Рішення
від 31.03.2020 по справі 952/196/20
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/196/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.03.2020 Зачепилівський районний суд Харківської області у складі :

головуючого - судді Яценка Є.І.,

при секретарі - Оданець С.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 , треті особи: відділ сім`ї, дітей та молоді комунальної установи Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зачепилівської селищної ради, секретар Сомівського старостинського округу Зачепилівської селищної ради Харківської області Покуса Т.М., про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів-

В С Т А Н О В И В :

Орган опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому зазначено, що відповідач має неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відомості про батька дитини у свідоцтві про народження записані за вказівкою матері, відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Із змісту позовної заяви вбачається, що на підставі заяви матері ОСОБА_1 від 03.12.2018 р. та, враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини при районній державній адміністрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було влаштовано на повне державне забезпечення до Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок дитини Зелений гай строком на 6 місяців та зобов`язано матір за цей час створити належні умови для утримання малолітньої дитини.

Розпорядженням Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області №88 від 01.07.2019 р. на підставі заяви матері ОСОБА_1 від 19.06.2019 р. продовжено термін перебування малолітньої дитини ОСОБА_2 в КНП Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок дитини Зелений гай терміном на 6 місяців.

Перевіркою умов проживання відповідача службою у справах дітей спільно з представниками відділу поліції було виявлено, що за період перебування неповнолітньої дитини ОСОБА_2 у дитячому будинку, житлові умови матері не покращилися, вона не влаштувалася на роботу, дитину вона не відвідувала, станом її здоров`я не цікавилася.

Тому позивач звернувся до суду з вимогою позбавити батьківських прав ОСОБА_1 відносної її неповнолітньої дитини ОСОБА_2 та стягувати з відповідача на користь ОСОБА_2 аліменти в розмірі ј усіх видів її заробітку, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на особовий рахунок ОСОБА_2 у відділенні Державного ощадного банку України, щомісячно до досягнення дитиною повноліття, починаючи з дня подання позовної заяви до суду.

Представник позивача - органу опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області Педаш В.Г. в підготовче засідання не з`явилася, надала до суду заяву в якій позов підтримала, просила розглянути справу без участі її участі та винести рішення в підготовчому засіданні.

Відповідач ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги визнала, просила винести рішення в підготовчому судовому засіданні.

Представник третьої особи - відділу сім`ї, дітей та молоді комунальної установи Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зачепилівської селищної ради Сухіна Р.П. в підготовче засідання не з`явилася, від неї надійшла до суду заява, в якій вона позов підтримала, просили розглянути справу без її участі та винести рішення в підготовчому засіданні.

Третя особа - секретар Сомівського старостинського округу Зачепилівської селищної ради Харківської області Покуса Т.М. в підготовче засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, заяв чи клопотань від неї на надходило.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

В силу ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку про необхідність задоволення позову, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 р. відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , народила дитину ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 виданого 01.11.2018 р. виконавчим комітетом Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, актовий запис про народження №72 від 01.11.2018 р.

Згідно копії повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00021674287 від 13.12.2018 р. відомості про батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України (за вказівкою матері).

Відповідно до розпорядження Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області №313 від 12.12.2018 р. на підставі заяви матері ОСОБА_1 від 03.12.2018 р. орган опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області клопотав перед Головним управлінням охорони здоров`я про виділення путівки на повне державне забезпечення до дитячого будинку дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно повідомлення КНП Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок дитини Зелений гай №617 від 20.11.2019 р. малолітня дитина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться в КНП ХОР Обласний спеціалізований будинок дитини Зелений гай на повному державному забезпеченні з 15.04.2019 р. За весь час перебування дитини у дитячому будинку мати ОСОБА_1 жодного разу доньку не відвідувала, не телефонувала, станом здоров`я, фізичним, розумовим та духовним розвитком не цікавилася.

Розпорядженням Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області №88 від 01.07.2019 р. на підставі заяви матері ОСОБА_1 від 19.06.2019 р. продовжено термін перебування малолітньої дитини ОСОБА_2 в КНП Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок дитини Зелений гай терміном на 6 місяців.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_1 від 13.02.2020 р. здійсненого органом опіки та піклування Зачепилівської РДА встановлено, що відповідач мешкає в с. Сомівка, Зачепилівського району, Харківської області зі співмешканцем ОСОБА_3 , 1950 року народження, у будинку без документів, який складається з 2 житлових кімнат, кухні, вітальні та коридору, опалення пічне, в будинку є меблі, які мають зношений вигляд, в приміщенні присутні неприємні запахи, будинок потребує капітального ремонту.

Згідно характеристики Сомівського старостинського округу №5 Зачепилівської селищної ради №110/02-21 від 01.11.2019 р. ОСОБА_1 проживає в с. Сомівка Зачепилівського району Харківської області з 1997 року, офіційно не працює, має непостійні заробітки, скарг на неї від співмешканців села не надходило.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, а також здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України однією з підстав для позбавлення батьківських прав визначено ухилення батьків від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

З огляду на зміст норми закону (п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України), позбавлення батьківських прав може застосовуватися лише тоді, коли батьки не просто не виконують свої обов`язки по вихованню дитини, а й ухиляються від їх виконання, тобто за умови доведення винної поведінки того з батьків, який свідомо нехтує здійсненням своїх обов`язків, передбачених ст.150 СК України.

Ст. 8 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Пунктом 15 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007р. Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав (зі змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України № 20 від 19.12.2008р.) визначено, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справ, зокрема ставлення батьків до дітей.

В п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав зазначається, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини.

Згідно висновку органу опіки та піклування Зачепилівської РДА Харківської області № 01-40/101 від 04.03.2020 року орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з наведеним суд прийшов до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані, а тому підлягають задоволенню, оскільки в судовому засіданні достовірно встановлено, що відповідач ОСОБА_1 свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню та утриманню своєї неповнолітньої дитини, самостійно писала заяви про влаштування її дитини до дитячого будинку, позовні вимоги визнала, самоусунулася від виконання батьківських обов`язків, і тим самим знехтувала батьківськими правами та обов`язками щодо неповнолітньої дитини ОСОБА_2 . Тому, захищаючи права та інтереси малолітньої дитини, слід позбавити відповідача батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.6 ст. 164 СК України, рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

З приводу стягнення аліментів суд виходить з наступного.

За правилами ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Частиною 3 ст. 181 СК України визначено, що рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно ст. 245 СК України якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі (далі - Заклад), функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 СК України влаштування дитини до закладу охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладу, не припиняє права дитини на аліменти, пенсії, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника.

Згідно ч. 2-4 ст. 193 СК України якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах. За рішенням суду аліменти можуть перераховуватися на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України. На особистий рахунок дитини перераховуються також державні пенсії, інші види допомоги та відшкодування шкоди у зв`язку з втратою годувальника.

Згідно з ч. 2 ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 8 Закону України "Про охорону дитинства" передбачається, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

Згідно з ч.1 ст. 191 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

З огляду на наведене, враховуючи потреби неповнолітньої дитини, те, що відповідач, за віком є працездатною особою, не працює, і те, що аліменти, спрямовані на утримання дитини, повинні бути достатніми і, разом з тим співрозмірними з урахуванням мети аліментного зобов`язання, суд приходить до висновку про необхідність стягнення з відповідача ОСОБА_1 аліментів на користь органу опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки її заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягувати з дня подачі позовної заяви до суду і до досягнення дитиною повноліття.

З метою захисту інтересів дитини, та відповідно до вимог ч.2 ст. 5 ЦПК України, суд вважає доцільним зобов`язати позивача, протягом 1 місяця після ухвалення даного рішення, відкрити особистий рахунок в Державному ощадному банку України на неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для перерахування належних їй аліментів.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

В силу ст. 141 ЦПК України з відповідача необхідно стягнути на користь держави судовий збір у розмірі 840,8 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4,12,76,141,200,258,263-265 ЦПК України, ст.ст. 19,150,151,164,166,180-184,192СК України, роз`ясненнями постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , постановою Верховного Суду України від 05 лютого 2014 року у справі № 6-143цс-13,суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов органу опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 , треті особи: відділ сім`ї, дітей та молоді комунальної установи Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зачепилівської селищної ради, секретар Сомівського старостинського округу Зачепилівської селищної ради Харківської області Покуса Т.М., про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Стягувати із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: с. Сомівка, Зачепилівського району Харківської області, аліменти на користь органу опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області (ЄДРПОУ 04059504) на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РОНКПП НОМЕР_3 , у розмірі ј частки її заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягувати з 06.03.2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

Зобов`язати позивача орган опіки та піклування Зачепилівської районної державної адміністрації Харківської області, протягом 1 місяця після ухвалення даного рішення, відкрити особистий рахунок в Державному ощадному банку України на неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , для перерахування належних їй аліментів.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РОНКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: с. Сомівка, Зачепилівського району,, Харківської області судовий збір на користь держави в розмірі 840,80 грн., який перерахувати: отримувач коштів - ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UА908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Відповідно до ч.5 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Зачепилівський районний суд Харківської області протягом 30 днів з дня винесення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88569308
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —952/196/20

Рішення від 31.03.2020

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні