Рішення
від 20.03.2020 по справі 384/782/19
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ № 384/782/19

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ №пр. 2/384/16/2020

20 березня 2020 року Вільшанський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Галицького В.В.,

при секретарі судового засідання - Лалаян А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Вільшанка справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Сухоташлицької сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з позовною заявою до Сухоташлицької сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачів - ОСОБА_3 . Співпозивачі є спадкоємцями першої черги за законом після смерті їх батька, які прийняли спадщину в рівних частинах кожний після померлого, який в свою чергу прийняв спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 дружини - ОСОБА_4 . До складу спадкового майна після смерті їх батька ОСОБА_3 , не включено земельну ділянку площею 2,5694 га., яка знаходиться

на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, спадкоємцем якої в свою чергу була ОСОБА_4 - дочка спадкодавця ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , баби співпозивачів, що належала померлій на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-КР № 040174, на 1/2 частину спадкового майна, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року. Однак, за час свого життя померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , не встигла здійснити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та виготовити на власне ім`я державний акт на право власності на земельну ділянку площею 2,5694 га.. 11.09.2019 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Вишневої міської державної нотаріальної контори за видачею їй свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частину земельної ділянки, від загальної площі 5,14 га., але у вчиненні нотаріальної дії їй було відмовлено в зв`язку з відсутністю у спадкоємця необхідних документів та запропоновано позивачам звернутися до суду для визнання права власності на вищевказану земельну ділянку, в рівних частинах кожному. У зв`язку з наведеним, позивачі просять визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину земельної ділянки № НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 2,5694 га., розташованої на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, що залишилася після смерті її батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877 належала ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та визнати за ОСОБА_2 право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину земельної ділянки № НОМЕР_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 2,5694 га., розташованої на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, що залишилася після смерті її батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877 належала ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивачі та представник позивачів в судове засідання не з`явилися. Представник позивачів надав до суду заяву, в якій просить розглянути справу без його участі та без участі його довірителів. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Представник Сухоташлицької сільської ради в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, в якій просить розглянути справу у його відсутність. Позовні вимоги позивачів не заперечує та підтримує їх задоволення у повному обсязі.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У відкритому судовому засіданні вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

У відповідності зі ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Стаття 13 ЦПК України вказує на те, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.1 ст. 15 ЦК України - кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема: визнання права (частина 2 статті 16 ЦК України).

Згідно з п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У частині другій статті 1223 ЦК України зазначено, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

У відповідності до ч.1 ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно до ч.1 статті 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

У відповідності до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Частиною 3 ст. 1296 ЦК України визначено, що відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За приписами п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008року Про судову практику у справах про спадкування відповідно до статті 1225 ЦК (435-5) право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області 10.09.2018 року, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в м.Київ (а.с.10).

У відповідності до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , повторно виданого Києво-Святошинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області 11.10.2018 року, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області (а.с.21).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , повторно виданого Києво-Святошинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області 19.10.2018 року, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , народилася в м. Київ. У вказаному свідоцтві про народження батьками зазначені ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.11).

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , повторно виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Києво-Святошинського району районного управління юстиції у Київській області 14.08.2014 року, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 14.08.2014 року зареєстрували шлюб. Прізвище після державної реєстрації шлюбу: дружини ОСОБА_8 .

У відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 , виданого Ленінським відділом ЗАГС м. Одеса 08.06.1974 року, ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , народилася в м. Одеса. У вказаному свідоцтві про народження батьками зазначені ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.13).

Відповідно до копії свідоцтва про одруження серія НОМЕР_7 , виданого відділом реєстрації актів громадянського стану Мінського районного управління юстиції у місті Києві 10.06.2000 року, ОСОБА_10 та ОСОБА_9 одружились 10.06.2000 року. Прізвище після одруження: дружини ОСОБА_11 .

На підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІ-КР №040174, виданого Сухоташлицькою сільською радою Вільшанського району Кіровоградської області 28.04.2001 року на підставі рішення її сесії від 15.02.2001 року №123, ОСОБА_5 передано у приватну власність земельну ділянку площею 5,14га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області (а.с.16).

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори 15.12.2004 року у спадковій справі № 216, зареєстровано в реєстрі за № 1877, спадкоємцями майна гр. ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , є гр. ОСОБА_12 - дочка спадкодавця, - на 1/2 частину спадкового майна, та гр. ОСОБА_4 - дочка спадкодавця, мешканка АДРЕСА_1 , - на Ѕ частину спадкового майна. Спадкове майно, на яке видано це свідоцтво, складається з: земельної ділянки № НОМЕР_8 площею 5,14 га., яка розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, належної спадкодавцю на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-КР №040174 (а.с.17).

У відповідності до інформації відділу у Вільшанському районі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області №42/137-19 від 14.11.2019 року, на земельну ділянку загальною площею 5,14 га., без визначеного кадастрового номера, ділянка № НОМЕР_8 згідно схеми розпаювання земельних часток (паїв), був виданий Державний акт на право приватної власності на землю серія ІІ-КР №040174 на ім`я ОСОБА_5 та поділено на частки по 1/2 між спадкоємцями. 1/2 земельної ділянки № НОМЕР_8 , площею 5,14 га. без визначеного кадастрового номера, успадковано на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, реєстраційний № НОМЕР_9 , виданого Вільшанською державною нотаріальною конторою 15.12.2004 року, громадянкою ОСОБА_12 .. В 2005 році за зверненням гр. ОСОБА_12 було складено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку власнику земельної частки (паю) гр. ОСОБА_12 для ведення товарного сільськогосподарського призначення на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, сформовано земельну ділянку площею 2,5692 га. та присвоєно кадастровий номер 3524384200:02:000:2810. Іншу 1/2 частку земельної ділянки площею 5,14 га., без визначеного

кадастрового номера, успадковано гр. ОСОБА_4 . Відомості щодо даної земельної ділянки до Державного земельного кадастру не вносились (а.с.18).

Відповідно до копії Ситуаційного плану та копії Експлікації відведених земель при проведенні поділу земельної ділянки № НОМЕР_8 площею 5,14 га. між спадкоємцями, в зв`язку із внесенням до бази даних автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру земельним ділянкам, що утворилися були присвоєні номери 810 (власник ОСОБА_12 , площа ділянки 2,5692 га.) та 811 (власник ОСОБА_4 , площа ділянки 2,5694 га.) (а.с.19, 20).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №58762168 від 16.12.2019 року та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №58762190 від 16.12.2019 року, спадкова справа номер у нотаріуса 269/2018, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , заведена 15.11.2018 року, місце заведення: Вишнева міська державна нотаріальна контора Київської області. Видані свідоцтва про право на спадщину чинні. Інформація про заповіти/спадкові договори відсутня.

У відповідності до інформації №912/01-16 від 16.12.2019 року приватного нотаріуса Вільшанського районного нотаріального округу Кіровоградської області Науменка Ф.С., спадкоємці із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до приватного нотаріуса не зверталися.

Відповідно до інформації Державного нотаріального архіву в Кіровоградській області №1027/01-21 від 23.12.2019 року, згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №58827400 від 20.12.2019 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , заведена Вишневою міською державною нотаріальною конторою Київської області.

Згідно заяви ОСОБА_1 про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом поданої до Вишневої міської державної нотаріальної контори Київської області від 11.09.2019 року, що міститься у спадковій справі №269/2018 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , на день смерті померлого батька ОСОБА_3 залишилась спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 5,14 га., що розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, яка належить померлому на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877. Спадщину ОСОБА_1 прийняла та просить видати їй свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/2 частину вищевказаної земельної ділянки. Крім неї, спадкоємицею майна померлого батька є його донька - ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла. Інших спадкоємців, крім вказаних, немає.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Вишневої міської державної нотаріальної контори Київської області Білінець О.П. №1164/02-14/02-31 від 11.09.2019 року, розглянувши документи по спадковій справі № 269 за 2018 рік за заявою спадкоємиці ОСОБА_1 , після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 її батька -

ОСОБА_3 , про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частину земельної ділянки, від загальної площі 5,14 га. що розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, яка належить померлому на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877, оскільки спадкоємицею майна померлого також є його донька - ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла - відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на Ѕ частину земельної ділянки, від загальної площі 5,14 га., що розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшаиського району Кіровоградської області, яка належить померлому на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877, оскільки до спадкової справи не подано документ щодо належності спадкового майна померлому - ОСОБА_3 , на земельну ділянку, площею 5,14 га., що розташована на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 роз`яснено про необхідність звернутись до суду для визнання права власності на вищевказану земельну ділянку, в рівних частинах кожному (а.с.22).

Згідно копії довідки №1443/01-16 виданої 30.10.2019 року, державним нотаріусом Вишневої міської державної нотаріальної контори Київської області Білінець О.П., ОСОБА_1 та ОСОБА_2 прийняли спадщину після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 батька - ОСОБА_3 , в рівних частинах кожний, який в свою чергу прийняв спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 своєї дружини - ОСОБА_4 .. Факт прийняття спадщини ОСОБА_3 після померлої ОСОБА_4 підтверджується заявою про прийняття спадщини №122 поданою до Вишневої міської державної нотаріальної контори Київської області 15.03.2011 року (а.с.15).

Враховуючи вище наведене, суд вважає за необхідне задовольнити заявлені вимоги позивачів, оскільки спірне майно належало спадкодавцю. Позивачі є спадкоємцями за законом, у встановленому законом порядку прийняли спадщину, відповідач позов визнає повністю, і відсутні будь-які докази на спростування законності заявлених позивачами позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12-13, 206, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Сухоташлицької сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину земельної ділянки № НОМЕР_1 загальною площею 2,5694 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, що залишилась після смерті її батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Київ, яка згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877, належала ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частину земельної ділянки № НОМЕР_1 загальною площею 2,5694 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, що залишилась після смерті її батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Київ, яка згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Вільшанської державної нотаріальної контори Ткачовою Ю.О. 15.12.2004 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1877, належала ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене у судову палату у цивільних справах Кропивницького апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 3 жовтня 2017 року, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Вільшанський районний суд Кіровоградської області).

Суддя:

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.03.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88543229
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/782/19

Рішення від 20.03.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні