Рішення
від 06.04.2020 по справі 453/159/20
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/159/20

№ провадження 2/453/148/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06 квітня 2020 року Сколівський районний суд Львівської області у складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ,

секретаря судового засідання Корнута Т.Б. ,

без учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Сколе у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за заповітом,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 30.01.2020 року звернулася у суд з позовною заявою, в якій просить визнати за нею право власності на житловий будинок, загальною площею 75,0 кв. м., житловою площею 36,5 кв. м. з належними до нього господарськими будівлями і спорудами, що розташований у АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 30.01.2020 року вказаний позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого засідання - 10.03.2020 року, 10.30 год..

Ухвалою підготовчого судового засідання у справі від 10.03.2020 року підготовче провадження закрито, а справу призначено до розгляду по суті на 06.04.2020 року, 11.30 год..

Розгляд справи по суті відбувся 06.04.2020 року, без участі сторін.

Позов обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір позивача - ОСОБА_2 , про що 01.12.2016 року складено відповідний актовий запис за № 39, згідно свідоцтва про смерть, виданого Сколівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області. Після смерті матері відкрилася спадщину за заповітом, оскільки її матір ІНФОРМАЦІЯ_2 склала заповіт, яким заповіла позивачеві житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований по АДРЕСА_1 . На даний час позивач є єдиним спадкоємцем прав та обов`язків, котрі залишились після смерті матері на спірне домоволодіння, оскільки відсутні спадкоємці, які б претендували на обов`язку частку незалежно від змісту заповіту, однак оформити таке право на неї позивач не може у зв`язку із відсутністю оригіналу правовстановлюючого документа на нерухоме майно. З огляду на вказане, отримавши відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, пов`язаної із видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом, позивач змушена звертатися за захистом своїх спадкових прав до суду із даним позовом.

Позивач у судове засідання щодо розгляду справи по суті не з`явилася, хоч була належно повідомленою про дату, час та місце судового засідання у справі. Однак позивач подала суду заяву вх. № ЕП-340 від 06.04.2020 року,в якій позов підтримала, просила такий задовольнити з наведених у ньому підстав, а розгляд справи просила проводити без її участі.

Відповідач Орівська сільська рада Сколівського району Львівської області явку уповноваженого представника у судове засідання щодо розгляду справи по суті не забезпечила, однак сільський голова Сухроменда Т.П. подала на адресу суду заяву вх. № ЕП-338 від 06.04.2020 року, в якій просила розгляд справи проводити без участі представника відповідача, проти позову не заперечувала.

Оскільки у судове засідання щодо розгляду справи по суті не з`явилися усі учасники справи, то суд, в силу положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, ухвалив проводити судове засідання у справі без його фіксування за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши матеріали справи, давши належу оцінку доказам у справі, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд. У пункті 35 рішення від 12 березня 2009 року у справі Плахтєєва та Плахтєєв проти України (заява № 20347/03; рішення від 12 березня 2009 року) Європейський суд з прав людини вкотре наголосив на гарантованому кожній особі праві на звернення до суду з позовом щодо її прав та обов`язків цивільного характеру.

Згідно з ч. 1 ст. 4, ч. 1 ст. 5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленим цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

В силу положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Пленум Верховного Суду України у пункті 11 постанови Про судове рішення у цивільній справі від 18.12.2009 року № 11 роз`яснив, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, котрі мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку усіх доказів.

Виходячи із наведених вище процесуальних норм та роз`яснень, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так, ОСОБА_2 , після смерті якої позивач має намір оформити спадщину за заповітом, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 04.10.2017 року Сколівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області.

Вказаний день смерті ОСОБА_2 , у відповідності із ч. 2 ст. 1220 ЦК України, є часом відкриття спадщини після неї.

Як вбачається з довідок виконавчого комітету Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області вих. № 1220 від 10.10.2019 року, вих. № 1221 від 10.10.2019 року та вих. № 1453 від 16.12.2019 року, покійна ОСОБА_2 на день смерті постійно проживала у АДРЕСА_1 , за нею згідно погосподарської книги рахувався вищевказаний житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, а також перебувала у користуванні земельна ділянка, площею 0,20 га для його обслуговування.

Покійна ОСОБА_2 являється матір`ю позивача ОСОБА_1 , що підтверджується копією рішення Сколівського районного суду Львівської області, ухваленого 06.03.2018 року у цивільній справі № 453/166/18 (провадження № 2-о/453/14/18) за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи - Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Дане рішення суду набрало законної сили.

Як вбачається з копії свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_2 , виданого Трускавецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області 17.11.2017 року, позивач змінила своє прізвище на ОСОБА_1 .

За життя, а саме ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкодавець ОСОБА_2 у с. Орів Сколівського району Львівської області склала заповіт, котрим належні їй права та обов`язки з приводу нерухомого майна, а саме житлового будинку АДРЕСА_1 , заповіла позивачеві.

В силу ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Враховуючи наявність складеного спадкодавцем ОСОБА_2 заповіту, який до дня її смерті нею не змінювався та не скасовувався, спадкування у даному випадку здійснюється за заповітом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач, яка бажає прийняти спадщину, у встановленому законом порядку та строки не відмовилася від спадщини.

Відтак, позивач вправі успадкувати усі права та обов`язки, які належали спадкодавцеві ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок її смерті, а також входили до складу спадщини.

Так, детально перевіряючи права та обов`язки, які належали зазначеному спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок її смерті, а також входили до складу спадщини, зокрема прав на домоволодіння, розташоване у АДРЕСА_1 , котре є предметом спору у межах заявлених позовних вимог, судом встановлено наступне.

Зокрема судом встановлено, що вказаний будинок збудований у 1967 році. Загальна площа такого будинку становить 75,0 кв. м., з яких житлова площа 36,5 кв. м., а решту - допоміжна. Житловий будинок позначений у технічному паспорті літерою А-1, зі сходами (позначені у технічному паспорті літерою а ), верандою (позначена у технічному паспорті літерою а1 ), сходами (позначені у технічному паспорті літерою а2 ), сараєм (позначений у технічному паспорті літерою Б ) та вбиральнею (позначена у технічному паспорті літерою В ), розташований у АДРЕСА_1 .

Способами захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права (п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України). Визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку (лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.03.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування ).

Статтею 317 ЦК України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Згідно ст. 328 цього ж кодексу право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Суд, належно оцінивши зібрані у справі докази, вважає, що факти, викладені позивачкою у позовній заяві в обґрунтування своїх позовних вимог є достовірними, не викликають сумніву. Згідно ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Передбачених згаданою статтею підстав неправомірності набуття позивачем, як спадкоємицею за заповітом спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , судом не встановлено.

Судом також встановлено, що позивач, яка прийняла спадщину у встановленому порядку, зверталася до державного нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак одержала відмову у вчиненні зазначеної нотаріальної дії через відсутність усіх необхідних правовстановлюючих документів. Після вчинення вказаних дій позивач звернулася до суду.

Як уже йшлося вище, позивач вправі успадкувати усі права спадкодавця ОСОБА_2 , оскільки інших спадкоємців після її смерті, які б у встановленому порядку претендували на обов`язкову часту незалежно від змісту заповіту і прийняли спадщину, немає.

На підставі вказаного вище, суд вважає за необхідне визнати за позивачем право власності на житловий будинок (літера А-1) із сходами (літера а ), верандою (літера а1 ), сходами (літера а2 ), сараєм (літера Б) та вбиральнею (літера В ), розташований у АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розподіл судових витрат у справі, слід здійснити у порядку, визначеному ст. 141 ЦПК України, та, з урахуванням відповідної позиції позивача, слід залишити за нею.

Керуючись ст. ст. 4-5, 12-13, 81, 89-90, 95, 141, 247, 258-259, 264-265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за заповітом, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок (позначений у технічному паспорті літерою А-1), загальною площею 75,0 кв. м., житловою площею 36,5 кв. м. зі сходами (позначені у технічному паспорті літерою а ), верандою (позначена у технічному паспорті літерою а1 ), сходами (позначені у технічному паспорті літерою а2 ), з господарськими будівлями - сараєм (позначений у технічному паспорті літерою Б) та вбиральнею (позначена у технічному паспорті літерою В), що розташований у АДРЕСА_1 , - у порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Повне найменування сторін у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; місце проживання - АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Відповідач: Орівська сільська рада Сколівського району Львівської області; місцезнаходження: 82610, Львівська область, Сколівський район, с. Орів; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04370567 .

Суддя В. Я. Микитин

Рішення суду складене 06 квітня 2020 року.

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено07.04.2020
Номер документу88595500
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/159/20

Рішення від 06.04.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні