Ухвала
від 31.03.2020 по справі 923/275/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

31 березня 2020 року Справа № 923/275/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б. , за участю секретаря судового засідання Червоної Т.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кириченка К.І. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди у справі

за заявою: ОСОБА_1 , м. Херсон

до боржника: Приватного підприємства "Банс", м. Херсон

про банкрутство

за участю представників сторін:

від кредиторів: не з`явились,

ліквідатор: не з`явився

в с т а н о в и в:

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 04.06.2018р. відкрито провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "БАНС", м.Херсон.

Ухвалою суду від 26.07.2018р. затверджено реєстр вимог кредиторів.

Ухвалою суду від 26.10.2018р. здійснено заміну кредитора ОСОБА_1 на його процесуального правонаступника ОСОБА_2 , м.Херсон.

Постановою господарського суду від 22.11.2018р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кириченка К.І.

12.03.2020р. ліквідатором арбітражним керуючим Кириченком К.І. подано клопотання про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди за час виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" та її стягнення з кредиторів.

Ухвалою від 13.03.2020р. для розгляду клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кириченка К.І. суд призначив судове засідання із викликом представників учасників провадження на 31.03.2020р.

В судове засідання учасники провадження не з`явились.

25.03.2020р. до суду надійшло клопотання ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі, в якому останній просить розглянути справу без участі представника та затвердити звіт про нараховану заробітну плату ліквідатора.

26.03.2020р. від голови комітету кредиторів Пожаєва С.Ю. надійшло клопотання про розгляд справи без його участі, просить затвердити звіт про нараховану заробітну плату (грошову винагороду) ліквідатору.

26.03.2020р. ліквідатором подано клопотання про розгляд справи без його участі.

Суд враховує, що постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 (в редакції від 16.03.2020) "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" з 12 березня до 3 квітня 2020 на усій території України установлено карантин.

В свою чергу, рішенням Ради суддів України від 17.03.2020р. №19 затверджено Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, відповідно до яких Рада суддів України рекомендує: на період з 16 березня до 03 квітня 2020 року, встановити особливий режим роботи судів України, та, крім іншого, роз`яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв`язку із карантинними заходами та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції; по можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, в порядку письмового провадження;

Крім того, Рада суддів України рекомендувала учасникам судових засідань подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами.

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Враховуючи установлення в Україні з 12.03.2020р. по 03.04.2020р. карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та з метою забезпечення безпеки учасників судового процесу, з огляду на подані учасниками процесу клопотання про розгляд справи за їх відсутності за наявними у справі матеріалами, суд вважає за можливе розглянути клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кириченка К.І. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди в даному судовому засіданні за наявними у справі доказами.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши звіт ліквідатора арбітражного керуючого Кириченка К.І., суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до частини 1 статті 12 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Порядок сплати грошової винагороди арбітражного керуючого та відшкодування його витрат, понесених під час виконання повноважень у справі про банкрутство, визначено положеннями статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Відповідно до частини 6 статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Як слідує з матеріалів справи, на засіданні комітету кредиторів 06.03.2020р. (протокол - т.3 а.с.228-229) було встановлено арбітражному керуючому оплату послуг за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" у розмірі трьох мінімальних заробітних плат на місяць.

Ліквідатор арбітражний керуючий Кириченко К.І. просить встановити основну грошову винагороду в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС".

З огляду на те, що заявлений ліквідатором Кириченком К.І. розмір оплати його послуг відповідає приписам Кодексу України з процедур банкрутства, означене питання було погоджено комітетом кредиторів на засіданні 06.03.2020р., суд задовольняє клопотання та встановлює арбітражному керуючому Кириченку К.І. основну грошову винагороду в розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС".

Відповідно до звіту ліквідатора за період з 22.11.2018р. по 06.03.2020р., ним нараховано 195371,02 грн. оплати послуг арбітражного керуючого з урахуванням положень ст.30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Як слідує з матеріалів справи, на засіданні комітету кредиторів, що відбулось 06.03.2020р., було розглянуто та погоджено звіт ліквідатора боржника про нарахування грошової винагороди за період з 22.11.2018р. по 06.03.2020р. в сумі 195371,02 грн.

Розглянувши звіт ліквідатора Приватного підприємства "БАНС", враховуючи погодження даного питання на засіданні комітету кредиторів, суд вважає за можливе задовольнити клопотання і затвердити звіт арбітражного керуючого Кириченка К.І. про нарахування і виплату грошової винагороди у розмірі 195371,02 грн. за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" у даній справі за період з 22.11.2018р. по 06.03.2020р. включно.

Крім цього, ліквідатор просить стягнути оплату його послуг з кредиторів пропорційно їх грошовим вимогам до боржника, про що видати відповідні накази.

Згідно ч.ч. 2, 5 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Як вбачається з матеріалів справи, Приватне підприємство "БАНС" не здійснює господарської діяльності та у нього відсутні будь-які активи, тому оплату послуг арбітражного керуючого Кириченка К.І. не можливо здійснити за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника у повному обсязі.

Із змісту ч. 5 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства слідує, що оплата послуг ліквідатора за період виконання ним своїх повноважень може здійснюватися й з Фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, якщо такий створено комітетом кредиторів боржника. При цьому, керуючись принципом пропорційності голосів кредиторів на зборах кредиторів кількості їх грошових вимог відповідно до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд вправі застосувати такий принцип до розподілу між кредиторами витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури (в тому числі на виплату грошової винагороди ліквідатора), за відсутності у боржника коштів від господарської діяльності, від реалізації його майна та рішення комітету кредиторів про утворення Фонду для оплати грошової винагороди ліквідатору чи відшкодування його витрат, оскільки законодавцем виключається можливість безоплатного надання послуг арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

При цьому слід відмітити, що законодавець не ставить вказаний порядок розподілу витрат на оплату послуг ліквідатора в залежність від майнового стану кредитора у справі про банкрутство, його правового статусу, а також від джерел майнового стану того чи іншого кредитора.

У Постанові Верховного Суду від 30.01.2019 року у справі № 910/32824/15 зазначено, що у випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, то така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів, виходячи із принципу пропорційності їх грошовим вимогам.

Крім того, законодавець не ставить порядок розподілу витрат на оплату послуг ліквідатора в залежність від майнового стану кожного кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа, заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо), від джерел фінансування того чи іншого кредитора, а також від майнових результатів арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

Не виявлення ліквідатором боржника в процедурі ліквідації майна боржника, інших його активів чи грошових коштів, жодним чином не має впливати на оплату його послуг.

Суд касаційної інстанції зазначає в постанові, що ініціюючи провадження у справі про банкрутство кредитори, як споживачі послуг арбітражного керуючого, котрі очікують на результат його діяльності, мають усвідомлювати, що надавши на свій ризик згоду на участь у справі про банкрутство, однак не знайшовши майна, як джерела своїх доходів і покриття видатків, арбітражний керуючий правомірно очікує покриття забезпечення процедури, яке у такому випадку лягає тягарем на кредиторів (кредитора) неплатоспроможного боржника.

Разом з тим, Верховний Суд в постанові від 10.07.2019 року у справі № 15/60-б зазначив, що законодавець не ставить порядок розподілу витрат на оплату послуг ліквідатора в залежність від обсягу діяльності ліквідатора боржника, від розміру вимог кредиторів у справі, майнового стану кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа, заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо), від джерел фінансування того чи іншого кредитора, а також від майнових результатів арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

Беручи до уваги встановлені обставини, суд вважає за доцільне застосувати принцип пропорційності для розподілу оплати послуг ліквідатора між кредиторами у справі №923/275/18, де загальна сума заявлених вимог кредиторів згідно з даними реєстру вимог кредиторів станом на 31.03.2020р. становить - 5496364,32 грн.

Відтак, виходячи з наведених законодавчих положень та встановлених у справі обставин, суд дійшов висновку про задоволення клопотання арбітражного керуючого (ліквідатора) Кириченка К.І. про стягнення на його користь за пропорційністю вимог оплати послуг ліквідатора у справі №923/275/18.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 30, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.234 ГПК України, суд -

у х в а л и в:

1. Клопотання арбітражного керуючого Кириченка К.І. про встановлення розміру оплати послуг, затвердження звіту про нарахування і виплату грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Приватного підприємства "БАНС" за період роботи з 22.11.2018р. по 06.03.2020р. включно, та стягнення оплати послуг з кредиторів задовольнити.

2. Встановити арбітражному керуючому Кириченку К.І. оплату послуг за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" у розмірі трьох мінімальних заробітних плат на місяць.

3. Затвердити звіт арбітражного керуючого Кириченка К.І. про нарахування і виплату грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" за період з 22.11.2018р. по 06.03.2020р. в сумі 195371 грн. 02 коп.

4. Стягнути з ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) на користь арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича (ІПН НОМЕР_2 , свідоцтво арбітражного керуючого №1721 від 07.11.2014р.) - 195136 (сто дев`яносто п`ять тисяч сто тридцять шість) грн. 57 коп. грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" за період роботи з 22.11.2018р. по 06.03.2020р.

5. Стягнути з Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201, 73026, м.Херсон, просп. Ушакова, 75) на користь арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича (ІПН НОМЕР_2 , свідоцтво арбітражного керуючого №1721 від 07.11.2014р.) - 234 (двісті тридцять чотири) грн. 45 коп. грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства "БАНС" за період роботи з 22.11.2018р. по 06.03.2020р.

6. Видати накази.

Ухвала суду, відповідно до приписів ч.2 ст.235 ГПК України, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строки, встановлені ст.256 ГПК України.

Ухвалу підписано 02.04.2020р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88555983
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —923/275/18

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні