Ухвала
від 31.03.2020 по справі 607/5503/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31.03.2020 Справа №607/5503/20

Номер провадження 1кс/607/2538/2020

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши усудовому засіданнів залісуду,в містіТернополі клопотаннястаршого слідчогоз ОВСдругого відділуРКП слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Тернопільськійобласті ОСОБА_4 про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області звернувся старший слідчий з ОВС другого відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області ОСОБА_4 , в рамках кримінального провадження №32020210000000002 від 16.01.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, з клопотанням про накладення арешту на суми ліміту ПДВ на наступних спеціальних рахунках, відкритих відповідно до ст. 200-1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями) в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміти ПДВ) Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 43005393, м. Київ, Львівська площа, 8), на які вказані платники мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних: №UA3589999803 85199000000295290 ПМП «Нова Генерація» (код ЄДРПОУ 25346219);№ UA778999980385149000000308674 ТОВ «Галич Агро» (код ЄДРПОУ 40955051). А також зобов`язати Державну податкову службу України (код ЄДРПОУ 43005393, м. Київ, Львівська площа, 8) зупинити реєстрацію виписаних податкових накладних ПМП «Нова Генерація» (код ЄДРПОУ 25346219) та ТОВ «Галич Агро» (код ЄДРПОУ 40955051) в Єдиному реєстрі податкових накладних ДПС України надати слідчому управлінню фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області довідку про суму ліміту ПДВ, яка знаходиться на наступних рахунках: № НОМЕР_1 ПМП «Нова Генерація» (код ЄДРПОУ 25346219); № НОМЕР_2 ТОВ «Галич Агро» (код ЄДРПОУ 40955051). Метою накладення арешту зазначено запобігання протиправним діям з використанням сум ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ), припинення злочинної діяльності, в подальшому відшкодування спричинених збитків, забезпечення можливих у майбутньому цивільних позовів та конфіскації майна, а також збереження речових доказів.

В судовому засіданні старший слідчийз ОВСдругого відділуРКП слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Тернопільськійобласті ОСОБА_4 клопотання підтримала з мотивів у ньому наведених та просить його задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії документів, якими обґрунтовується клопотання, вважаю, що дане клопотання до задоволення не підлягає, з наступних підстав.

В клопотанні зазначено, що матеріалами досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, не маючи наміру здійснення господарської діяльності подали до відповідних органів державної реєстрації завідомо неправдиві відомості для проведення державної реєстрації суб`єктів господарської діяльності, тому числі ПМП «Нова Генерація» (код ЄДРПОУ 25346219).

Згідно інформаційно-аналітичної довідки, отриманої від ОУ ГУ ДФС у Тернопільській області, ПМП «Нова Генерація» протягом 2019 року за результатами проведених операцій з придбання ТМЦ сформувало податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 6 497 тис. грн., відповідно податкові зобов`язання - 5 245 тис. грн.

В ході досудового розслідування, допитаний як свідок директор ПМП «Нова Генерація» - ОСОБА_5 , згідно показів якого, погодився стати директором товариства за винагороду. З моменту створення ПМП «Нова Генерація» та призначення його на посаді директора підприємства будь якого відношення до ведення господарської діяльності не мав та на даний час не має, будь яких фінансово - господарських документів з підприємствами/контрагентами не укладав, звітності в податкові органи не подавав. Крім того, після призначення ОСОБА_5 на посаду директора, останнім була видана довіреність на представлення інтересів ПМП «Нова Генерація», в тому числі щодо подачі звітності в контролюючі органи та щодо ведення господарської діяльності в цілому на ОСОБА_6 , завірена приватним нотаріусом, яку він скасував, через ненадання обіцяної грошової винагороди.

Згідно документів реєстраційної справи юридичної особи ПМП «Нова Генерація» (код ЄДРПОУ 25346219), отриманих в ході тимчасового доступу на підставі ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 06.02.2020 року, станом на сьогоднішній день ОСОБА_5 , являється директором ПМП «Нова Генерація».

Відповідно до інформаційно-аналітичної довідки, отриманої від ОУ ГУ ДФС у Тернопільській області, ТОВ «Галич Агро» (код ЄДРПОУ 40955051), протягом 2019року за результатами проведених операцій з придбання ТМЦ сформувало податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 1045тис.грн., відповідно податкові зобов`язання 1595 тис.грн.

На спеціальних рахунках ПМП «Нова Генерація» (код ЄДРПОУ 25346219) № НОМЕР_1 та ТОВ «Галич Агро» (код ЄДРПОУ 40955051) № НОМЕР_2 , в СЕА ПДВ ДПС України на даний час можуть знаходитися суми ліміту ПДВ, які відповідно до ст.98 КПК України набуті внаслідок вчинення кримінального правопорушення та визнані у кримінальному провадженні речовим доказом.

Враховуючи вищевикладене, слідчий вважає, що є всі підстави припускати, що сума ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) ПМП «Нова Генерація» та ТОВ «Галич Агро», на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, є предметом протиправної діяльності, отримана внаслідок проведення незаконної діяльності та може бути використана для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що надасть змогу останнім, ухилитись від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку у особливо великих розмірах, і унеможливить відшкодування шкоди державі та встановлення причетних до злочину осіб, а тому є підстави для накладення арешту на майно, а саме на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) ПМП «Нова Генерація» та ТОВ «Галич Агро» та заборони відчужувати зазначені суми, що необхідне з метою вжиття законних заходів щодо відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, для забезпечення цивільного позову, або стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 2 ст. 9 КПК України встановлено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, у відповідності до ст.ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Згідно вимог ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження і такий допускається зметою забезпечення: збереженняречових доказів; спеціальноїконфіскації; конфіскаціїмайна яквиду покаранняабо заходукримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У силу п.201.1 ст.200.1 Податкового кодексу України система електронного адміністрування податку на додану вартість забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку суми податку, що містяться у складених та отриманих податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних; суми податку, сплачені платниками при ввезенні товару на митну територію України; суми поповнення залишку коштів на рахунках в системі електронного адміністрування податку на додану вартість; суми податку, на яку платники мають право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Відповідно до п.201.2 ст.200.1 Податкового кодексу України платникам податку на додану вартість автоматично відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Тобто, система електронного адміністрування податку на додану вартість - це база даних Державної фіскальної служби, яка аналізує та проводить аналітичний облік податку на додану вартість по кожному підприємству.

Як передбачено Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість (Постановою КМУ від 16.10.2014 N 569), рахунок у системі електронного адміністрування податку - рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який таким платником перераховуються кошти у сумі, необхідній для досягнення розміру суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному податкових накладних (далі - Реєстр), а також у сумі, необхідній для сплати узгоджених податкових зобов`язань з податку.

Електронний рахунок відкривається платнику податку Казначейством автоматично та виключно на підставі реєстру платників податку, який ДФС надсилає Казначейству.

З наведеного вбачається, що відкриття електронних рахунків платнику ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ здійснюється з метою аналізу та автоматичного обліку органами Державної фіскальної служби податку по кожному підприємству на підставі зазначених суб`єктом господарювання сум податку, на які останній має право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних в ЄРПН, суми податку, що містяться у складених та отриманих податкових накладних, суми поповнення та залишку коштів на рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Таким чином, показники, відображені відповідним підприємством у системі електронного адміністрування, є за своєю суттю обліком господарських операцій платника податку, а сума ліміту податку на додану вартість - це електронний розрахунок суми податку, на яку його платник має право зареєструвати податкові накладні та сплатити до бюджету відповідну суму податку.

Слідчий суддя звертає увагу, що у відповідності до ч.10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладено у встановленому цим КПК порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Арешт суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) зазначеною нормою КПК України не передбачений, як не передбачено і можливості накладення арешту на кошти, які знаходяться на електронному рахунку платника ПДВ.

Це випливає не тільки із положень ч. 10 ст. 170 КПК України, а і з того, що арешт суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміту ПДВ) фактично унеможливить перерахування платником податку коштів з власного поточного рахунку в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), а також у сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов`язань з цього податку.

Тотожні орієнтири з даного питання окреслив і КАС в ухвалі від 04.07.2017р. у справі № 757/25795/19-к, а у справі № 757/22151/19-к в ухвалі від 11.07.2019р. цим же судом апеляційної інстанції констатовано, що суми ПДВ не є матеріальними об`єктами в розумінні ст.98 КПК України, тобто не можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, виходячи з того, що вони мають адміністративно-правову природу та існують виключно в межах адміністративних правовідносин між платником і органом ДФС.

Указані висновки суду апеляційної інстанції ураховуються слідчим суддею у світлі норм Закону України «Про судоустрій і статус суддів»з метою однакового застосування всіма судами загальної юрисдикції кримінального процесуального законодавства та уникнення неоднозначного тлумачення норм права.

Беручи до уваги вище зазначене, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення заявленого клопотання слідчого про арешт майна.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 167, 170, 172, 173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчогоз ОВСдругого відділуРКП слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Тернопільськійобласті ОСОБА_4 про арешт майна відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особою, яка не була присутньою при оголошенні ухвали протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88607622
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —607/5503/20

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні