Ухвала
від 12.03.2020 по справі 761/4904/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/4904/20

Провадження № 1-кс/761/3391/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2020 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №32019050000000075 від 23.12.2019, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і до документів з можливістю вилученням оригіналів (здійснити їх виїмку), що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та/або за іншим місце знаходженням юридичної особи, а саме: реєстраційні справи, заяви та документи на підставі яких були отримані електронно-цифрові підписи та посилені сертифікати відкритих ключів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Клопотання мотивовано тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що 23.12.2019 до СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області надійшла заява від фізичної особи ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ) про те, що він не є засновником, директором, головним бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та жодних реєстраційних документів по зазначеній юридичній особі не складав та не підписував, що, з урахуванням наявних відомостей в ЄДР, свідчить про внесення невстановленими особами в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей щодо особи засновника та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та в подальшому подання для проведення державної реєстрації вказаної юридичної особи документів, які містять зазначені вище завідомо неправдиві відомості державному реєстратору ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також в ході досудового розслідування кримінального провадження допитано в якості свідка ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_3 ), який надав покази, що не має жодного відношення до реєстрації, перереєстрації підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а також не підписував відповідні документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та ні кого на це не уповноважував.

Так, на даний час виникла необхідність отримати інформацію та документи, які підтверджують отримання електронного цифрового підпису та посилених сертифікатів відкритих ключів службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), які в свою чергу надають право подавати податкову звітність до податкових органів в електронному вигляді.

Документи стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) мають значення для встановлення фактичного розміру завданої державі шкоди, визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

У зазначених документах охоронювана законом таємниця не міститься.

Оригінали зазначених документів необхідно вилучити у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), оскільки вони необхідні для встановлення особи, яка підписувала документи податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в якій було враховано документи фінансово-господарських взаємовідносин.

Слідчий вказує, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також з метою доказування складу кримінального правопорушення необхідно вилучити саме оригінали вказаних документів з метою проведення судово-почеркознавчої експертизи.

Таким чином, слідчий зазначає, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення відповідних документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), тому необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів з можливістю вилучення оригіналів вказаних документів, за адресою: АДРЕСА_1 та/або за іншим місцезнаходженням юридичної особи.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином. Подав слідчому судді заяву, в якій клопотання підтримав, просив провести розгляд за його відсутності та задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, до яких планується отримати доступ в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно практики Європейського суду з прав людини під поняттям необхідності слід розуміти, що втручання відповідає нагальній суспільній необхідності та що воно пропорційне з правомірною метою, яку планується досягти (п. 67 справи «ОЛССОН (OLSSON) проти Швеції», п. 44 справи «Камензинд проти Швейцарії» та інші).

Також, з метою дотримання принципу верховенства права, органи влади повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання та збереження доказів, які стосуються події злочину. Це не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Зазначені усталені принципи були висловлені, у тому числі, у справах: «Холодков і Холодкова проти України» (заява 29697/08, рішення від 07 травня 2015 року), «Сердюк проти України» (заява 61876/08, рішення від 12 березня 2015 року), «Мащенко проти України» (заява №42279/08, рішення від 11 червня 2015 року).

Як встановлено слідчим суддею та вбачається з матеріалів кримінального провадження, які долучені до клопотання слідчого, в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019050000000075 від 23.12.2019, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1КК України.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, який долучено до клопотання слідчого, 23.12.2019 року до СУ ФР ГУ ДФС у Донецькій області надійшла заява від ОСОБА_5 про те, що він не є засновником, директором, головним бухгалтером ОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та жодних реєстраційних документів по зазначеній юридичній особі не складав та не підписував, що, з урахуванням наявних відомостей в ЄДР, свідчить про внесення невстановленими особами в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей щодо особи засновника та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та в подальшому подання для проведення державної реєстрації вказаної юридичної особи документів, які містять зазначені вище завідомо неправдиві відомості державному реєстратору ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_5 від 24.12.2019 року останній надав показання, що 13.12.2019 року він звернувся до ІНФОРМАЦІЯ_4 для того щоб стати на облік як тимчасово непрацююча особа. Цього ж дня працівники центру повідомили йому, що він являється посадовою особою підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що унеможливлює поставлення його на облік. Однак, будь якого відношення до даного товариства він не має, будь-яких реєстраційних документів не підписував та не подавав державним реєстраторам, статутний фонд не оформлював та печатку не отримував.

Відповідно до протоколу огляду від 24.12.2019 року, проведеним оглядом АІС "Податковий блок" ІНФОРМАЦІЯ_5 встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " код ЄДРПОУ НОМЕР_2 зареєстровано державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_6 15.08.2018 року. Також в ході огляду встановлено, що ОСОБА_5 значиться як керівник. головний бухгалтер та засновник у одній особі (дата внесення запису 24.06.2019) ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " код ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

24.12.2019 року згідно протоколу отримання зразків для експертизи, слідчим було відібрано у ОСОБА_5 зразки підпису для проведення почеркознавчої експертизи.

Як вбачається з постанови слідчого від 12.02.2020 року, у даному кримінальному провадженні призначено судово-почеркознавчу експертизу документів.

Слідчий вказує,що оригіналидокументів,які перебуваютьу володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), необхідні для встановлення особи, яка підписувала документи податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого не підлягає задоволенню, оскільки у клопотанні не наведено достатніх підстав вважати, що оригінали документів, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ з можливістю їх вилучення перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок, ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Разом з тим, в даному випадку для встановлення знаходження у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДР НОМЕР_1 )зазначених уклопотанні документівТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ",слідчий незвернувся довказаної юридичноїособи звідповідним запитомв порядкуст.93КПК України,а одразузвернувся дослідчого суддіз клопотаннямпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,при цьомуне долучившидо матеріалівклопотання жоднихданих,які бсвідчили прознаходження зазначенихдокументів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ).

Враховуючи вищевикладене клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Керуючись вимогами ст. ст. 132, 159 - 164 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні кдопотання слідчого з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №32019050000000075 від 23.12.2019, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/4904/20

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні