Ухвала
від 01.04.2020 по справі 522/617/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

01.04.2020

Справа № 522/617/20

Провадження по справі №1-кс/522/5243/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 , по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000727 від 27.11.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні СВ УСБУ в Одеській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені 27.11.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000727, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку лютого 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) у ОСОБА_5 , яка обіймала посаду директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, виник злочинний умисел, направлений на заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці службових осіб і працівників Департаменту, шляхом фіктивного працевлаштування у Департамент підконтрольної їй особи на передбачену штатним розписом Департаменту на 2019 рік вакантну посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва вказаного Департаменту з посадовим окладом у розмірі 4190,00 грн. та подальшого незаконного отримання грошових коштів, нарахованих вказаній особі в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат. У подальшому, ОСОБА_5 , діючи всупереч своїм службовим обов`язкам та інтересам державної служби, спланувала і вчинила корупційний злочин середньої тяжкості за наступних обставин.

В середині лютого 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) ОСОБА_5 , на досягнення своєї злочинної мети заволодіння коштами державного бюджету, виконуючи самостійно розроблений план вчинення злочину, в ході особистої зустрічі в одному із закладів громадського харчування, розташованому на проспекті Шевченка у м. Одесі, неподалік від будівлі Одеської обласної державної адміністрації за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, буд. 4, запропонувала знайомій їй громадянці України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , офіційно працевлаштуватись на вакантну посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, однак при цьому не виконувати функціональних обов`язків, передбачених посадою, та не одержувати заробітної плати та інших передбачених законом виплат. При цьому, заробітну плату і інші передбачені законом виплати, які мали нараховуватись ОСОБА_6 як провідному консультанту відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, за пропозицією ОСОБА_5 , мала одержувати сама ОСОБА_5 , після чого розпоряджатись ними на власний розсуд.

На вказану пропозицію ОСОБА_6 , не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_5 , погодилась.

Продовжуючи свої злочинні дії, в один із днів лютого 2019 року (у період до 28.02.2019) ОСОБА_5 , в ході особистого спілкування за допомогою засобів мобільного зв`язку, надала вказівку ОСОБА_6 прибути до Департаменту, який розташований на шостому поверсі адміністративної будівлі Одеської ОДА за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, буд. 4., для надання та складення необхідних для її офіційного працевлаштування у Департаменті документів.

В подальшому, 28.02.2019 ОСОБА_5 , перебуваючи у своєму службовому кабінеті № 652 Департаменту, в присутності ОСОБА_6 , яка попередньо прибула за її вказівкою, доручила головному спеціалісту з питань персоналу Департаменту ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , надати ОСОБА_6 для заповнення зразки документів, необхідних для її призначення на вакантну посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, і підготувати проект наказу про її призначення. Цього ж дня ОСОБА_6 , виконуючи вказівку ОСОБА_5 , перебуваючи у службовому кабінеті ОСОБА_7 № 648, надала їй копії особистих документів, необхідних для працевлаштування у Департаменті, а саме: паспорта громадянки України серії НОМЕР_1 , виданого Братським РВ УМВС України в Миколаївській області 21.06.2002; дубліката картки фізичної особи платника податків № НОМЕР_2 , виданої 11.01.2007; диплома спеціаліста серії НОМЕР_3 , виданого Херсонським державним аграрним університетом 30.06.2000, з додатком; диплома магістра серії НОМЕР_4 , виданого Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України 29.02.2008; свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Братського районного управління юстиції Миколаївської області 09.11.2005; трудової книжки серії НОМЕР_6 від 01.07.2000, а також оригінал вказаної трудової книжки; власну фотокартку. Крім того, ОСОБА_6 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , власноручно заповнила, підписала та надала ОСОБА_7 особову картку працівника № 030 від 28.02.2019; згоду на обробку персональних даних від 28.02.2019; заяву від 28.02.2019 про призначення на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту з 01.03.2019.

Одержавши від ОСОБА_6 вищевказані документи, ОСОБА_8 , виконуючи вказівку ОСОБА_5 , не будучи обізнаною про її злочинні наміри, підготувала наказ про призначення ОСОБА_6 на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту з 01.03.2019 та встановлення їй надбавки за вислугу років у розмірі 20 відсотків посадового окладу.

Того ж дня, 28.02.2019, ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний план заволодіння коштами державного бюджету шляхом зловживання службовим становищем, усвідомлюючи, що підконтрольна їй ОСОБА_6 не буде виконувати функціональні обов`язки, передбачені її посадовою інструкцією, і не буде одержувати нараховані їй заробітну плату та інші передбачені законом виплати, підписала наказ Департаменту від 28.02.2019 № 16/к-2019 про призначення ОСОБА_6 на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту з 01.03.2019 та встановлення їй надбавки за вислугу років у розмірі 20 відсотків посадового окладу.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку березня 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) ОСОБА_5 , в ході особистих зустрічей з ОСОБА_6 поза межами Департаменту (точне місце не встановлене), а також в ході спілкування з нею за допомогою мобільного зв`язку, надала їй вказівку відкрити банківський рахунок і отримати закріплену за ним банківську картку у відділенні ПАТ АТ «ПриватБанк» за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 12/2, для подальшого нарахування їй заробітної плати і інших передбачених законом виплат. Крім того, ОСОБА_5 надала ОСОБА_6 вказівку передати їй банківську картку з документами про відкриття банківського рахунку, а також пін-код до банківської картки, для можливості безперешкодного розпорядження на власний розсуд грошовими коштами, які мали нараховуватись ОСОБА_6 як працівнику Департаменту в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат.

11.03.2019, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_6 , слідуючи вказівкам ОСОБА_5 , прибула до зазначеного відділення ПАТ КБ «ПриватБанк», розташованого за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 12/2, де, заповнивши та надавши необхідні документи для відкриття банківського рахунку, отримала банківську картку № НОМЕР_7 , терміном дії до січня 2023 року, для нарахування Департаментом заробітної плати та інших передбачених законом виплат на посаді провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту.

Приблизно в той же період часу (з 11.03.2019 по 16.03.2019) ОСОБА_6 , у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи за вказівкою ОСОБА_5 , передала їй, для використання у власних потребах, отриману банківську картку № НОМЕР_7 ПАТ КБ «ПриватБанк», пін-код до неї та документи щодо відкриття банківського рахунку.

У подальшому, протягом березня 2019 року січня 2020 року, ОСОБА_5 безпосередньо реалізувала свій злочинний план із заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці службових осіб і працівників Департаменту. А саме, у вказаний період часу ОСОБА_5 підписала платіжні доручення про перерахування з казначейських рахунків Департаменту № 35214054003955 і № НОМЕР_8 , відкритих у Державній казначейській службі України, на банківський рахунок Департаменту № НОМЕР_9 , відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», грошових коштів для їх наступного перерахування на карткові банківські рахунки службових осіб і працівників Департаменту в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат; табелі обліку використання робочого часу працівниками Департаменту, в яких містились завідомо неправдиві відомості про явку ОСОБА_6 на роботу та виконання нею функціональних обов`язків; розрахунково-платіжні відомості щодо нарахування співробітникам Департаменту, зокрема, ОСОБА_6 , заробітної плати та інших передбачених законом виплат; платіжні відомості, направлені для виконання до ПАТ КБ «Приватбанк», відповідно до яких ОСОБА_6 належало перерахувати заробітну плату ті інші передбачені законом виплати, і за якими на банківський рахунок ОСОБА_6 , відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», який обслуговується банківською карткою № НОМЕР_7 , були перераховані відповідні грошові кошти; накази про встановлення ОСОБА_6 надбавок за виконання особливо важливої роботи і про встановлення їй премій, про надання ОСОБА_6 грошової допомоги до відпустки, про нарахування їй матеріальної допомоги на соціально-побутові потреби.

Завершуючи свої злочинні дії по заволодінню коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці службових осіб і працівників Департаменту, у період березня 2019 року - січня 2020 року ОСОБА_5 , маючи безперешкодний доступ до банківської картки № НОМЕР_7 , якою обслуговується банківський рахунок ОСОБА_6 , відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», розпорядилася на власний розсуд грошовими коштами, які надходили за вищевикладених обставин на вказаний банківський рахунок в якості заробітної плати ОСОБА_6 та інших передбачених законом виплат, належних їй за посадою провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, внаслідок чого, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділа вказаними грошовими коштами.

Згідно аудиторського звіту позапланового внутрішнього аудиту з оцінки діяльності Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації щодо дотримання актів законодавства з питань проведення оплати праці від 06.03.2020 №01-08/14, проведеного сектором внутрішнього аудиту Одеської ОДА, відповідно до вимог статті 47 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», фінансове забезпечення місцевих державних адміністрацій здійснюється за рахунок Державного бюджету України. Сума збитків, завданих державі протягом березня грудня місяців 2019 року та січня 2020 року внаслідок протиправних дій ОСОБА_5 , направлених на заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці ОСОБА_6 , фіктивно працевлаштованої у Департаменті на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва, становить 118 511,25 грн.

Таким чином громадянка України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, за ознаками: заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Про підозру ОСОБА_5 повідомлено 19.03.2020.

Згідно з приміткою до ст. 45 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ст. 191 цього Кодексу, вважається корупційним кримінальним правопорушенням, у випадку його вчинення шляхом зловживання службовим становищем.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 192617741 від 11.12.2019, підозрювані у кримінальному провадженні ОСОБА_5 на праві приватної власності належав об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 .

22-23.01.2020 слідчим відділом Управління СБУ в Одеській області проведено обшуки за адресами реєстрації і проживання фігурантів кримінального провадження, а також у службових приміщеннях Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА, після чого ОСОБА_5 стало відомо щодо здійснення слідчим відділом Управління СБУ в Одеській області досудового розслідування за обставинами заволодіння коштами державного бюджету посадовими особами вказаного Департаменту.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 205595061 від 30.03.2020 встановлено, що 01.02.2020 ОСОБА_5 , згідно договору дарування №78 від 01.02.2020, подарувала своїй матері - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , об`єкт нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначені дії ОСОБА_5 дають достатні підстави вважати, що остання здійснила відчуження належного їй на праві власності майна з метою його приховування від органу досудового розслідування та недопущення в подальшому відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення за рахунок такого майна.

Таким чином, для забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, за рахунок майна, що належить/належало підозрюваній ОСОБА_5 , за вироком суду, необхідно накласти арешт на вищевказану квартиру.

На підставі викладеного, з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, за рахунок майна, що належить/належало підозрюваній ОСОБА_5 , за вироком суду, необхідно накласти арешт на вказане в клопотанні майно.

Позиція учасників судового розгляду.

Слідчий тапрокурор всудовому засіданніпідтримали вимогиклопотання тапросили задовольнитийого вповному обсязі.Також слідчийв клопотанніпросив розглядатиклопотання завідсутності власникамайна,з урахуваннямтого,що вона можерозпорядитися вказаниммайном,на якеналежить накластиарешт,і такимчином,перешкодити забезпеченнюарешту майна,або сприятийого відчуженню,що можеперешкодити досудовомурозслідуванню,у зв`язкуз чимна підставіч.2ст.172КПК України,прокурор таслідчий наполягалиу розглядіклопотання безвиклику вказаноїособи.

Заслухавши думку слідчого та прокурора, вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Мотиви суду.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до ч.3 ст.170 КПК України, у випадку необхідності збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що вказане майно є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегло на собі його сліди або містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ УСБУ в Одеській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені від 27.11.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000727, за ознаками кримінального правопорушеня, передбаченого ч.2 ст.190 КК України

Санкція ч.2 ст.190 КК України, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 3 років.

З наданих матеріалів досудового розслідування вбачається, що зазначений в клопотанні об`єкт нерухомості має значення для подальшого забезпечення відшкодування за вироком суду шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, за рахунок майна, що належить підозрюваній ОСОБА_5 , а тому необхідно накласти арешт на вищевказану квартиру.

Метою накладення арешту є забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення.

З урахуванням положень ч.2 ст.172 КК України, а також наданих слідчим та прокурором доводів, приходжу до висновку про необхідність розгляду клопотання без виклику власника майна, оскільки наявні обґрунтовані підстави вважати, що вказаною особою можуть бути вжиті додаткові, у тому числі незаконні, засоби щодо подальшої реалізації об`єкту житлової нерухомості до накладення на нього арешту.

Враховуючи вищевикладене, приходжу до висновку про можливість задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на зазначене в клопотанні слідчого майно.

Керуючись ст. ст. 167-173 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно - задовольнити.

Накласти арешт на об`єкт нерухомого майна квартиру (реєстраційний номер: 1514308551101) за адресою: АДРЕСА_1 .

Заборонити відчуження та здійснення реєстраційних дій на нерухоме майно квартиру (реєстраційний номер: 1514308551101) за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати посадових осіб Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (м. Одеса, вул. Черняховського, буд. 6) здійснити відповідні дії відносно накладення арешту і заборони відчуження та здійснення реєстраційних дій на нерухоме майно квартиру (реєстраційний номер: 1514308551101) за адресою: АДРЕСА_1 , з моменту оголошення ухвали.

Виконання ухвали покласти на слідчого в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 , або інших слідчих з групи у вказаному кримінальному провадженні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88563557
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —522/617/20

Ухвала від 23.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні