Рішення
від 01.04.2020 по справі 686/29994/19
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 686/29994/19

Провадження № 2/674/212/20

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2020 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Артемчук В. М.

за участю секретаря судового засідання Мудрицької Л.В.

номер справи: 686/29994/19

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м.Дунаївці, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в порядку регресу (ціна позову 18373,72 грн.),

В С Т А Н О В И В:

05 листопада 2019 року позивач ПАТ ""Національна акціонерна страхова компанія "Оранта"" звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в порядку регресу (ціна позову 18373,72 грн.).

Позивач свої вимоги мотивує тим, що 08.12.2018 року відбулась дорожньо - транспортна пригода за участю автомобіля Мерседес 313, державний реєстраційний номер НОМЕР_1 та Мерседес Віто, державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , винний водій - ОСОБА_1 , цивільна відповідальність якого застрахована в ПАТ НАСК ОРАНТА за полісом АМ 7479705 від 06.09.2018 року зі строком дії до 06.09.2019 року.

13.12.2018 року із письмовою заявою про виплату страхового відшкодування звернулась потерпіла ОСОБА_2 . Відповідно до повідомленням про дорожньо - транспортну пригоду від 08.12.2018 року ОСОБА_1 визнано вину у скоєнні ДТП. Згідно рішення щодо розподілу, відповідальності учасників ДТП встановлено вину ОСОБА_1 , ДТП зафіксовано Європротоколом.

Також позивач звертає увагу на те що, страхова компанія має право стягнути з особи суму виплаченого страхого відшкодування у разі, якщо цю особу було визнано винною у встановленому заком порядку - судом.

ПАТ "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта"" на підставі проведеного дослідження та в межах передбачених договором ліміту здійснила виплату страхового відшкодування у розмірі 18 373,72 грн. Позивач надіслав претензії для відповідача з вимогою сплатити в порядку регресу суму виплаченого страхового відшкодування, проте жодної відповіді та коштів, які підтверджували оплату зазначеної суми не надходило, а тому позивач звернувся до суду із даною заявою та просить стягнути з відповідача вказану суму в порядку регресу, як з винної особи, та стягнути судові витрати.

Ухвалою судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 03 лютого 2020 року справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в порядку регресу (ціна позову 18373,72 грн.), передано до Дунаєвецького районного суду Хмельницької області за підсудністю.

Ухвалою судді Дунаєвецького районного суду від 02 березня 2020 року суддя прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, а також у відповідності до ст. 274 ЦПК України вирішив розглядати дану справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася у зв`язку з карантинними заходами внаслідок запобігання поширення пандемії коронавірусу , однак подала до суду клопотання, в якому просить справу розглядати в її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений в порядку ст. 128 ЦПК України, шляхом направлення судових повісток за зареєстрованим місцем проживання, причини неявки суду не повідомив, відзив на позов не подав, заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження не надійшло.

Таким чином, суд зі згоди представника позивача, ухвалює по справі заочне рішення, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши письмові матеріали справи, встановивши факти та відповідні до них правовідносини, суд приходить до слідуючого.

Керуючись статтями 274-279 ЦПК України, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши повно та всебічно обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, оцінивши докази в їх сукупності, суд, вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 08.12.2018 року о 14 год. 30 хв. в с. Припруття відбулась дорожньо - транспортна пригода за участю автомобіля Мерседес 313, водій , ОСОБА_1 , державний реєстраційний номер НОМЕР_1 та Мерседес Віто водій , ОСОБА_4 , державний реєстраційний номер НОМЕР_2 .

Відповідно до рішення щодо розподілу відповідальності учасників ДТП від 16.01.2019 р. водій ОСОБА_1 визнав себе винним на 100% у вчиненні ДТП (а.с. 18), що також підтвердується повідомленням про ДТП від 11.12.2018 р. , де в повідомленні про ДТП ОСОБА_1 зазначив причину ДТП - технічну несправність автомобіля , а саме: відрив ричага (а.с.8).

Звертаючи увагу на те, що відповідачу надсилалась регресна вимога Вих. № 253/2240-05-07 від 27.05.2019 року про сплату коштів на користь ПАТ HACK ОРАНТА (а.с. 23) та досудове попередження №346/2290-05-07 від 03.07.2019 року (а.с. 24), що підтверджується квитанцією про відправлення рекомендованого листа, проте жодної відповіді адресу страхової компанії не надходило, коштів щодо здійснення оплати також.

Таким чином, правовідносини, що склалися між сторонами, підлягають цивільно-правовому регулюванню.

Положенням ст.1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Зі змісту ст.1187 ЦК України, шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. При цьому, вбачається, що джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов`язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухонебезпечних, вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює та інших осіб.

Судом встановлено, що цивільно-правова відповідальність власника транспортного засобу Мерседес 313, номерний знак НОМЕР_3 - ОСОБА_1 застрахована в ПАТ НАСК ОРАНТА за полісом АМ 7479705 від 06.09.2018 року зі строком дії до 06.09.2019 року.

13.12.2018 року із письмовою заявою про виплату страхового відшкодування звернулась потерпіла ОСОБА_2 . Відповідно до розрахунку страхового відшкодування ПАТ "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта""від 16 січня 2019 та підставі проведеного дослідження та в межах передбачених договором ліміту здійснила виплату страхового відшкодування у розмірі 18 373,72 грн, що підтверджується звітними документами ремонтної калькуляції (а.с. 21, 22).

Відповідно до ст.6 п.32.1 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров`ю та/або майну потерпілого.

Відповідно до ч.1 ст.22 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відповідно до вимог ст. 38 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов: - до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду: г) якщо дорожньо-транспортна пригода визначена в установленому порядку безпосереднім наслідком невідповідності технічного стану та обладнання транспортного засобу існуючим вимогам Правил дорожнього руху.

Враховуючи зміст указаної норми Закону суми страхового відшкодування стягуються відповідно до вимог спеціального законодавства - Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", в порядку регресу.

Відповідно до ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу), до винної особи у розмірі визначеного відшкодування.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів страховим випадком є дорожньо - транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно - правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоров`ю та/або майну потерпілого.

Відповідно до положень ст. 29 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України.

Системний аналіз вищевказаних статей дозволяє зробити висновок про те, право регресної вимоги у ПАТ Національна акціонерна страхова компанія Оранта виникло після виконання останнім зобов`язання перед потерпілим та після припинення зобов`язання з відшкодування шкоди, і оскільки позивач свій обов`язок по виплаті страхового відшкодування виконав, то позов підлягає задоволенню.

Водночас, відповідно до частини першої ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір у розмірі 1921 грн., оскільки останній сплатив при зверненні до суду, що підтверджується платіжним дорученням №54659.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 10,76, 77, 81, 141, 265 - 268, 280-287 ЦПК України, ст.1191 ЦК України, ст.38 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , суд, -

УХВАЛИВ :

Позов Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в порядку регресу (ціна позову 18373,72 грн.) задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,(місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) на користь Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" (ЄДРПОУ 00034186, місце знаходження: 02081, м. Київ вул. Здолбунівська, 7-Д) витрати пов`язанні з відшкодуванням шкоди заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в порядку регресу в розмірі 18 373 (вісімнадцять тисяч триста сімдесят три) гривні 72 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 ,(місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ), на користь Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" (ЄДРПОУ 00034186, місце знаходження: 02081, м. Київ вул. Здолбунівська, 7-Д) 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн. в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Дунаєвецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач : Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна страхова компанія "Оранта" (ЄДРПОУ 00034186, місце знаходження: 02081, м. Київ вул. Здолбунівська, 7-Д);

Відповідач : ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ).

Дата складання рішення суду 01 квітня 2020 року.

Суддя Дунаєвецького районного суду В. М. Артемчук

Дата ухвалення рішення01.04.2020
Оприлюднено03.04.2020

Судовий реєстр по справі —686/29994/19

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 01.04.2020

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Рішення від 01.04.2020

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Логінова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні