Ухвала
від 30.03.2020 по справі 927/637/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про поновлення провадження у справі

30 березня 2020 року м. Чернігівсправа №927/637/18 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В., розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Білорусь» , код ЄДРПОУ 38232619, вул. Ріпкинська, 21, с. Бурівка, Городнянський район, Чернігівська область, 15143

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Експо» ,

код ЄДРПОУ 38776917, вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, буд. 21-А, м. Чернігів, 14013

предмет спору: про спростування недостовірної інформації

Учасники справи не викликались.

Позивач звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом про визнання недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Білорусь» інформацію розповсюджену в журналі «Эспрессо по-черниговски» за липень 2018 року, а саме:

-«ТОВ «Білорусь» травить жителів Бурівки гербіцидом гліфосад» ,

-«ТОВ «Білорусь» , використовуючи погрози, залякало та заставило селян передати земельні паї в оренду» .

В позовній заяві позивач просить суд:

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд Експо» у першому номері журналу «Эспрессо по-черниговски» , що буде надрукований після набрання судовим рішенням законної сили, розмістити на титульній сторінці номеру журналу повідомлення про наявність в журналі «Эспрессо по-черниговски» статті про спростування інформації про ТОВ «Білорусь» з використанням аналогічного типу та розміру шрифту та кількості (об`єму) використаного місця на титульній сторінці під розміщення повідомлення про наявність в журналі «Эспрессо по-черниговски» статті «На Черниговщине химическая атака?» ;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд Експо» у першому номері журналу «Эспрессо по-черниговски» , що буде надрукований після набрання судовим рішенням законної сили, розмістити з використанням аналогічного типу та розміру шрифту та кількості (об`єму) використаного місця, що було зайнято статтею «На Черниговщине химическая атака?» спростування недостовірної інформації, поширеної про Товариство з обмеженою відповідальністю «Білорусь» , шляхом викладення повідомлення наступного змісту: Інформація розміщена в журналі «Эспрессо по-черниговски» за липень 2018 року про Товариство з обмеженою відповідальністю «Білорусь» , а саме: «ТОВ «Білорусь» травить жителів Бурівки гербіцидом гліфосад» , «ТОВ «Білорусь» , використовуючи погрози, залякало та заставило селян передати земельні паї в оренду» є недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Білорусь» . Журнал «Эспрессо по-черниговски» спростовує дану недостовірну інформацію.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем було поширено недостовірну інформацію про діяльність позивача, чим було порушено особисте немайнове право, а саме право на недоторканість ділової репутації.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 29 серпня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 27 вересня 2018 року, встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов та всіх доказів, що підтверджують викладені у відзиві обставини до 14 вересня 2018 року (включно), встановлено позивачу до 21 вересня 2018 року (включно) строк для подачі відповіді на відзив з одночасним надсиланням копії відповіді на відзив та доданих до неї доказів відповідачу, встановлено відповідачу строк до 27 вересня 2018 року (включно) для подачі заперечення на відповідь на відзив позивача з одночасним надсиланням його копії разом з доданими до нього документами позивачу.

В судовому засіданні 27 вересня 2018 року суд постановив ухвалу про оголошення перерви у підготовчому судовому засіданні до 11 жовтня 2018 року.

В судовому засіданні 11 жовтня 2018 року суд постановив ухвалу про оголошення перерви до 25 жовтня 2018 року.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 25 жовтня 2018 року продовжено строк підготовчого провадження на тридцять календарних днів до 29 листопада 2018 року, відкладено підготовче засідання на 07 листопада 2018 року

05 листопада 2018 року на адресу суду від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просить відмовити в задоволенні позову, у зв`язку з тим, що інформація яка є предметом даного спору є особистою оцінкою автором подій описаних жителями та працівником ТОВ «Білорусь» та направлена не на приниження ділової репутації позивача, а на доведення до широкого кола людей оцінки діяльності позивача.

07 листопада 2018 року в судовому засіданні суд постановив ухвалу, якою закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 28 листопада 2018 року.

26 листопада 2018 року від представника позивача до суду надійшла відповідь на відзив, в якій представник позивача зазначає, що інформація, опублікована в статті не може бути віднесена до оціночних суджень, крім того, як стверджує позивач, вказана інформація не була підтверджена відповідачем жодним та допустимим доказом, у зв`язку з чим вона є недостовірною.

Від представника відповідача 27 листопада 2018 року до суду надійшли додаткові документи у справі, зокрема, висновок експерта Українського бюро лінгвістичних експертиз Національної академії наук України №056/371 від 26 листопада 2018 року.

В судовому засіданні 28 листопада 2018 року суд постановив ухвалу про оголошення перерви на 04 грудня 2018 року.

До початку судового засідання 04 грудня 2018 року на адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про призначення лінгвістичної експертизи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 04 грудня 2018 року призначено у справі №927/637/18 судову лінгвістичну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз, окрім експерта Ткачук Ірини Анатоліївни. На вирішення експертів поставлено наступні питання:

1) Чи міститься в тексті статті «На Черниговщине химическая атака?» , розміщеної в журналі «Эспрессо по-черниговски» за липень 2018 інформація негативного характеру щодо діяльності ТОВ «Білорусь» , що принижує його ділову репутацію?

2) Чи є висловлювання, розміщені в статті «На Черниговщине химическая атака?» , розміщеної в журналі «Эспрессо по-черниговски» за липень 2018, а саме:

- «Сельское хозяйство «Беларусь» травит жителей Буровки Городнянского района гербицидом глифосад!»

- «Конфликт с ООО «Беларусь» для буровцев не в новинку. Предприниматели прибегая к угрозам, скупили за безценок имущество колхоза, вырезали оставшийся скот, запугали и заставили селян сдать земельные паи в аренду на долгих 15 лет. Но самая большая пощечина, считают люди, это то, что ООО «Беларусь» хранит опасные ядохимикаты чуть ли не на центральной площади Буровки»

- «Какое наказание ждет ООО «Беларусь» за травлю людей?»

фактичними твердженнями або оціночними судженнями?;

витрати на проведення судової лінгвістичної експертизи покладено на позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Білорусь» (код ЄДРПОУ 38232619, вул. Ріпкинська, 21, с. Бурівка, Городнянський район, Чернігівська область, 15143); запропоновано судовому експерту реалізувати надане йому статтею 13 Закону України «Про судову експертизу» право, щодо зазначення в експертному висновку фактів, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; ухвалено у розпорядження експертів направити матеріали справи №927/637/18 Господарського суду Чернігівської області; провадження у справі №927/637/18 зупинено на час проведення експертизи.

23 березня 2020 року на адресу Господарського суду Чернігівської області від Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшов висновок експертів від 16 березня 2020 року №28738/18-61/15086/19-61; акт здачі-приймання висновку експертів та матеріали справи №927/637/18 Господарського суду Чернігівської області.

У відповідності до ст.230 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

На підставі викладеного вище, провадження у справі №927/637/18 підлягає поновленню.

В той же час суд інформує сторін, що постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 року №215 та постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 року №239, відповідно до статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року введено карантин та відповідні обмежувальні заходи. При цьому, листом Ради суддів України від 16 березня 2020 року №9рс-186/20, зважаючи на названу постанову КМУ, рекомендовано судам у період карантину встановити особливий режим роботи судів України.

Враховуючи викладене та процесуально визначений строк розгляду справи по суті, враховуючи приписи постанови КМУ від 11 березня 2020 року №211 з відповідними змінами та листа Ради суддів України від 16 березня 2020 року №9рс-186/20, суд вважає за доцільне призначити розгляд справи по суті без визнання обов`язковою явки сторін в судове засідання.

При цьому, суд звертає увагу на те, що всі документи та письмові пояснення подаються виключно до відділу документального забезпечення Господарського суду Чернігівської області шляхом направлення на поштову адресу пр-т Миру, 20, м. Чернігів, 14000, або на електронну адресу суду: e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua.

Керуючись ст. 230, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1.Провадження у справі №927/637/18 поновити.

2.Призначити справу до судового розгляду по суті на 09 квітня 2020 р. на 09:00 год у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру, 20, м.Чернігів, 14000, зал судових засідань №301.

3.В зв`язку з запровадженим карантином на території України та з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України явка представників сторін в судове засідання обов`язковою не визнається.

Згідно з ч.2 ст.169 ГПК України заяви, клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви та клопотання направлені на електронну пошту суду мають бути підписані ЕЦП.

Ухвала складена та підписана 30 березня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено01.04.2020
Номер документу88497408
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/637/18

Рішення від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 09.04.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні