 70; код ЄДРПОУ 33852448)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя (87534, Донецька область, місто Маріуполь, проспект Будівельників, будинок 141-А; код ЄДРПОУ 39130411)

про стягнення заборгованості за договором пайової участі у розмірі 4 727,14 гривень, -

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

В С Т А Н О В И В

Маріупольська міська рада звернулась до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя про стягнення заборгованості за договором пайової участі у розмірі 4 727,14 гривень.

Позов обґрунтований тим, що між позивачем та відповідачем укладено Договір №787-001 від 24.05.2017 щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою, відповідно до якого відповідач мав намір розташувати на території міста Маріуполь стаціонарну тимчасову споруду для здійснення підприємницької діяльності, а саме торгівлі хлібобулочними виробами та погодився на пайову участь в користуванні об`єктами благоустрою міста Маріуполя, які будуть використані для розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності. Відповідач зобов`язався своєчасно оплачувати пайову участь в користуванні об`єктами благоустрою міста Маріуполь відповідно до умов Договору, однак, зазначеного обов`язку не виконав, внаслідок чого утворилась заборгованість.

Ухвалою суду від 24.02.2020 прийнято позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження та відкрито провадження у справі №905/340/20, призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 17.03.2020 та встановлено сторонам строк для надання суду заяв по суті справи, письмових доказів.

Станом на дату судового засідання 17.03.2020 від представників сторін жодних заяв, клопотань у справі до суду не надходило.

Як встановлено судом, відповідно до інформації, що наявна у розділі Форма пошуку офіційного веб-порталу Публічного акціонерного товариства Укрпошта , поштове відправлення за номером №6102231261230, яким надсилалась копія ухвали про відкриття провадження у справі №905/340/20 від 24.02.2020, отримана відповідачем лише 12.03.2020.

З метою недопущення порушення процесуальних прав сторін на подання заяв по суті спору, у судовому засіданні 17.03.2020 оголошено перерву до 30.03.2020 об 11:00, ухвалою суду від 17.03.2020 продовжено учасникам справи строк на подання відповідних заяв по суті спору.

На електронну адресу суду 27.03.2020 надійшло клопотання представника позивача про проведення судового засідання без його участі.

У судове засідання 30.03.2020 представник відповідача не з`явився, про дату, час та місце проведення засідання повідомлявся належним чином.

Стаття 42 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони.

За частиною 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Аналогічна норма міститься у частині 9 статті 165 ГПК України.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву у встановлений судом строк, справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів частини 9 статті 165 та частини 2 статті 178 ГПК України.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне розглянути справу за наявними матеріалами.

Розглянувши подані документи, дослідивши матеріали справи, господарський суд -

В С Т А Н О В И В

Відповідно до п.п.1,2 ч.1 ст. 10 Закону України Про благоустрій населених пунктів , до повноважень сільських, селищних і міських рад у сфері благоустрою населених пунктів належить: затвердження місцевих програм та заходів з благоустрою населених пунктів; затвердження правил благоустрою територій населених пунктів.

Статтею 13 Закону України Про благоустрій населених пунктів визначені об`єкти у сфері благоустрою населених пунктів.

Згідно зі ст. 28 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється відповідно до Закону України Про благоустрій населених пунктів та Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 244 від 21 . 10 . 2011 .

Згідно зі ст. 15 Закону України Про благоустрій населених пунктів власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на території об`єкта благоустрою державної та комунальної власності, зобов`язаний забезпечити належне утримання прилеглої до тимчасової споруди території або може брати пайову участь в утриманні цього об`єкта благоустрою на умовах договору, укладеного із підприємством або балансоутримувачем. Фінансування заходів з благоустрою населених пунктів, утримання та ремонт об`єктів благоустрою здійснюється за рахунок коштів їх власників або користувачів, якщо це передбачено умовами відповідних договорів, а також за рахунок пайових внесків власників тимчасових споруд, розміщених на території об`єкта благоустрою, інших передбачених законом джерел фінансування.

Власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на території об`єкта благоустрою державної або комунальної власності, на умовах договору, укладеного із підприємством або балансоутримувачем об`єкта благоустрою, може фінансувати утримання прилеглої до тимчасової споруди території шляхом оплати пайової участі з утримання в належному стані об`єкта благоустрою (ст. 36 зазначеного Закону).

У відповідності до ст. 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до компетенції міських рад відноситься встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність. Згідно зі ст. ЗО зазначеного Закону виконавчі органи забезпечують організацію благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян.

28.09.2016 Маріупольською міською радою було прийнято рішення Про затвердження Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності №7/11-729, відповідно до якого, зокрема, затверджено Положення про користування об`єктами благоустрою комунальної власності на території м.Маріуполя (додаток №1, далі - Положення №1), Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності (додаток№2, далі Положення №2) та типовий договір щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою.

Пунктом 1.4 Положення №1 встановлено, що об`єкт благоустрою комунальної власності на території міста Маріуполя це вулиці, дороги, провулки, проїзди, площі, бульвари, майдани, пляжу, території загального користування, парки, тощо.

Пайова участь в користуванні об`єктами благоустрою це визначена у договорі плата (внесок на фінансування заходів з благоустрою міста, утримання, ремонту та будівництва об`єктів благоустрою), яку сплачують до бюджету міста власники тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення у грошовому виразі без ПДВ.

Відповідно до Положення про користування об`єктами благоустрою комунальної власності на території м. Маріуполя, а також Положення про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, затверджених рішенням Маріупольської міської ради від 28.09.2016 № 7/11-729, тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі - ТС) - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. Тимчасові споруди (ТС) поділяються на пересувні та стаціонарні.

Пересувна ТС (ПТС) (об`єкт дрібнороздрібної торгівлі та послуг) - споруда, яка не має закритого приміщення для тимчасового перебування людей, у якій може бути розміщене торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток, ємність, торговельний автомат, дитячі атракціони та інші пристрої для сезонної роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності.

Засоби пересувної мережі (ЗПМ) - автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, автомобілі з реалізації безалкогольних напоїв, спеціальне технологічне обладнання

(низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики, стенди, відкриті майданчики на території, прилеглої до стаціонарних об`єктів ресторанного господарства, пляжний інвентар тощо.

Стаціонарна ТС (СТС) - споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей та має наступні розміри розташування:

- по внутрішньому контуру споруди СТС - площу до 19 кв.м.;

- по зовнішньому контуру місця розташування СТС - площу до 30 кв.м.

Згідно з ч.4 статті 15 Закону України Про благоустрій населених пунктів , власник тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, розташованої на території об`єкта благоустрою державної та комунальної власності, зобов`язаний забезпечити належне утримання прилеглої до тимчасової споруди території або може брати пайову участь в утриманні цього об`єкта благоустрою на умовах договору, укладеного із підприємством або балансоутримувачем.

Відповідно до пункту 1.4 Положення №2, до отримання паспорту прив`язки ТС Замовник не має права користуватися місцем розміщення та/або об`єктом благоустрою.

Товариство з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя 06.04.2017 звернулось до голови комісії з питань користування об`єктами благоустрою на території м.Маріуполя Маріупольської міської ради з заявою, у якій просило розглянути можливість користування об`єктами благоустрою в місці розміщення тимчасової споруди, за функціональним призначенням хлібобулочна продукція, за адресою: м.Маріуполь, вул.Рівнинна, Л-062, площею 9,87 кв.м. (МАФ2в1/1), бажаний строк розміщення тимчасової споруди з 05.2017 до 05.2022, з режимом роботи з 07:00 год. до 19:00 год.

24.05.2017 між Маріупольською міською радою (далі - Уповноважений орган, позивач) та товариством з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя (далі - Замовник, відповідач) було укладено договір №787-001 щодо пайової участі в користуванні об`єктом благоустрою (далі - договір).

Відповідно до п.1.1. договору Замовник має намір розташувати на території міста Маріуполь стаціонарну тимчасову споруду для здійснення підприємницької діяльності, а саме: торгівлі хлібобулочними виробами, за адресою: вулиця Рівнинна (індексний номер Л 062), що є власністю Замовника та погоджується на пайову участь (внесок) в користуванні об`єктів благоустрою міста Маріуполя, які будуть використані (задіяні) для розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності.

Площа об`єктів благоустрою м.Маріуполь, за використання яких здійснюється плата (внесок) за пайову участь в користуванні об`єктів благоустрою, складає 9,87 квадратних метрів (п.1.2. договору).

Згідно з пунктом 1.3. Договору Відповідач зобов`язався взяти пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м. Маріуполь з моменту отримання паспорту прив`язки (у разі розміщення СТС) та перерахувати на рахунок Уповноваженого органу кошти на їх утримання, призначення платежу: плата за пайову участь (внесок) в користуванні об`єктом благоустрою м.Маріуполь.

Розмір пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполь визначено пунктом 1.4. договору, а саме: з розрахунку на рік становить 5 981,22 гривень. Щомісячний розмір пайової участі (внеску) в користуванні об`єктами благоустрою м.Маріуполя складає 50,50 гривень за один квадратний метр площі об`єктів благоустрою, які будуть використані (задіяні) для розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності. Також в п.1.4. договору зазначені реквізити для перерахування коштів Замовником.

Відповідно до пункту 1.5. договору плата за пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м. Маріуполь здійснюється Замовником: при розрахунку єдиним платежем - протягом двадцяти календарних днів після підписання Договору, при розрахунках рівномірно протягом року - до 10 числа місяця, наступного за звітним.

Згідно з п. 2.1.1. договору Замовник зобов`язався своєчасно оплатити пайову участь (внесок) в користуванні об`єктами благоустрою м. Маріуполь відповідно до умов договору.

За пунктом 2.4.1. договору Уповноважений орган має право вимагати від Замовника своєчасної оплати пайової участі (внеску) в користуванні об`єктом благоустрою м.Маріуполь відповідно до умов договору.

Згідно з пунктом 3.1. договору у разі невиконання Замовником умов договору щодо пайової участі (внесок) в користуванні об`єктом благоустрою м. Маріуполь щодо перерахування в повному обсязі коштів, Уповноважений орган здійснює заходи щодо стягнення вказаних коштів у встановленому порядку.

Строк дії Договору становить з 24 травня 2017 року до 24 травня 2018 року та, як встановлено п. 4.2. Договору, строк його дії продовжується автоматично на строк один рік за відсутності підтверджених фактів систематичного (більше трьох) порушення протягом останнього календарного року.

Пунктом 5.3. договору визначено, що одностороння зміна умов або одностороння відмова від Договору неприпустима, крім випадків, передбачених Положенням про порядок розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно до пункту 5.4. договору у разі припинення діяльності або відмови у розміщенні тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності сплачена сума пайового внеску поверненню не підлягає.

Сторони підписали договір без зауважень та застережень.

Уповноваженим органом позивача відповідачу було оформлено паспорт прив`язки тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності по вул.Рівнинній (№Л-062) у Лівобережному районі м. Маріуполя №64 від 09.08.2017. Дата видачі паспорту прив`язки - 09.08.2017. Паспорт прив`язки дійсний до 24.05.2018.

Доказів продовження строку його дії матеріали справи не містять.

Позивач наполягає, що у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем обов`язку щодо своєчасної сплати пайового внеску в користування об`єктами благоустрою м.Маріуполь відповідно до умов вищевказаного договору станом на момент звернення до суду у останнього виник борг на загальну суму 4 727,14 гривень.

Отже, не виконання відповідачем умов договору щодо сплати внесків за пайову участь в користуванні об`єктом благоустрою за договором №787-001 від 24.05.2017 стало підставою для звернення позивача з даним позовом до Господарського суду Донецької області.

Відносини у сфері господарювання регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законами України, нормативно-правовими актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також іншими нормативними актами.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків. Цивільні права і обов`язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Приписами ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України встановлено, що в силу зобов`язання одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Стаття 610 Цивільного кодексу України визначає, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

З розрахунку позивача вбачається, що заборгованість у розмірі 4 727,14 гривень нарахована за період з 10.08.2017 по 24.05.2018 (строк дії Паспорту прив`язки).

Відповідач доказів сплати внесків за пайову участь в користуванні об`єктом благоустрою за договором №787-001 від 24.05.2017 суду не надав, а тому заявлена до стягнення сума 4 727,14 гривень, нарахована за період з 10.08.2017 по 24.05.2018 є його боргом та підлягає стягненню.

За таких обставин, господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

За положеннями статті 129 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 12, 73, 74, 76-79, 86, 91, 96, 129, 185, 191, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

В И Р I Ш И В

Позовні вимоги Маріупольської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя про стягнення заборгованості за договором пайової участі у розмірі 4 727,14 гривень - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя (87534, Донецька область, місто Маріуполь, проспект Будівельників, будинок 141-А; код ЄДРПОУ 39130411) на користь Маріупольської міської ради (87555, Донецька область, місто Маріуполь, проспект Миру, будинок 70; код ЄДРПОУ 33852448) 4 727,14 гривень заборгованості, а також 2 102,00 гривень судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому порядку.

Згідно із ст.241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через Господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Повний текст рішення складено та підписано 30.03.2020.

Позивач: Маріупольська міська рада (87555, Донецька область, місто Маріуполь, проспект Миру, будинок 70; код ЄДРПОУ 33852448)

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Хліб Маріуполя (87534, Донецька область, місто Маріуполь, проспект Будівельників, будинок 141-А; код ЄДРПОУ 39130411)

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено31.03.2020
Номер документу88496782
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором пайової участі у розмірі 4 727,14 гривень

Судовий реєстр по справі —905/340/20

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Рішення від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні