Рішення
від 02.04.2020 по справі 167/232/20
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №167/232/20

Провадження №2-о/167/17/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.04.2020 року Рожищенський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Сіліча І.І.

секретаря судових засідань - Форсюк Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Рожище в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Носачевичівська сільська рада Рожищенського району, Перша Луцька державна нотаріальна контора Волинської області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Свої вимоги обґрунтував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй майно, в тому числі на житловий будинок з господарськими та побутовими спорудами в АДРЕСА_1 та земельні ділянки, які знаходяться на території Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області, та яке вона успадкувала за заповітом після смерті своєї тітки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , так як проживала разом з нею на час відкриття спадщини.

З метою прийняття спадщини він звернувся до Першої Луцької державної нотаріальної контори Волинської області з заявою про прийняття спадщини, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з тим, що не підтверджений належним чином факт проживання його матері ОСОБА_2 зі спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, та рекомендовано звернутися до суду.

З метою захисту свого права на спадщину майна померлої заявнику потрібно судове рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що його мати ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 постійно проживала із спадкодавцем своєю тіткою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 на час відкриття спадщини.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, суду надана заява, згідно якої останній просить проводити розгляд справи у його відсутність, вимоги заяви підтримав повністю та просив заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Носачевичівської сільської ради Рожищенського району в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про слухання справи у його відсутність, не заперечує щодо задоволення заяви ОСОБА_1 ..

Представник заінтересованої особи, Першої Луцької державної нотаріальної контори Волинської області в судове засідання не з`явився про причини неявки не повідомив.

Суд визнав можливим розглядати справу у відсутність учасників справи, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

У зв`язку з відсутністю заперечень проти заяви, що не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд, відповідно до ст.206 ЦПК України, враховуючи наявність для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення заяви.

Згідно положень п.5 ч.2 ст.294 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.1 ст.319 ЦПК Україниу рішенні суду про встановлення факту повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" від 31.03.1995 року за №5 суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно ст.3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" визначено, що місце перебування особи - це адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає.

Згідно п.2 постанови Пленуму Верховного Суду України "Просудову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 року №7 справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 року №7, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

З матеріалів справи, зокрема довідки Носачевичівської сільської ради Рожищенського району від 18.08.2019 року, копії Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВЛ №025249 судом встановлено, що гр. ОСОБА_3 на праві власності належав житловий будинок з господарськими та побутовими спорудами в АДРЕСА_1 , земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку та господарських побутових будівель та споруд та для ведення особистого селянського господарства в АДРЕСА_1 , земельні частки (паї) (а.с.6, 9).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.5).

Згідно заповіту від 12.10.1999 року спадкодавець ОСОБА_3 заповіла житловий будинкок з господарськими та побутовими будівелями та спорудами та все належне їй майно ОСОБА_2 (а.с.7).

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла, що стверджується копією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 (а.с.4). разом з тим, згідно даного свідоцтва про смерть вбачається, що місцем смерті останньої є м.Луцьк Волинської області.

Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно, в тому числі на майно, яке вона успадкувала фактично за заповітом після смерті своєї тітки ОСОБА_3 , відповідно до вимог ч.3 ст.1268 ЦК України, шляхом постійно проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що стверджується довідкою Носачевичівської сільської ради Рожищенського району від 18.08.2019 року (а.с.6). Однак не оформила належним чином своїх спадкових прав.

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно вимог ч.1, ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Заявник ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері, що стверджується копією свідоцтва про народження останнього.

Спадщину заявник прийняв відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України, оскільки подав в Першу Луцьку державну нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини, на підставі якої заведена спадкова справа №421/2019 (а.с.10).

Згідно п.3 ст.1268 ЦК України, передбачає, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України (6 місяців), він не заявив про відмову від неї.

Згідно ч.2 ст.1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Як стверджується довідкою Носачевичівської сільської ради Рожищенського району Волинської області від 15.08.2019 року спадкодавець ОСОБА_3 була зареєстрована і проживала в АДРЕСА_1 разом з своєю племінницею ОСОБА_2 , яка за даною адресою не була зареєстров ана, однак проживала з 2002 року по 2012 рік (а.с.6).

З підстав відсутності підтвердження факту постійного проживання ОСОБА_2 із спадкодавцем ОСОБА_3 , заявник не зміг отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину.

Судом встановлено, що підтвердження факту проживання із спадкодавцем на момент відкриття спадщини заявнику необхідне для оформлення спадкових прав.

Відтак судом встановлено відсутність ознак спору у правовідносинах, а також підтверджено наявність факту, що має юридичне значення у даній справі. Вказаний факт підтверджений відповідними офіційними документами, а також письмовими поясненнями свідка ОСОБА_4 , який стверджує, що мати заявника ОСОБА_2 дійсно проживала разом із тіткою ОСОБА_3 до дня її смерті, а також не заперечуються органом місцевого самоврядування.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.12, 13, 89, 206, 263-265, 315 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Носачевичівська сільська рада Рожищенського району, Перша Луцька державна нотаріальна контора Волинської області про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини, а саме станом на ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Волинського апеляційного суду через Рожищенський районний суд Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , житель АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Носачевичівська сільська рада Рожищенського району, адреса місцезнаходження: с.Носачевичі, вул.Молодіжна, 23 Рожищенського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332839.

Заінтересована особа: Перша Луцька державна нотаріальна контора, адреса місцезнаходження: м.Луцьк, Київський майдан, 13 Волинської області, код ЄДРПОУ 43317547.

Рішення в повному обсязі складено 02.04.2020 року.

СУДДЯ: І.І.Сіліч

Дата ухвалення рішення02.04.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88553816
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —167/232/20

Рішення від 02.04.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні