Рішення
від 30.03.2020 по справі 340/399/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2020 року м. Кропивницький Справа № 340/399/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Хилько Л.І., розглянув у порядку письмового провадження заяву про вирішення питання про судові витрати у справі за позовом ОСОБА_1 (далі - позивач) до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (далі - відповідач) про скасування наказу та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом та просить: визнати протиправним та скасувати наказ від 22.01.2020 р. № 11-1277/14-20-СГ про відмову в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; зобов`язати повторно розглянути заяву про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства площею 2,00 га на території Куколівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Разом з позовною заявою також подано заяву про надання доказів оплати правничої допомоги та повідомлено, що докази про витрати на правничу допомогу будуть надані до суду протягом 5 днів після ухвалення рішення суду. (а.с.15)

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18.03.2020 р. позовні вимоги задоволено частково. (а.с.32-33)

Крім того, враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п.13 ч.1 ст.5 Закону України "Про судовий збір", питання про їх стягнення судом не приймалось.

23.03.2020 р. представник позивача, в порядку ч. 7 ст. 139 КАС України, подав до суду заяву про вирішення питання про відшкодування позивачу витрат на правничу допомогу в розмірі 5000 грн., на підтвердження чого надано дублікат квитанції №0.0.1655980343.1 від 20.03.2020 р.. (а.с.38-39)

Частиною 1 ст. 247 КАС України передбачено можливість вирішення судом питання розподілу судових витрат у додатковому рішенні після ухвалення рішення за результатами розгляду справи по суті.

Аналогічна норма міститься у ст.252 КАС України, відповідно до пункту 3 частини 1 якої суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Заяву про ухвалення додаткового судового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання судового рішення (частина 2 статті 252 КАС України).

Згідно до ч. 3 ст. 252 КАС України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Заяву представника призначено до розгляду у судовому засіданні 30.03.2020 р.. (а.с.43)

Представники сторін у судове засідання не з`явилися.

30.03.2020 р. від представника позивача надійшла заява про розгляд заяви без їх участі. (а.с.50-52)

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на правничу допомогу суд зазначає таке.

Відповідно до частини 1 статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу (пункт 1 частини 3 статті 132 КАС України).

Відповідно до частин 1-5 статті 134 КАС України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

На підтвердження надання правничої допомоги позивачем надано: договір про надання правничої допомоги № 261 від 02.02.2020 р., детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, яким містить наступні складові та їх вартість: зустрічі, консультування клієнта, узгодження правової позиції (3 години) - 500 грн., вивчення обставин справи (5 год.), вивчення та аналіз судової практики (5 год.), підготовка та подача позовної заяви (5 год.) - 2000 грн., за участь адвоката в судовому засіданні (з урахуванням переїзду з м. Олександрії до м. Кропивницький - 4 год.), орієнтовно відбудеться три засідання - 3000 грн., збір додаткових доказів, підготовка відповіді на відзив, подача додаткових заяв та клопотань - 2500 грн., всього - 8000 грн.. (а.с.11-13)

Разом з тим, судові засідання у даній справі не проводились, додаткових доказів, заяв, клопотань позивач (представник) не надавав, відповідь на відзив не надходила, а тому відшкодуванню підлягають лише витрати на: зустрічі, консультування клієнта, узгодження правової позиції (3 год.) - 500 грн., вивчення обставин справи (5 год.), вивчення та аналіз судової практики (5 год.), підготовка та подача позовної заяви (5 год.) - 2000 грн., всього - 2500 грн..

Відтак, заява про відшкодування витрат на правничу допомогу підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 139, 143, 252 КАС України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву про відшкодування витрат на оплату правничої допомоги - задовольнити частково.

Стягнути на користь ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ) судові витрати на оплату правничої допомоги в сумі 2500,0 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ - 39767636).

Додаткове рішення суду набирає законної сили відповідно до ст.255 КАС України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.293, 295-297 КАС України.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Л.І. Хилько

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено01.04.2020
Номер документу88524334
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —340/399/20

Ухвала від 11.08.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 06.05.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Рішення від 30.03.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 24.03.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Рішення від 18.03.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні