Ухвала
від 30.03.2020 по справі 916/800/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

"30" березня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/800/20

Господарський суд Одеської області у складі судді Степанової Л.В., розглянувши заяву Одеського обласного комунального підприємства Служба експлуатації цілісного майнового комплексу адміністративного будинку №2 (65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83, код ЄДРПОУ 05384577) за вх.суду№800/20 від 26.03.2020р. про видачу судового наказу до боржника Телерадіокомпанії ОДЕСА-ПЛЮС у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю (65039, м. Одеса, пр. Гагаріна, 16/3, кв.3,13, фактична адреса: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83, код ЄДРПОУ 21037467) на суму 44,74грн.

ВСТАНОВИВ:

Одеське обласне комунальне підприємство Служба експлуатації цілісного майнового комплексу адміністративного будинку №2 звернулося до Господарського суду Одеської області з заявою про видачу судового наказу про стягнення з Телерадіокомпанії ОДЕСА-ПЛЮС у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю 44,74 пені за несвоєчасну сплату орендної плати.

В обґрунтування заяви Одеське обласне комунальне підприємство Служба експлуатації цілісного майнового комплексу адміністративного будинку №2 посилається на неналежне виконання Телерадіокомпанією ОДЕСА-ПЛЮС у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю умов укладеного 01.01.2012р. між сторонами договору оренди нежитлового приміщення з небюджетною організацією №136.

Відповідно до ч. 1 ст. 148 ГПК України, судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором , укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст.152 ГПК України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо: заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

Проте, заявником - Одеське обласне комунальне підприємство Служба експлуатації цілісного майнового комплексу адміністративного будинку №2 було заявлено вимоги про стягнення 44,74грн. пені за несвоєчасну сплату орендної плати.

Грошовим, за змістом статей 524, 533-535, 625 Цивільного кодексу України, є виражене в грошових одиницях (національній валюті України чи в грошовому еквіваленті в іноземній валюті) зобов`язання сплатити гроші на користь іншої сторони, яка, відповідно, має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Грошовим слід вважати будь-яке зобов`язання, що складається в тому числі з правовідношення, в якому праву кредитора вимагати від боржника виконання певних дій кореспондує обов`язок боржника сплатити гроші на користь кредитора. Зокрема, грошовим зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона зобов`язана оплатити поставлену продукцію, виконану роботу чи надану послугу в грошах, а друга сторона вправі вимагати від першої відповідної оплати, тобто в якому передбачено передачу грошей як предмета договору або сплату їх як ціни договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

В силу приписів ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Статтею 549 ЦК України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Формами неустойки є штраф і пеня. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання (ч. 2 ст. 549 ЦК України). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549 ЦК України).

За змістом положень ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Таким чином, пеня за своєю правовою природою не є заборгованістю за договором , а являється видом штрафних санкцій, яку сторона зобов`язання сплачує у разі невиконання/неналежного виконання зобов`язань та у випадку, якщо відповідальність у вигляді пені була передбачена договором. Відтак, пеня є штрафною санкцією, а вимоги про сплату пені у зв`язку з порушенням грошових зобов`язань хоча й мають грошовий характер, але за своєю природою не є основним зобов`язанням, а є заходом відповідальності за порушення договірних зобов`язань.

Враховуючи наведене, вимоги про сплату пені у зв`язку з порушенням грошових зобов`язань хоча й мають грошовий характер, але за своєю природою не є основним зобов`язанням, а є заходом відповідальності за порушення зобов`язань, яка спрямована на компенсацію негативних для кредитора наслідків порушення зобов`язання боржником. Тому вказані вимоги підлягають розгляду в порядку позовного провадження, з дослідженням та перевіркою судом нарахованих сум, підстав таких нарахувань, періодів, тощо. Отже, вимоги в частині стягнення пені не підлягають розгляду в порядку наказного провадження.

Суд звертає увагу Одеського обласного комунального підприємства Служба експлуатації цілісного майнового комплексу адміністративного будинку №2 на те, що заявник не позбавлений прав звернутися до суду за захистом своїх порушених прав в позовному провадженні.

Керуючись ст.ст. 150, п.3 ч.1, ч.2 ст.152, ч. 1 ст. 148, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити Одеському обласному комунальному підприємству Служба експлуатації цілісного майнового комплексу адміністративного будинку №2 у видачі судового наказу про стягнення з Телерадіокомпанії ОДЕСА-ПЛЮС у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю пені у сумі 44,74грн.

Ухвала набирає чинності 30.03.2020р. та може бути оскаржена відповідно до положень ГПК України.

Суддя Л.В. Степанова

Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено01.04.2020
Номер документу88497282
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу до боржника Телерадіокомпанії ОДЕСА-ПЛЮС у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю (65039, м. Одеса, пр. Гагаріна, 16/3, кв.3,13, фактична адреса: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83, код ЄДРПОУ 21037467) на суму 44,74грн

Судовий реєстр по справі —916/800/20

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Судовий наказ від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні