Рішення
від 03.03.2020 по справі 658/3367/19
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/3367/19

(провадження № 2/658/225/20)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2020 року м. Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

у складі: головуючого - судді Терещенка О.Є.,

за участю секретаря Оніщенко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Каховка Херсонської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно, а саме на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивачі зазначили, що після смерті ОСОБА_3 залишилася спадщина, яка складається із земельної ділянки, наданої для будівництва та об-слуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,1060 га в АДРЕСА_1, а також житло-вого будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташованого за тією ж адресою, який належав померлому згідно з актом прийняття в експлуатацію закінченого будівництва житлового будинку, затвердженого рішенням виконкому Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області від 07.04.1970 року № 7, та рішенням Мало-каховської сільської ради Каховського району Херсонської області, прийнятим на ХVI сесії сільської ради ХХІ скликання від 12 січня 1994 року про передачу безоплатно у володіння земельної ділянки для обслуговування житлових будинків та господарських споруд по АДРЕСА_1 .

Позивачі є спадкоємцями за заповітом, згідно якого ОСОБА_3 заповідав їм і рівних частинах все своє майно, яке буде належати йому на день смерті.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 позивачі прийняли шляхом подання до нотаріальної контори відповідних заяв, та отримали свідоцтва про право на спадщину за заповітом на 1/2 частку земельної ділянки. В видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житло-вий будинок з господарськими та побутовими будівлями та спорудами нотаріусом було від-мовлено, оскільки право власності спадкодавця на вказаний будинок не зареєстроване.

На підставі вищевикладеного позивачі вимушені звернутись до суду із вказаним позовом, в якому просять суд визнати за ними, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , в рівних долях право власності на житловий будинок А, загальною площею 74,1 кв.м., житловою площею 51.4 кв.м. з прибудовою а, тамбуром а1, ґанком а2, надвірними будівлями і спорудами - літню кухню Б, прибудову б, тамбур б1, гараж В, сарай Г, погріб з шийкою Д, сарай Е, вбиральню-душ З, огорожі № 1-4, споруди №5, 1, що роз-ташовані по АДРЕСА_1 облас-ті, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні представник позивачів, ОСОБА_4 вимоги позову підтримала, з підстав викладених в ньому. Наполягала на задоволенні позовних вимог.

Від Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області до суду надійшла заява, відповідно до якої сільський голова Лукашенко В. не заперечує проти задо-волення вимог, розгляд справи просить здійснювати за їх відсутністю.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, яке скла-дається земельної ділянки, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0,1060 га в АДРЕСА_1, а також житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташованого за тією ж адресою, який належав померлому згідно з актом прийняття в експлуатацію закінченого будівництва житлового будинку, затвердженого рішенням виконкому Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області від 07.04.1970 року № 7, та рішенням Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області, прийнятим на ХVI сесії сільської ради ХХІ скликання від 12 січня 1994 року про передачу безоплатно у володіння земельної ділянки для обслуговування житлових будинків та господарських споруд жителям села Малокаховка, відповідно до списку - ОСОБА_3 АДРЕСА_1 (а.с. 6, 7, 8).

Державна реєстрація об`єктів нерухомого майна, що знаходяться у власності юри-дичних та фізичних осіб, була введена інструкцією про порядок реєстрації будинків та домо-володінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженою Міністерством комунального господарства УРСР 31 січня 1966 року, і стосувалась реєстрації будинків та домоволодінь виключно у містах і селищах міського типу. Такою реєстрацією займались від-повідні БТІ при виконавчих комітетах або селищних радах. Державна реєстрація об`єктів не-рухомого майна у містах, селищах міського типу та селах відповідними БТІ введена прави-лами державної реєстрації об`єктів нерухомого майна, що знаходяться у власності юридич-них та фізичних осіб, затвердженими Держжитлокомунгоспом України 13 грудня 1995 року. Таким чином, на час життя померлого ОСОБА_3 і виникнення у нього права власності на житловий будинок з господарськими будівлями, діяли норми, які не пов`язували набуття права власності на нерухоме майно в сільській місцевості з державною реєстрацією цих прав у відповідних БТІ (бюро технічної інвентаризації).

Правовстановлюючі документи, що засвідчують право власності ОСОБА_3 житлового будинку з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 відсутні. Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є спадкоєм-цями за законом після смерті ОСОБА_3 , що підтверджується копією заповіту від його імені (а.с. 9). Інших спадкоємців не має.

Спірні правовідносини регулюються:

- ст. 328 ЦК України, відповідно до якої право власності набувається на підставах не за-боронених законом

- ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

- ст.1218 ЦК України встановлює, що до складу спадщини входять усі права та обов`яз-ки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті;

- ст.1268 ЦК України прийняття спадщини.

Згідно постанови 14.12.2018 року державного нотаріуса Каховської районної державної нотаріальної контори Херсонської області Заремби С.А., ОСОБА_2, яка діє від свого іме-ні та від імені ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірний житловий будинок, оскільки згідно довідки, виданої КП Каховське бюро техніч-ної інвентаризації Херсонської області від 07.06.2018 р. № 11848 на об`єкт нерухомого майна, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 - право власності не зареєстровано (а.с. 31).

Оскільки ОСОБА_3 здійснював за життя повноваження власника житлового будинку по АДРЕСА_1 , без отримання правовстановлюючих документів на будинок, його право власності на даний бу-динок підтверджується записом в погосподарській книзі № 21 Малокаховської сільської ради Херсонської області (а.с. 5) , тому з метою захисту прав спадкоємців на спадщину після по-мерлого ОСОБА_3 суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 328, 1216, 1218, 1268 ЦК України, ст.ст. 4, 12, 19, 81, 263-265 ЦПК України,

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Малокаховсь-кої сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , в рівних до-лях, право власності на житловий будинок А, загальною площею 74,1 кв.м., житловою пло-щею 51.4 кв.м. з прибудовою а, тамбуром а1, ґанком а2, надвірними будівлями і спорудами - літню кухню Б, прибудову б, тамбур б1, гараж В, сарай Г, погріб з шийкою Д, сарай Е, вби-ральню-душ З, огорожі № 1-4, споруди №5, 1, що розташовані по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за запо-вітом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Позивач: ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Відповідач: Малокаховська сільська рада Каховського району Херсонської області (місцезна-ходження: вул. Ювілейна, 45 с. Малокаховка області, Каховського району Херсонська об-ласть 74823, код ЄРДПОУ 26518817).

Суддя: О. Є. Терещенко

СудКаховський міськрайонний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88540075
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/3367/19

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

Ухвала від 10.12.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

Ухвала від 28.08.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні