Рішення
від 01.04.2020 по справі 605/101/20
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/101/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"01" квітня 2020 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 до Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 звернулась в суд з позовом до Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 1,6 га. в умовних кадастрових гектарах, яке належало її чоловіку - ОСОБА_3 .

У підготовче судове засідання позивач та її представник не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце його проведення. Крім того, підтримання позовних вимог та прохання про розгляд справи у відсутності позивача та її представника, викладено у адресованому суду письмовому клопотанні представника позивача, яке долучено до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

У підготовче судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у клопотанні, яке долучено до матеріалів справи.

Відповідачем відзиву на позов не подано.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

За змістом ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Положенням ч.1 ст.1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

В силу ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Частинами 1, 3 ст.1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач в 1958 році одружилась із ОСОБА_3 , у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного на прізвище чоловіка ОСОБА_1 , що видно із паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 від 03 листопада 1998 року виданого Підгаєцьким РВ УМВС України в Тернопільській області на ім`я позивачки.

Крім того, той факт, що позивач була дружиною спадкодавця ОСОБА_3 підтверджується довідкою виданою виконкомом Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№273 від 11 лютого 2020 року.

Чоловіку позивачки ОСОБА_3 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0144254 від 20 вересня 1996 року, належало право на земельну частку (пай) розміром 1,6 га. в умовних кадастрових гектарах, на території Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що стверджується інформацією про грошову оцінку земельної частки (пай) та випискою із списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю с/с "Голгочанська" с. Голгоча Підгаєцького району, виданими відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 17 лютого 2020 року.

Чоловік позивачки ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 виданого Голгочанською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_3 , що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини і протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, вона не заявила про відмову від неї, що підтверджується довідкою виданою виконкомом Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№273 від 11 лютого 2020 року.

Позивач зверталась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її чоловіка, однак в цьому їй було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови завідувача Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№150/01-16 від 25 лютого 2020 року.

Той факт, що правовстановлюючі документи на спадкове майно втрачено, підтверджується публікацією в газеті "Земля Підгаєцька" за №23 від 21 червня 2019 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1,4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст.1258 ч.1, 1261, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_2 до Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 1,6 га. в умовних кадастрових гектарах на території Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 №0144254 від 20 вересня 1996 року, належало ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька с. Голгоча Підгаєцького району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Голгоча вул. Цетральна, 6а Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394929.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення01.04.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88561638
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно за законом

Судовий реєстр по справі —605/101/20

Рішення від 01.04.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні