Ухвала
від 31.03.2020 по справі 917/761/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

31.03.2020 Справа № 917/761/16

Суддя Паламарчук В.В., при секретарі судового засідання Рожко О.П., розглянув матеріали справи

за заявою Головного управління ДФС у Полтавській області, вул. Європейська, 4, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 39461639

до Приватного вищого навчального закладу "Кременчуцький університет економіки, інформаційних технологій і управління", вул. Пролетарська, буд. 24/37, м. Кременчук, 39600, код ЄДРПОУ 13951369

про визнання банкрутом

встановив:

Постановою господарського суду Полтавської області від 20.07.2017р. Приватний вищий навчальний заклад "Кременчуцький університет економіки, інформаційних технологій і управління" визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором підприємства-банкрута призначено арбітражного керуючого Бончака Степана Антоновича.

Ухвалою господарського суду від 04.09.2017р. припинено повноваження останнього, ліквідатором підприємства-банкрута призначено арбітражного керуючого Бондаренка В.А.

По справі №917/761/16 до суду надійшов звіт та ліквідаційний баланс, складені за результатами проведення ліквідаційної процедури Приватного вищого навчального закладу "Кременчуцький університет економіки, інформаційних технологій і управління" та клопотання про стягнення з кредиторів несплаченої грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора боржника.

Ухвалою суду від 20.02.2020 р. суд відклав розгляд звіту та клопотання ліквідатора на 31.03.2020р.

26.03.2020р. від Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області надійшли заперечення (вхід. №3491) щодо стягнення на користь арбітражного керуючого оплати послуг, оскільки такі витрати не передбачені бюджетом Пенсійного фонду.

Крім того, Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області просить здійснити процесуальне правонаступництво та замінити кредитора Криворізьке південне об`єднання управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області у зв`язку з реорганізацією (приєднанням).

В обґрунтування вказаного клопотання кредитор посилається на постанови Кабінету Міністрів України №821 від 08.11.2017р. "Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України" реорганізовано Криворізьке південне об`єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Правонаступником прав і обов`язків припиненого Криворізького південного об`єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області є Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

При розгляді даного клопотання ГУ ПФУ в Дніпропетровській області, суд виходив з наступного:

Відповідно до ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Стаття 43 Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, що у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Таким чином, суд вважає, що клопотання подане правомірно, підтверджене належними доказами та підлягає задоволенню судом.

На підставі викладеного, суд задовольняє клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну кредитора правонаступником.

30.03.2020р. від кредиторів ПАТ "Кременчуцьке спеціалізоване управління №17", ТОВ "Фірма "Обрій" надійшли письмові пояснення по справі (вхід. №3583 та вхід. №3580 відповідно), в яких наводяться заперечення щодо стягнення грошової винагороди на користь арбітражного керуючого. Зокрема кредитори зазначають, що:

- кредитори не створювали фонду авансування грошової винагороди арбітражному керуючому;

- Кременчуцька ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області (а не всі кредитори боржника) повинна була авансувати витрати та винагороду арбітражного керуючого;

- арбітражний керуючий, не отримуючи авансування своєї винагороди та витрат, мав можливість подати суду заяву про його звільнення від обов`язків ліквідатора;

- погашення грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого мало було здійснюватися за рахунок коштів, отриманих від реалізації майна на суму 994053,00 грн.

- заявлена у клопотанні сума не є пропорційною загальній сумі вимог кредиторів.

Крім того, від зазначених кредиторів 30.03.2020р. надійшли клопотання про відкладення засідання з приводу розгляду клопотання ліквідатора про стягнення несплаченої грошової винагороди та заслуховування звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута на іншу дату у зв`язку з запровадженням карантину.

31.03.2020 р. від ГУ ДФС у Полтавської області надійшли заперечення на клопотання арбітражного керуючого про стягнення грошової винагороди в яких кредитор посилається на те, що законодавством не передбачено обов`язку кредитора (кредиторів) відшкодовувати за власний рахунок грошову винагороду ліквідатору у випадку, якщо у банкрута відсутні активи і кредитори не створили відповідний фонд. Крім того, кредитор посилається на те, що він є бюджетною організацією і видатки на оплату послуг арбітражного керуючого його бюджетом не передбачені.

Головне управління ДФС у Полтавській області також надало клопотання про відкладення судового засідання (вхід. 3621 від 31.03.2020р.) у зв`язку з запровадженням карантину.

Суд зазначає, що постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу, з 12.03.2020 по 03.04.2020 на всій території України встановлено карантин.

З огляду на зазначену постанову, а також з метою убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, листом Голови Ради суддів України від 16.03.2020 № 9рс-186/20 рекомендовано на період з 16.03.2020 до 03.04.2020 встановити особливий режим роботи судів України.

Протоколом № 1 засідання зборів суддів Господарського суду Полтавської області від 18.03.2020 рекомендовано суддям відкладати розгляд судових справ, які призначено до розгляду на період встановлення карантину, на інші дати в межах строку розгляду справи по суті. Також, по можливості, здійснювати судовий розгляд за відсутності учасників судового процесу, в порядку письмового провадження.

Ураховуючи наведене, з метою забезпечення процесуальних прав учасників судового процесу, під час дії карантинних заходів, суд дійшов висновку про задоволення клопотань кредиторів про відкладення судового засідання у зв`язку з чим відкладає засідання з приводу розгляду клопотання ліквідатора про стягнення несплаченої грошової винагороди та заслуховування звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута на іншу дату.

Керуючись ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Відкласти засідання з приводу розгляду клопотання ліквідатора про стягнення несплаченої грошової винагороди та заслуховування звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута по справі №917/761/16 на 05.05.2020 об 09:00 год.

2. Явку учасників справи визнати необов`язковою. Здійснювати судовий розгляд справи без участі сторін, в порядку письмового провадження. Всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання, тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

3. Задовольнити клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну кредитора правонаступником у справі №917/761/16.

4. Замінити кредитора у справі №917/761/16 про банкрутство Приватного вищого навчального закладу "Кременчуцький університет економіки, інформаційних технологій і управління", - Криворізьке південне об`єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (49094, м. Дніпро, вул. Набержна Перемоги, 26 код ЄДРПОУ 21910427).

5. Копію ухвали направити кредиторам та ліквідатору Бондаренку В.А.

6. Повідомити учасників справи про те, що вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: pl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в частині заміни учасника справи протягом 10 днів з моменту підписання (ст.ст.235,255-256 ГПК України). Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя В.В. Паламарчук

Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88601625
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —917/761/16

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Постанова від 13.04.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 12.04.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 19.02.2021

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Геза Таісія Дмитрівна

Судовий наказ від 03.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Судовий наказ від 03.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Судовий наказ від 03.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Судовий наказ від 03.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні