Ухвала
від 30.03.2020 по справі 373/106/20
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/106/20

УХВАЛА

30 березня 2020 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Залеської А.О.

за участі секретаря Руденко О.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дівичківської об`єднаної територіальної громади Переяслав-Хмельницького району Київської області, ОСОБА_2 , третя особа: Переяслав-Хмельницька районна державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом та просить визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла баба позивача - ОСОБА_3 , яка за життя склала заповіт, яким заповіла дві земельні ділянки (ділянки № 290, 307), а її брату ОСОБА_2 інше все належне майно. 14.11.2018 позивач звернулася до секретаря Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської , де на адресу Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори Київської області написала заяву про прийняття спадщини, однак дану заяву зберігала вдома та не направила її нотаріусу. При цьому, секретар виконкому Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, посвідчуючи вказану заяву, не повідомила її, про відсутність у секретаря ради права відкривати спадщину, у зв`язку з невідповідністю кваліфікаційним вимогам та відсутністю доступу до Спадкового реєстру. Позивач вважає, що пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин (велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна), оскільки вона проживає та працює в Черкаській області, а спадкове майно знаходиться в Переяслав-Хмельницькому районі Київської області. 16.10.2019 завідувач Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори повідомив позивача, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась та рекомендував їй звернутися до суду для поновлення строку подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 не з`явилися, останній просив розгляд справи провести без його участі та участі позивача, позов підтримують і, враховуючи визнання позову відповідачами, задовольнити позов в підготовчому засіданні.

Відповідач - Дівичківська об`єднана територіальна громада Переяслав-Хмельницького району Київської області в особі сільського голови Девка Т.П. в заяві просив розглянути справу у відсутності відповідача за наявними у справі матеріалами, позовні вимоги визнає.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явився, в заяві просив розгляд справи провести без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти задоволення позову, вважає, що визнання ним позову не суперечить закону та не порушує його права, свободи та інтереси.

Третя особа - Переяслав-Хмельницька районна державна нотаріальна контора Київської області в особі завідувача Коляденка Я.В. в заяві просив прийняти рішення по справі та розглянути її без участі представника Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори Київської області.

Згідно з ч.4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

За правилами ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до положень ч.3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Судом встановлено наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 років в с. Дівички Переяслав-Хмельницького району Київської області померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 , виданого 30.07.2018 Виконавчим комітетом Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київській області (а.с.8).

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все належне їй майно, в тому числі на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6659 га (діл. 290) та площею 0,7000 га (діл. № 307), що розташовані на території Дівичківської сільської ради (а.с.9).

Відповідно до заповіту від 08.02.2013, посвідченого секретарем Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області (реєстр № 7), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті і на що за законом вона матиме право, заповіла онуку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а належні їй земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6659 га (діл. 290, державний акт Серії ЯД 764179) та площею 0,7000 га (діл. № 307, державний акт Серії ЯД 764182), що розташовані на території Дівичківської сільської ради та гроші на рахунку № НОМЕР_2 у філії Ощадбанку № АДРЕСА_1 /0862 в АДРЕСА_2 області заповіла онуці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.9).

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом від 08.02.2013.

14.11.2018 ОСОБА_1 склала заяву про прийняття спадщини, яку посвідчила секретар виконавчого комітету Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області (а.с.10).

Вищевказана заява позивачем не була надіслана до нотаріальної контори.

16.10.2019 завідувач Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори на усне звернення ОСОБА_1 повідомив останню, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась та рекомендував їй звернутися до суду для встановлення факту спільного проживання та/або поновлення строку подання заяви про прийняття спадщини, оскільки від неї заяв про прийняття спадщини в шестимісячний термін з часу відкриття спадщини до нотаріальної контори не надходило. (а.с.11).

ОСОБА_3 на праві власності належали: право на пайовий фонд майна колективного сільськогосподарського підприємства КСП Дніпро (майновий сертифікат); земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6659 га, що розташована на території Дівичківської сільської ради (діл. 290); земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,7000 га, що розташована на території Дівичківської сільської ради (діл. 307), що підтверджується відповідно копією свідоцтва на право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) Серії КИ-XVII № 1615984, копією державного акту на право власності на земельну ділянку Серії ЯД № 764179 від 25.12.2007, копією державного акту на право власності на земельну ділянку Серії ЯД № 764182 від 25.12.2007 (а.с.12-14).

Згідно довідки Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області № 158 від 13.02.2020 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , була зареєстрована по АДРЕСА_3 , до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті за даною адресою ОСОБА_3 була зареєстрована одна (а.с.29).

Довідка ФОП ОСОБА_5 від 20.12.2019 свідчить про те, що ОСОБА_1 дійсно працює у ФОП ОСОБА_5 ( АДРЕСА_4 ) на посаді продавця з 20.01.2017 по теперішній час (а.с.15).

Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59717743 від 05.03.2020 свідчить про те, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , за вказаними параметрами запиту інформація у спадковому реєстрі відсутня.

Подані позивачем письмові документи визнаються судом достовірними, належними та допустимими, які в своїй сукупності є достатніми для встановлення обставин, що мають значення для справи.

Встановлено, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , однак пропустила строк для прийняття спадщини тому, що секретар Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, посвідчивши її заяву від 14.11.2018 про прийняття спадщини на ім`я Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори Київської області, не роз`яснив подальше спрямування цієї заяви, а тому позивач зберігала її вдома та не направила її нотаріусу. Секретар виконкому Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області повинен був повідомити суб`єкта звернення з питань прийняття спадщини про відсутність у органу місцевого самоврядування доступу до Спадкового реєстру та необхідність спрямування такої заяви на належністю до нотаріальної контори у строк встановлений для прийняття спадщини.

Відповідно до вимог п.24 Постанови ПВС України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику в справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК.

Відповідно до ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до вимог ч.ч.1,2 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, що передбачено ч.1 ст. 1270 ЦК України.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З огляду на вищевикладене, керуючись принципами розумності та справедливості, суд приходить до висновку, що причина пропуску позивачем строку для подання нею до нотаріуса заяви про прийняття спадщини є поважною, тому вважає за доцільне визначати позивачу додатковий строк для звернення в нотаріальну контору з заявою про прийняття спадщини тривалістю два місяці, який є достатнім, враховуючи обставини, викладені позивачем.

Враховуючи вищевикладене, прийнявши визнання позову відповідачами, керуючись ст.ст. 200,206, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Дівичківської об`єднаної територіальної громади Переяслав-Хмельницького району Київської області, ОСОБА_2 , третя особа: Переяслав-Хмельницька районна державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк тривалістю 2 (два) місяці для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Визначений судом строк обчислювати з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу ХIIІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги можуть подщаватися учасниками справи через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована та проживаюча по АДРЕСА_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ;

відповідач - Дівичківська об`єднана територіальна громада Переяслав-Хмельницького району Київської області, місцезнаходження: по вул. Сонячна, 1-А в с. Дівички Переяслав-Хмельницького району Київської області, 08456, код ЄДРПОУ 04361491;

відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживаючого по АДРЕСА_6 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ;

третя особа - Переяслав-Хмельницька районна державна нотаріальна контора Київської області, що знаходиться по вул. Оболонна, 2-В в м. Переяславі Київської області, 08400.

Суддя А.О. Залеська

Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено01.04.2020

Судовий реєстр по справі —373/106/20

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Рішення від 30.03.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні