Ухвала
від 20.03.2020 по справі 202/1647/20
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1647/20

Провадження № 1-кс/202/2364/2020

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

З клопотання убачається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12019040680002139 від 22.10.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що 22.10.2019 року працівниками поліції зупинений автомобіль «Мітсубісі Кольт», державний номер НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_5 , у якого було виявлено та вилучено наркотичний засіб «Метадон» у кількості 330 пігулок, «Метафін» 80 шт., та «Бупренорфін» - 100 шт., які останній отримував в м. Одеса за рецептами лікарів наркологів програми замісної підтримуючої терапії (далі ЗПТ), впровадженої у КУ «Міський протитуберкульозний диспансер».

Кількість вилучених наркотичних засобів в декілька раз перевищує кількість, виписану у рецепті, пред`явленому ОСОБА_5 .

Відповідно до висновку експерта № 1/8.6/4362 від 04.02.2020 року надані на експертизу таблетки у 8-ми конвалютах містять наркотичний засіб, обіг якого обмежений, а саме метадон.

Окрім того, оглядом виявлені рецепти Ф-3, передбачені Наказом МОЗ № 360 від 19.07.2005 року, видані на ім`я ОСОБА_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 та на ім`я ОСОБА_7 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Перевіркою встановлено, що зазначені особи згідно відповіді КП «Обласний медичний психіатричний центр з лікування залежності за стаціонаром» ДОР, в реєстрі осіб з наркологічними захворюваннями не знаходяться.

Допитаний свідок ОСОБА_8 , (донька ОСОБА_6 ) показала, що з 2017 року мешкає в м. Одеса разом із своєю матір`ю ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Свідок пояснила що вона перебуває на ЗПТ в м. Одеса, однак з приводу виявлення у її цивільного чоловіка ОСОБА_5 , рецепту на ім`я ОСОБА_6 та інших осіб для отримання «метадону» пояснень не надала.

Оглядом рецепту Ф-3 на ім`я ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та рецептів Ф-3 на ім`я інших осіб встановлені грубі порушення у їх заповненні, які є недопустимими і, відповідно до Наказу МОЗ № 360 від 19.07.2005 року, такі рецепти вважаються недійсними та підлягають анулюванню.

Відповідно Правил до заповнення спеціального рецептурного бланка форми № 3 (ф-3) Наказу МОЗ № 360 від 19.07.2005 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків»: - у частині «Рецепт» зазначаються серія та номер друкарським способом, дата (число, місяць, рік) виписування Рецепта, прізвище, ініціали та вік хворого, номер карти амбулаторного чи стаціонарного хворого; у Рецепті зазначаються прізвище та ініціали лікаря, який виписує ОСОБА_9 . Рецепт засвідчується підписом та особистою печаткою лікаря. Засвідчувати печаткою лікаря не заповнені та не підписані лікарем рецептурні бланки забороняється; у графі «Місце позначки» зазначаються позначки «Хронічно хворому», «За спеціальним призначенням», які на паперових рецептурних бланках додатково засвідчуються підписом та печаткою лікаря; Рецепти заповнюються чітко і розбірливо чорнилом, кульковою ручкою або комп`ютерним набором з обов`язковим заповненням належної інформації, передбаченої відповідною формою бланка Рецепта. Виправлення в Рецепті не дозволяються.

Відповідно до інформування УПН ГУНП, вході слідчих (розшукових) дій, проведених на підставі доручення у порядку ст. 40 КПК України, вказані вище рецепти видавались в приміщенні КУ «Міський протитуберкульозний диспансер» в м. Одеса, вул. Преображенська, 37, каб. 19, за підписом головного лікаря ОСОБА_10 , та в приміщенні ЗПТ в м. Одеса, вул. Головатого отамана, 30, лікаря-нарколога ОСОБА_11 .

Препарати «Метадон», «Метафін» та «Бупренорфін», вилучені у ОСОБА_5 , реалізовувались в Аптеці № 2 ТОВ «Інтерхім», розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 37, за рецептами Ф-3, виписаними лікарями програми ЗПТ та головного лікаря.

На теперішний час реалізація вищевказаних наркотичних засобів здійснюється в Аптеці № 6 ТОВ «Інтерхім», розташованій в м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 26, так як Аптека № 2 ТОВ «Інтерхім» за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 37 з 26.12.2019 року не працює у зв`язку з пожежею в будівлі.

Відповідно до Наказу МОЗ № 200 «Про затвердження Порядку проведення замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю» рішення про створення стаціонару вдома приймається лікуючим лікарем за наявності супутньої патології, що перешкоджає щоденному відвідуванню ЛПЗ. Обґрунтування такого рішення фіксується в медичній документації хворого. Для контролю за цільовим використанням отриманих хворим Препаратів за рецептом або безпосередньо з ЛПЗ для самостійного прийому в амбулаторних умовах, у тому числі в умовах створеного стаціонару вдома, лікар періодично, але не рідше одного разу на 30 діб просить хворого чи особу, яка здійснює за ним догляд (член сім`ї, опікун або піклувальник), надати залишок Препарату до ЛПЗ для контролю його кількості. Залишки Препарату, який видано у заводській упаковці (блістері), надаються для контролю до ЛПЗ у непошкодженій заводській упаковці (блістері) та вилучаються з неї (нього) лише безпосередньо перед вживанням. Виявлення нестачі Препаратів або їх ненадання для контролю, у тому числі у визначений лікарем термін, є підставою для припинення їх видачі за рецептом або безпосередньо з ЛПЗ для їх самостійного прийому в амбулаторних умовах. Результати перевірок зазначаються в медичній карті хворого.

Статтею 34 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» визначено, що операції, здійснені в процесі діяльності щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, підлягають реєстрації у спеціальних журналах юридичних осіб особами, на яких відповідним наказом керівника юридичної особи покладено цей обов`язок, а в журналах фізичних осіб - підприємців, які мають ліцензію на здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, - безпосередньо такою особою.

Стаття 36 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» передбачає, що особи, винні в порушенні законодавства про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, несуть відповідальність згідно із законом.

Слідчий зазначив, що працівники КУ «Міський протитуберкульозний диспансер» в м. Одеса та Аптеки № 6 ТОВ «Інтерхім» ЄДРПОУ: 14325705 в м. Одеса, зловживаючи своїми повноваженнями, грубо порушують встановлені правила обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, що призводить до теперішнього часу витоку наркотиків у незаконний обіг і за що передбачена відповідальність.

Працівники вказаних установ, фактично не здійснюють обов`язковий контроль, покладений на них відповідними нормативними актами, навмисно ігнорують його, використовуючи у власних, корисливих цілях.

З метою забезпечення виконання завдання кримінального провадження, що полягає у захисті особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охороні прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, і враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що за місцезнаходженням програми замісної підтримуючої терапії за адресою: м. Одеса, вул. Головатого отамана, 30 (відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на праві приватної власності належить КУ «Міський протитуберкульозний диспансер» ЄДРПОУ: 02008327), в приміщеннях, тобто службових кабінетах № 24-26, роздягальнях, побутових приміщеннях (підсобках, кладовках, тощо) та інших кімнатах, які використовуються у повсякденній діяльності її працівниками, зберігаються або можуть зберігатися речові докази, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Тому слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку приміщень за місцезнаходження програми замісної підтримуючої терапії за адресою: м. Одеса, вул. Головатого отамана, 30,а саме службових кабінетів № 24-26, кімнат, де зберігаються наркотичні засоби, роздягалень, побутових приміщень (підсобок, кладовок, тощо) та інших кімнат, які використовуються у повсякденній діяльності її працівниками, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, інші предмети, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження,тобто: наркотичні засоби, психотропні речовини, отруйні та сильнодіючі лікарські засоби, документацію із записами про зберігання та використання психотропних речовин та наркотичних засобів, чорнові записи про їх рух, Журналу обліку наркотичних препаратів в кабінетах замісної підтримувальної терапії закладу охорони здоров`я (форма № 129-4/о),Журналу обліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, препаратів (лікарських засобів), що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, акту інвентаризації наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, накладні на отримання таких засобів, вимоги-замовлення, листи-призначення,медичні картки учасників ЗПТ, Журналу реєстрації спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) у закладах охорони здоров`я, печатки та штампи, які використовуються для заповнення рецептів ф-3,реєстру працівників закладу, накази про призначення на посади осіб допущених до роботи із зазначеними вище засобами та їх посадові інструкції, в тому числі головного лікаря, табеля виходу на роботу зазначених працівників, мобільні телефони та сім-картки за допомогою яких здійснюється спілкування між співучасниками злочину та третіх осіб та інших предметів та документів які можуть зберігати інформацію стосовно злочинної діяльності, такі які мають суттєве значення для з`ясування об`єктивних обставин справи, документування злочинної діяльності та розкриття кримінального правопорушення.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши слідчого, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12019040680002139 від 22.10.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Виходячи з вищезазначеного, на слідчого, прокурора покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку.

Однак із доданих до клопотання матеріалів не вбачається наявності достатніх даних, що можуть свідчити про те, що в приміщеннях за місцезнаходженням програми замісної підтримуючої терапії за адресою: м. Одеса, вул. Головатого отамана, 30, можуть знаходитися зазначені в клопотанні речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні. Зазначена слідча дія може спричинити порушення прав інших осіб, які не є причетними до кримінального правопорушення.

З огляду на зазначене, надані документи та вказані в них обставини не свідчать про наявність передбачених законом обставин, що обґрунтовують необхідність проведення обшуку в приміщеннях за місцезнаходженням програми замісної підтримуючої терапії за адресою: м. Одеса, вул. Головатого отамана, 30.

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12019040680002139 від 22.10.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 309, ч. 1 ст. 320 КК України, а саме приміщень за місцезнаходженням програми замісної підтримуючої терапії за адресою: м. Одеса, вул. Головатого отамана, 30, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88542701
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/1647/20

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні