Рішення
від 31.03.2020 по справі 289/78/20
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/78/20

Номер провадження 2-о/289/37/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.03.2020 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Сіренко Н.С.,

за участю: секретаря судового засідання Галькевич Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Забілоцька сільська рада Радомишльського району Житомирської області про встановлення факту проживання однією сім`єю, -

ВСТАНОВИВ :

14.01.2020 заявниця звернулася до суду з заявою про встановлення юридичного факту проживання однією сім`єю ОСОБА_2 з ОСОБА_3 .. В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила розпорядження у вигляді заповіту, згідно якого все майно, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось, у тому числі все те, що буде належати на день смерті, і на що матиме право за законом, заповідає ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 у с. Забілоччя Радомишльського району Житомирської області. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина до складу якої входить з поміж всього майна, входить майно, яке належить ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та з яким проживала спадкодавець як чоловік та дружина без реєстрації шлюбу понад 24 роки. Заявниця спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла шляхом подачі до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, однак, нотаріус не може видати Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на належні ОСОБА_3 земельні ділянки, так як заповідачка з останнім не перебувала у зареєстрованому шлюбі. Посилаючись на наведене та те, що для оформлення спадкових прав необхідно встановити факт проживання ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу понад 24 роки з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто з 1980 року до часу відкриття спадщини.

Ухвалою від 20.01.2020 відкрито окреме провадження за заявою (а.с.27).

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з`явилася, подала до суду заяву в якій просить розглянути справу без її участі, заявлені вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Заінтересована особа - Забілоцька сільська рада Радомишльського району Житомирської області у судове засідання свого представника не направила, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, клопотань чи заяв до суду не надходило.

Відповідно до положення ч. 2 ст. 247 ЦПК України, суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Так судом встановлено, що 13.04.2005 ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все майно, де б воно не знаходилось і з чого б воно не складалось, у тому числі все те, що буде належати на день смерті, і на що матиме право за законом, заповідає ОСОБА_1 . Зазначений заповіт було посвідчено секретарем виконкому Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області Криськом В.Ф. та зареєстровано в реєстрі за № 49 (а.с.7).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гута-Забілоцька Радомишльського району Житомирської області, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 07.10.2009 серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирській області (а.с.8).

Як вбачається із інформації щодо спадкоємців, наданої 23.01.2020 приватним нотаріусом Радомишльського районного нотаріального округу Житомирської області Камінською Л.В., спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняла ОСОБА_1 , інших заяв про прийняття спадщини та про відмову від спадщини, а також заяв про видачу свідоцтв про право на спадщину ніхто не подавав (а.с.39-46).

Відповідно до довідки від 25.01.2018 № 69, виданої виконкомом Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області, ОСОБА_3 помер про що виконкомом Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області 22.10.2004 зроблено відповідний запис № 17 у книзі обліку та оприбуткування й витрачання бланків свідоцтв про реєстрацію народження, смерті Забілоцької сільської ради за період з 01.02.2001 по 28.01.2011 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 і похований на сільському кладовищі с. Гута-Забілоцька Радомишльського району Житомирської області (а.с.11).

ОСОБА_3 на день своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , був зареєстрований та постійно (безвиїзно) проживав у індивідуальному житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 та вів спільне господарство понад 24 років з ОСОБА_2 , яка на день смерті спадкодавця та протягом шести місяців була зареєстрована у вказаному будинку, більше ніхто не був зареєстрований в будинку та не проживав. ОСОБА_3 та ОСОБА_2 проживали разом як чоловік та жінка без реєстрації шлюбу понад 24 років та вели спільне господарство до дня смерті ОСОБА_3 , що підтверджується довідками, виданими виконкомом Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області від 25.01.2018 № 70 (а.с.12,13).

Проживання ОСОБА_3 з ОСОБА_2 в період з 1980 по 22.10.2014 підтверджується також виписками з погосподарських книг Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області (а.с. 14-19).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина до складу якої входять земельні ділянки, які розташовані на території Забілоцької сільської ради Радомишльського району Житомирської області та належали йому на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 103338 та серії ЖТ № 103337 (а.с.20,21).

Із наданої Радомишльською державною нотаріальною конторою Житомирської області інформації вбачається, що ніхто із спадкоємців із заявою про прийняття спадщини, заявами про відмову від прийняття спадщини або заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , не звертався. Спадкова справа щодо майна ОСОБА_3 не заводилась (а.с.36).

Згідно повідомлення Радомишльського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) від 23.01.2020 № 86/21.14-15, актового запису про шлюб/розірвання шлюбу відносно ОСОБА_2 по відділу не виявлено. Перевірка наявності актового запису про шлюб проведена з моменту настання шлюбного віку вказаної особи по теперешній час. Згідно проведеної перевірки в державному реєстрі актів цивільного стану громадян було виявлено: актовий запис про шлюб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , № 223 від 16.09.1951, складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану Амвросіївського районного управління юстиції у Донецькій області; актовий запис про розірвання шлюбу ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , № 335 від 22.02.1970, складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану Амвросіївського районного управління юстиції у Донецькій області (а.с.37,38).

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Положеннями ч. 1 ст. 395 ЦПК України визначено перелік справ, які підлягаю розгляду судом в порядку встановлення фактів, що мають юридичне значення. Даний перелік не є виключним.

В силу вимог ч. 2 ст. 395 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Інститут фактичних шлюбних відносин введений у національне законодавство Сімейним Кодексом України.

Згідно пункту 1 Розділу VII СК України цей Кодекс набирає чинності з набранням чинності Цивільним Кодексом України.

Пунктом першим Прикінцевих і перехідних положень ЦК України встановлено, що цей Кодекс набирає чинності з 01.01.2004.

Таким чином, норми СК України розповсюджуються на правовідносини, які виникли чи існували з січня 2004 року.

Беручи до уваги викладене, судом встановлено, що між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 виникли відносини до набрання чинності СК України, тобто до 01.01.2004.

ОСОБА_2 не була членом сім`ї ОСОБА_3 у розумінні приписів ст. 6, 12, 13, 22, 95, 96 КпШС УРСР, оскільки за змістом наведених норм закону поняттям члени сім`ї охоплювалося коло осіб, які мали кровний зв`язок, або ж їхні взаємовідносини виникали внаслідок встановлення опіки (піклування), усиновлення.

Згідно з вимогами статті 3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до роз`яснень викладених у п. 21 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам, необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо. До числа спадкоємців четвертої черги не входить особа, яка хоча і проживала спільно зі спадкодавцем, але перебувала у зареєстрованому шлюбі з іншою особою.

У п. 7 постанови Пленум Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику в справа про встановлення факту, що мають юридичне значення роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення юридичних фактів, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Оскільки наявними у матеріалах справи доказами доведено проживання ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_3 з 1980 року по 22.10.2004, то цей факт має бути встановлений саме з 01.01.2004, тобто з дня набрання чинності СК України.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи, дослідивши надані докази, суд прийшов до висновку про наявність підстав для часткового задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю ОСОБА_2 з ОСОБА_3 .

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4, 7, 12, 13, 81, 89, 223, 259, 263-265, 273, 293, 315-319 ЦПК України, п. 7 Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року № 5 Про судову практику по справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місцезнаходження/місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ), заінтересована особа - Забілоцька сільська рада Радомишльського району Житомирської області (місцезнаходження/місце проживання: вул. Центральна, 1-в, с. Забілоччя, Радомишльський р-н, Житомирська обл., 12262, код ЄДРПОУ 04343760) про встановлення факту проживання однією сім`єю - задовольнити частково.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Гута-Забілоцька Радомишльського району Житомирської області, проживала однією сім`єю з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Гута-Забілоцька Радомишльського району Житомирської області, з 01.01.2004 до часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н. С. Сіренко

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено02.04.2020
Номер документу88528412
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/78/20

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Рішення від 31.03.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні