Рішення
від 01.04.2020 по справі 480/732/20
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2020 р. Справа № 480/732/20

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соп`яненка О.В.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом заступника керівника Конотопської місцевої прокуратури до відділу освіти Білопільської районної державної адміністрації Сумської області, третя особа: Кальченківський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Білопільської районної ради Сумської області про зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду з позовом, мотивуючи вимоги тим, що Кальченківський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Білопільської районної ради Сумської області користується земельною ділянкою, на якій розташовані будівля і споруди навчального закладу. Дана земельна ділянка знаходиться у комунальній власності. Однак, всупереч вимог Закону України Про освіту правовстановлюючі документи на земельну ділянку, яка використовується вказаним навчальним закладом не оформлено, державну реєстрацію права постійного користування не проведено. Органом, який здійснює управління комунальними навчальними закладами Білопільського району є відділ освіти Білопільської РДА. Відповідач не вживає заходів, спрямованих на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, якими користується школа, що стало підставою для звернення прокурора із зазначеним позовом.

Просить зобов`язати відповідача вжити заходів, шляхом звернення з листом до Кальченківської селищної ради про вирішення питання оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, під будівлею та спорудами, які знаходиться у користуванні Кальченківського навчально-виховного комплексу: загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Білопільської районної ради Сумської області, що знаходиться за адресою: вул. Центральна, буд.2, с. Кальченки, Білопільський район, Сумська область, 41835.

Відповідач подав заяву, в якій зазначив, що проти задоволення позову не заперечує.

Третя особа копію ухвали про відкриття провадження отримала 19.02.2020, пояснень щодо позову суду не надала.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. Судом встановлено, що відповідно до статуту Кальченківський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Білопільської районної ради Сумської області знаходиться у комунальній власності, засновником якого є Білопільська районна рада Сумської області.

Відповідно до п. 5.1 Статуту матеріально-технічна база навчального закладу включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло, інші матеріальні цінності, вартість яких відображено у балансі навчального закладу, п. 5.3 передбачає, що навчальний заклад відповідно до чинного законодавства користується землею, іншими природними ресурсами і несе відповідальність за дотримання вимог та нормами з їх охорони.

За інформацією, наданою листом Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 25.07.2019 № 905/102-19 в Кальченківського НВК правовстановлюючі документи на земельні ділянки відсутні (а.с. 51-52). Зазначене підтверджується й листом Кальченківського НВК (а.с. 54).

Отже, всупереч вимог Закону України Про освіту правовстановлюючі документи на земельну ділянку, на якій розташовані будівля і споруди навчального закладу не оформлено, державну реєстрацію права постійного користування не проведено.

Частиною 1 ст. 38 Закону України "Про дошкільну освіту" визначено, що матеріально-технічна база закладу дошкільної освіти включає будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, інвентар, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інше. Майно закладу дошкільної освіти належить йому на правах, визначених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з ч. 6 ст. 25 Закону України "Про освіту" засновник закладу освіти зобов`язаний: забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов; у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти; забезпечити відповідно до законодавства створення в закладі освіти безперешкодного середовища для учасників освітнього процесу, зокрема для осіб з особливими освітніми потребами.

Відповідно до ч. 3 ст. 66 Закону України "Про освіту" сільські, селищні ради: відповідають за реалізацію державної політики у сфері освіти та забезпечення якості освіти на відповідній території, забезпечення доступності дошкільної та початкової освіти; мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; оприлюднюють офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти; здійснюють інші повноваження у сфері освіти, передбачені законом.

Згідно з ч. 1 ст. 80 Закону України "Про освіту" до майна закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належать: нерухоме та рухоме майно, включаючи будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, обладнання, транспортні засоби, службове житло тощо.

Майно закладів освіти та установ, організацій, підприємств системи освіти належить їм на правах, визначених законодавством.

Частина 2 ст. 80 Закону України "Про освіту" передбачає, що порядок, умови та форми набуття закладами освіти прав на землю визначаються Земельним кодексом України.

Відповідно до ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад належить розпорядженнями землями територіальних громад.

Згідно з п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відноситься вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (статті 125, 126 Земельного кодексу України).

Порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування визначається статтею 123 Земельного кодексу України.

Право користування земельною ділянкою оформляється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Відповідно до статей 3,4 зазначеного закону право постійного користування земельною ділянкою підлягає обов`язковій державній реєстрації. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав. Права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Відсутність правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких знаходяться навчальні заклади, може призвести до надання їх іншим особам, зокрема, для цілей, не пов`язаних із навчально-виховним процесом, що є порушенням ст. 63 Закону України Про освіту від 23.05.1991 та ст. 80 Закону України Про освіту від 05.09.2017.

Відповідно до п.п 1 п. 3 та п.п. 5, 35 п. 4 Положення про відділ освіти Білопільської районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Білопільської РДА від 11.05.2018 №191-ОД, основними завданнями відділу є реалізація державної політики на території району в сфері освіти, науки, інноваційної діяльності, інтелектуальної власності; навчально-методичне керівництво та перевірка закладів освіти, що знаходяться на території району і є комунальною власністю, організація їх фінансового забезпечення та зміцнення їх матеріально-технічної бази; координація діяльності цих закладів; організовує роботу, спрямовану на правильне застосування, неухильне дотримання та виконання вимог законодавства, інших нормативних актів закладами освіти, їх керівниками та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов`язків.

Таким чином, повноваження засновника щодо управління закладом відповідно до положень Закону України Про освіту , Положення про відділ освіти Білопільської районної державної адміністрації, здійснює відділ освіти Білопільської районної державної адміністрації. Враховуючи вищевказані положення, Відділ освіти Білопільської районної державної адміністрації Сумської області зобов`язаний врегулювати земельні відносини стосовно земельної ділянки, що знаходиться у користуванні Кальченківського НВК.

Враховуючи викладене, а також визнання відповідачем позову, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог щодо зобов`язання відділу освіти Білопільської районної адміністрації вжити заходів, шляхом звернення з листом до Кальченківської селищної ради про вирішення питання оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, під будівлею та спорудами, які знаходиться у користуванні Кальченківського НВК.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов заступника керівника Конотопської місцевої прокуратури до відділу освіти Білопільської районної державної адміністрації Сумської області про зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Зобов`язати відділ освіти Білопільської районної адміністрації Сумської області (41800, Сумська область, м. Білопілля, вул. Шевченко, 27, код ЄДРПОУ 02147701) вжити заходів, шляхом звернення з листом до Кальченківської селищної ради про вирішення питання оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, під будівлею та спорудами, які знаходиться у користуванні Кальченківського навчально-виховного комплексу: загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів - дошкільного навчального закладу Білопільської районної ради Сумської області, що знаходиться за адресою: вул. Центральна, буд.2, с. Кальченки, Білопільський район, Сумська область, 41835.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення01.04.2020
Оприлюднено06.04.2020
Номер документу88574021
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —480/732/20

Ухвала від 10.04.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Рішення від 01.04.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні