Ухвала
від 12.03.2020 по справі 607/4297/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.03.2020 Справа №607/4297/20

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі клопотання заступника начальника першого відділу РКП СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області слідчого ОСОБА_3 погоджене прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному проваджені №32020210000000005,-

встановив:

Заступник начальникапершого відділуРКП СУфінансових розслідуваньГУ ДФСу Тернопільськійобласті ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддііз клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках кримінального провадження №32020210000000005 від 03.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

У клопотаннізазначено: «Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні №32020210000000005 від 03.02.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Вказане кримінальне провадження зареєстроване на підставі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення та матеріалів, що надійшли до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області від оперативного управління ГУ ДФС у Тернопільській області.

Матеріалами кримінального провадження встановлено, що фізична особа-підприємець ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) шляхом придбання та реалізації товарно-матеріальних цінностей (деталей та приладдя для автотранспортних засобів) за готівку, без відображення у бухгалтерському та податковому обліках, та без повного документального відображення реалізації товарно-матеріальних цінностей у значних обсягах в адресу сільськогосподарських підприємств Тернопільської області, за період діяльності протягом 2018-2019 років, ухилився від сплати податків на загальну суму понад 7 000 000 грн., що є особливо великими розмірами.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_1 , основний вид діяльності - КВЕД 45.32 «Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів».

Згідно повідомлення про об`єкти оподаткування ФОП ОСОБА_5 використовує у своїй господарській діяльності нежитлові приміщення, а саме: офісне та складське приміщення за адресою: АДРЕСА_2 ; магазин під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою: АДРЕСА_3 та торгові об`єкти на авторинках за адресам: АДРЕСА_4 , та АДРЕСА_5 . У вказаних торгових об`єктах ФОП ОСОБА_5 здійснює реалізацію товарно-матеріальних цінностей за готівкові кошти юридичним та фізичним особам без повного відображення у бухгалтерському та податковому обліках.

Крім того встановлено, що ФОП ОСОБА_5 з метою мінімізації сплати податкових зобов`язань з податку на додану вартість шляхом приховання реального обсягу придбаного та реалізованого товару використовує підконтрольних підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування єдиному податку та фактично являються його найманими працівниками, а саме ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_2 , м. Тернопіль, 2-га група єдиного податку), який відповідальний за перевезення (доставку) грошових коштів, отриманих від документального оформлення реалізації товарно-матеріальних цінностей, ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_3 , 3-тя група єдиного податку), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_4 , м. Тернопіль, 2-га група єдиного податку), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_5 , м. Тернопіль, 2-га група єдиного податку), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_6 , м. Тернопіль, 2-га група єдиного податку), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_7 , АДРЕСА_6 група єдиного податку).

Також встановлено, що ФОП ОСОБА_5 протягом 2018-2019 років придбав товарно-матеріальні цінності (автохімія, деталі та приладдя для автотранспортних засобів) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , адреса: АДРЕСА_7 ) масляні та повітряні фільтри, паливо на суму загальну суму 24,500 млн. грн., в тому числі податок на додану вартість 4,9 млн. грн.; від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , адреса: АДРЕСА_8 ) розчинники, гальмівні та охолоджуючі рідини, засоби для миття та чищення на загальну суму 2,390 млн. грн.., в тому числі ПДВ 478 тис. грн.; від ПП НВФ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , адреса: АДРЕСА_9 ) розчинники, мастики бітумні на загальну суму 830 тис.грн., в тому числі ПДВ 166 тис. грн.. Крім того, ФОП ОСОБА_5 протягом 2018-2019 років імпортував товарно-матеріальні цінності (засоби для очищення шкіри, миючі засоби, антифризні препарати, поліролі, акумулятори електричні, змащувальні та дезінфікуючі засоби) з Республіки Польща від суб`єктів господарської діяльності-нерезидентів PPH « ІНФОРМАЦІЯ_6 (м. Люблін) та ІНФОРМАЦІЯ_7 (м. Грубешів) на загальну суму понад 40 млн. грн..

Згідно з АІС «Податковий Блок» ФОП ОСОБА_5 у податковій звітності за 2018-2019 роки документально відобразив у бухгалтерському та податковому обліках реалізацію товарно-матеріальних цінностей (автохімії, та розхідних матеріалів для автотранспортних засобів) ПАП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 , адреса: Теребовлянський район, с. Долина), зокрема: масляних та повітряних фільтрів, палива, акумуляторів, засобів для чистки тканини, для миття скла, для видалення смоли, для полірування, миючих засобів та інших товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 10 млн. грн., в тому числі податок на додану вартість 2 млн. грн.; ПП АП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , адреса: Теребовлянський район, с. Нова Могильниця) зокрема: масляних, повітряних та паливних фільтрів, оливи моторної, засобів для чистки тканин, для миття скла, для видалення смоли, для полірування, миючі засоби та інших товарно-матеріальних на загальну суму 6 млн. грн., в тому числі податок на додану вартість 1,2 млн. грн.; ПАП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 , адреса: Теребовлянський район, с. Хмелівка), зокрема: оливу моторну, трансмісійну, розчинники, засоби для миття, для знежирення, ґрунтовку, масляних, повітряних та паливних фільтрів та інших товарно-матеріальних на загальну суму 3,770 млн.грн., в тому числі податок на додану вартість 0,754 млн. грн..

З вказаними підприємствами, а також з ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ПОП « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ПАП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ПП « ОСОБА_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), які підконтрольні ОСОБА_17 (РНОКПП НОМЕР_21 ), ФОП ОСОБА_5 проводив безтоварні операції, а документально здійснював лише виписку бухгалтерських документів. Загальна сума проведених операцій із вказаними сільськогосподарськими підприємствами за період 2018-2019 років становить 40615 тис. грн., в тому числі податок на додану вартість 6769 тис. грн.. Згідно відомостей «Архів податкової звітності» (ЄРПН) подальша реалізація зазначених товарно-матеріальних цінностей відсутня.

Крім цього, встановлено, що суб`єкти підприємницької діяльності, які підконтрольні ОСОБА_17 , зокрема: ПАП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ПП АП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ПАП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ПП « ОСОБА_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ПОП « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ПАП « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ПП « ОСОБА_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ) мінімізували сплату податкових зобов`язань, шляхом документального відображення в бухгалтерському та податковому обліках, фінансово-господарських операцій з придбання товарно-матеріальних цінностей від суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності.

Відповідно до АІС «Податковий блок», у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 , МФО НОМЕР_23 , АДРЕСА_10 ) знаходяться відомості про рух коштів по рахунках: НОМЕР_24 (українська гривня), НОМЕР_25 (українська гривня), НОМЕР_26 (українська гривня), НОМЕР_27 (українська гривня), що належать фізичній особі-підприємцю ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_4 ), та інші речі і документи, що містять банківську таємницю та мають доказове значення по кримінальному провадженні.

З метою всебічного, повного та неупередженого дослідження обставини кримінального провадження, для використання як доказів відомостей, що містяться у вказаних вище речах та документах, в зв`язку з неможливістю іншими способами довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні копій зазначених вище речей і документів».

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просить задовольнити.

Відповідно довимог п.п.1,2ч.5,ч.6ст.163КПК,України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи:перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи;самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотаннямають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні.Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи те, у матеріалахкримінального провадженнявбачається наявністьдостатніх підставвважати,що даніречі ідокументи маютьсуттєве значеннядля встановленняважливих обставину кримінальномупровадженні, підтвердитифакт вчиненнявказаного кримінальногоправопорушення тавикриття повноїзлочинної діяльності,та те,що інформація,яка знаходиться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », до якої слідчий просить тимчасовий доступ має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні а також те, що отримати можливість тимчасового вилучення даної інформації іншим чином неможливо, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до часткового задоволення за виключенням надання дозволу на тимчасовий доступ оперуповноваженим працівникам, вказаних у клопотанні слідчого, оскільки останні, у відповідності до п.19 ч.1 ст. 3 КПК України, не є стороною кримінального провадження, а отже не уповноважені на здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, згідно вимог ч.1 ст. 159 КПК України.

Керуючись ст. 159, 162, 163, 164, 309 КПК України, -

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл заступнику начальника 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_3 , заступнику начальника управління начальнику 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_18 , начальнику 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_19 , старшому слідчому з ОВС 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_20 , слідчому з ОВС 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_21 , слідчому з ОВС 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_22 , старшому слідчому з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_23 , старшому слідчому з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_24 , слідчому з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_25 тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю і можуть перебувати у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 , МФО НОМЕР_23 , АДРЕСА_10 ) та можливість їх вилучити у Тернопільському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » за адресою: АДРЕСА_11 , а саме:

1. Інформацію про рух коштів по рахунках: НОМЕР_24 (українська гривня), НОМЕР_25 (українська гривня), НОМЕР_26 (українська гривня), НОМЕР_27 (українська гривня), що належать фізичній особі-підприємцю ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_4 ).

Зазначену інформацію надати на носії інформації в електронному вигляді у програмі «Microsoft Excel», в якій обов`язково зазначити дати перерахування коштів, суми, підстави платежів та контрагентів із зазначенням їх кодів ЄДРПОУ.

2. Інформацію про інші наявні банківські карткові та розрахункові рахунки фізичних осіб ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_7 ) за період з 01.01.2018 по 03.03.2020.

У решті вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —607/4297/20

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Багрій Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні