Вирок
від 03.04.2020 по справі 235/748/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 235/748/20

Провадження 1-кп/235/383/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2020 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ;

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

потерпілої ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Димитрова Донецької області, українця, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, на утриманні малолітніх та неповнолітніх дітей не маючого, інвалідність не встановлювалася, не працюючого, раніше не судимого, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ,

у скоєнні злочину передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, суд -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 призначено на роботу у ресторані WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_5 , на підставі договору надання персоналу, укладеного 15.04.2019 між ТОВ «Стафф-Сервис» (ЄДРПОУ 38697427) та ФОП ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ).

16.12.2019близько о22годині 24хвилин, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді адміністратора ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_5 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 та будучи особою, яка прийняла на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення збереження всього переданого йому майна та інших цінностей, а також за забезпечення збереження майна та інших цінностей, прийнятих від інших осіб, в період виконання обов`язків, згідно з умовами договору про повну матеріальну відповідальність робітника за забезпечення збереження майна та інших цінностей, переданих йому для збереження та з іншою метою від 20.04.2019, маючи доступ до касового апарату, як адміністратор вказаного закладу, отримав доступ до ввірених йому грошових коштів, отриманих у готівковій формі за реалізацію страв, спиртних і безалкогольних напоїв, та інших товарів у вказаному ресторані за касовий день 16.12.2019 в сумі 6934,00 грн.

В подальшому, 16.12.2019 близько о 22 годині 24 хвилин, зібравши вказані грошові кошти на загальну суму 6934,00 грн., які лежали на поличці барної стійки в приміщенні основного залу ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_5 , у ОСОБА_4 виник раптовий намір, спрямований на привласнення ввіреного йому майна, а саме, грошових коштів в сумі 6934,00 грн., які належать ФОП ОСОБА_5 , з метою подальшого їх звернення на свою користь.

Того ж дня, а саме 16.12.2019 близько о 22 годині 24 хвилин, керуючись прямим умислом та корисливим мотивом, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на привласнення ввіреного йому майна, ОСОБА_4 , переслідуючи мету наживи та розуміючі повну матеріальну відповідальність за ввірені йому матеріальні цінності, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, розуміючи, що йому необхідно передати вказані грошові кошти наприкінці робочого дня ФОП ОСОБА_5 , перебуваючи в приміщенні основного залу ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_5 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , забрав вказані грошові кошти, належні ФОП ОСОБА_5 , в сумі 6934,00 грн. та з місця вчинення злочину пішов, розпорядившись викраденими грошовими коштами на власний розсуд.

В результаті умисних дій ОСОБА_4 ФОП ОСОБА_5 спричинено матеріальну шкоду на загальну суму 6934,00 грн.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення передбачені ч. 1 ст. 191 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні свою вину за інкримінованим обвинуваченням визнав повністю та показав, що він дійсно 16.12.2019 близько о 22 годині 24 хвилин, перебуваючи на посаді адміністратора ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_5 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 та будучи особою, яка прийняла на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення збереження всього переданого йому майна та інших цінностей, а також за забезпечення збереження майна та інших цінностей, прийнятих від інших осіб, в період виконання обов`язків, згідно з умовами договору про повну матеріальну відповідальність робітника за забезпечення збереження майна та інших цінностей, переданих йому для збереження та з іншою метою від 20.04.2019, маючи доступ до касового апарату, як адміністратор вказаного закладу, отримав доступ до ввірених йому грошових коштів, отриманих у готівковій формі за реалізацію страв, спиртних і безалкогольних напоїв, та інших товарів у вказаному ресторані за касовий день 16.12.2019 в сумі 6934,00 грн.

В подальшому, 16.12.2019 близько о 22 годині 24 хвилин, зібравши вказані грошові кошти на загальну суму 6934,00 грн., які лежали на поличці барної стійки в приміщенні основного залу ресторану WOKA asiatfood ФОП ОСОБА_5 , вирішив звернути їх на свою користь та забрав вказані кошти, та з місця вчинення злочину пішов, розпорядившись викраденими грошовими коштами на власний розсуд, а саме зробив чергову ставку, оскільки є ігроманом, та постійно грає на «Парі-Матч». У скоєному розкаюється.

Потерпіла ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримала свій цивільний позов, просила його задовольнити в повному обсязі. Щодо обставин скоєного кримінального правопорушення вказала, що ОСОБА_4 і раніше періодично брав гроші із каси її ресторану постійно обіцяючи що їх поверне, однак до теперішнього часу цього так і не зробив, у зв`язку з чим просить його покарати на розсуд суду.

Суд визнає недоцільним дослідження доказів, щодо обставин скоєння обвинуваченим ОСОБА_4 кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, оскільки вони не оспорюються учасниками кримінального провадження, у відповідності до ч. 3 ст. 349 КПК України. При цьому судом з`ясовано у обвинуваченого, чи правильно він розуміє зазначені у обвинувальному акті обставини, зміст цих обставин, та чи немає сумнівів у добровільності позиції обвинуваченого, крім того обвинуваченому роз`яснено, що він буде позбавлений права оскаржити дані обставини у апеляційному порядку.

З наведених доказів суд приходить до висновку, що факт привласнення чужого майна, яке було ввірене особі та перебувало в її віданні, обвинуваченим ОСОБА_4 доведений в судовому засіданні.

Обираючи міру покарання обвинуваченому, суд враховує характер і тяжкість вчиненого ним злочину, особу обвинуваченого, який посередньо характеризується по місцю проживання, раніше не судимий, не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого не встановлено.

Пом`якшуючою обставиною по справі є щире каяття обвинуваченого.

Згідно відомостей які містяться у досудовій доповіді Покровського МРВ Філії Державної установи «Центр пробації» в Донецькій області, ризик вчинення ОСОБА_4 повторного кримінального правопорушення середній, на думку органу пробації виконання покарання у громаді можливо за умови здійснення з боку органу пробації нагляду та соціально-виховних заходів.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що покарання обвинуваченому слід призначити в межах закону, за яким він притягується до кримінальної відповідальності, у вигляді обмеження волі в межах санкції ч. 1 ст.191 КК України із призначенням додаткового покарання.

Разом з тим, враховуючи дані особи обвинуваченого ОСОБА_4 , той факт, що він раніше не судимий, провину свою визнав та розкаявся, суд вважає що його можливо звільнити від основного покарання з випробуванням в силу ст.. 75 КК України.

Запобіжний захід щодо обвинуваченого до набуття даним вироком законної сили залишити у вигляді домашнього арешту, заборонивши йому залишати житло за місцем свого мешкання у період з 20.00 години до 05.00 години.

Відповідно до ч. 1 ст. 1177 ЦК України, шкода, завдана фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення, відшкодовується відповідно до закону.

Таким чином цивільний позов підлягає задоволенню, з обвинуваченого ОСОБА_4 підлягає стягненнюматеріальна шкодав розмірі6934 грн. на користь потерпілої ОСОБА_5 , оскільки в судовому засіданні встановлено, що внаслідок дій ОСОБА_4 потерпілій ОСОБА_5 було спричинено матеріальну шкоду. Також підлягають задоволенню вимоги потерпілої в частині стягнення з обвинуваченого витрат на правову допомогу адвоката в розмірі 3000 грн., які підтверджені документально (а.с. 25-29, т. 2)

Керуючись ст.ст.373, 374 КПК України, суд -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, і за цим законом призначити йому покарання у вигляді двох років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади пов`язані з виковко-розпорядчими функціями строком на два роки.

Згідно вимог ч. 1 ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнити від призначеного основного покарання з випробуванням на два роки.

Відповідно до вимог ст.. 76 КК України на ОСОБА_4 покласти наступні обов`язки:

-не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;

-повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

-періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_5 6934 гривні в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, спричиненої злочином та витрат на правову допомогу адвоката під час досудового та судового слідства за даним кримінальним провадженням у розмірі 3000 грн. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду на протязі 30 днів із дня його проголошення через Красноармійський міськрайонний суд.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити засудженому та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2020
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу88581263
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —235/748/20

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

Вирок від 03.04.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні