Ухвала
від 18.11.2019 по справі 757/60688/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/60688/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

18.11.2019 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС шостого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_4 , за погодженням з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м.Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019100000000637 від 30.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2018 року службові особи ТОВ «Сейл Бренд» (код 42058990,м.Київ), шляхом укладення удаваних правочинів щодо придбання комплектуючих до банкоматів, формування безпідставного податкового кредиту по взаємовідносинам з ТОВ "Вастербрік" ухилились від сплати податку на додану вартість на суму 6 648 903,77 грн.

Так, службові особи ТОВ "Сейл Бренд" у власній податковій звітності відобразили формування податкового кредиту з ПДВ від ТОВ "Вастербрік" (код 42169810), в частині придбання в даного підприємства комплектуючих та аксесуарів для банкоматів та систем безпеки.

Крім того, придбані нібито ТОВ "Сейл Бренд" товарно-матеріальні цінності в ТОВ "Вастербрік", в подальшому відповідно до задекларованої податкової звітності, реалізовані в адресу ТОВ "Іноваційні банківські системи" (код 36184511) та ТОВ "Протех Груп" (код 40595762).

Разом з цим, ТОВ "Аудит-Дніпроконсульт" (аудиторська фірма) проведено дослідження господарської діяльності ТОВ "Сейл Бренд" з питань ведення податкового обліку та податкової звітності, за результатами проведення якого встановлено ймовірне порушення ТОВ "Сейл Бренд" вимог Податкового кодексу України, в частині формування податкового кредиту з ПДВ по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ "Вастербрік" на суму 6 648 903,77 грн.

Органом досудового розслідування встановлено, що директором, бухгалтером ТОВ «Сейл Бренд» є ОСОБА_5 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , який відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав власності на нерухоме майно на праві власності зареєстрований за ОСОБА_5 .

Адреса проживання директора ТОВ "Сейл Бренд" ОСОБА_5 та наявність первинних документів ТОВ «Сейл Бренд» в приміщенні будівлі за адресою: м Київська область, Вишгородський район, с. Жукин, вул. Новосільна,10, а також проживання директора товариства за даною адресою підтверджується проведеними слідчими діями та оперативними заходами.

Так, на даний момент є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою службові особи ТОВ «Сейл Бренд» зберігають первинні бухгалтерські документи, які стосуються фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами ТОВ "Вастербрік" (код 42169810), ТОВ "Іноваційні банківські системи" (код 36184511), ТОВ "Протех Груп" (код 40595762) за рахунок яких в подальшому здійснюється ухилення від сплати податків. Дані первинні фінансово-господарські документи можуть зберігатись як в паперовому вигляді, так і в електронному на відповідних комп`ютерних та цифрових носіях інформації, та мають важливе доказове значення в рамках здійснення досудового розслідування, оскільки містять відомості, які дадуть можливість відповідно до ч.2 ст.9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують причетних до злочину осіб, обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

З метою визначення обсягу наслідків, спричинених висвітленою вище діяльністю, необхідно встановити розмір збитків, завданих державі та суспільству, що можливе шляхом проведення комплексної позапланової документальної перевірки всіх суб`єктів підприємницької діяльності, які задіяні в схемі, в ході проведення якої необхідно встановити факти настання юридичних наслідків їх господарської діяльності, а також повноту, своєчасність та достовірність сплати податків в ході здійснення такої діяльності.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення магнітних і оптичних та електронних носіїв з даними можливого прихованого бухгалтерського і податкового обліків підприємства, які можливо є знаряддям кримінального правопорушення, комп`ютери на яких здійснюється складання підроблених документів, електронні носії інформації, мобільні телефони, сейфи, які використовуються для здійснення можливої злочинної діяльності, грошові кошти, які здобуті злочинним шляхом, та які забезпечать швидке виконання завдань кримінального судочинства, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС шостого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_4 , старшому слідчому з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_6 , слідчому з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_9 та іншим слідчим слідчої групи, на проведення обшуку в будинку та прилеглої на ньому території за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав власності на нерухоме майно на праві власності зареєстроване за ОСОБА_5 , в якому проживає директор ТОВ "Сейл Бренд" ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, проведення криміналістичних експертиз, відшукання можливого знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке можливо було здобуте в результаті його вчинення, встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення, а також з метою відшукання, встановлення та вилучення фінансово-господарських документів по взаємовідносинам ТОВ «Сейл Бренд» (код 42058990) з ТОВ "Вастербрік" (код 42169810), ТОВ "Іноваційні банківські системи" (код 36184511), ТОВ "Протех Груп" (код 40595762), а також документів які підтверджують придбання та реалізацію комплектуючих та аксесуарів для банкоматів та систем безпеки, в період з січня 2018 по 18.11.2019, чорнових записів, неоподаткованої готівки та отриманої протиправним шляхом, в тому числі оригінали документів: договори, додатки до договорів, міжнародні контракти та додатки до них, товарно-транспортні накладні, вантажно-митні декларації, інвойси, видаткові накладні, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі, рахунки, чеки, банківські виписки, довіреності, листи, накази, протоколи, журнали-ордера, оборотно-сальдові відомості, документи бухгалтерського і податкового звіту (інформації з системи «1-С Бухгалтерія») ТОВ «Сейл Бренд» (код 42058990) оригінали документів бухгалтерського, податкового обліку, фінансово-господарської діяльності, реєстраційні, установчі та звітні документи, документи про функціонування банківських рахунків, підроблені документи фінансово-господарської діяльності, в тому числі які відображають здійснення псевдорозрахункових операцій по придбанню та реалізацію товарів в адресу підприємств-контрагентів, бухгалтерські та фінансово-господарські документи підприємств-контрагентів, печатки підприємств.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу88598438
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/60688/19-к

Ухвала від 18.11.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 18.11.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні