Ухвала
від 01.04.2020 по справі 607/5469/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.04.2020 Справа №607/5469/20

Провадження 1-кс/607/2519/2020

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні в залі суду, в місті Тернополі клопотання слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження № 12020210000000121від 19березня 2020року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК України,звернувся слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , за погодженням заступника начальника відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 .

Частиною 2 ст. 9 КПК України встановлено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Як зазначено у клопотанні, протягом 2019-2020 років службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам держави.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення - зловживання владою або службовим становищем всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам держави, передбачена ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що 11.11.2019 року посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , за результатами проведення тендеру уклали договір поставки № 11/19/2 із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », на суму 5 401 869,16 грн., відповідно до якого вищевказане товариство поставило дорожні (колісні) транспортні засоби, а саме «Спеціалізований автомобіль швидкої медичної допомоги на базі «CITROEN JUMPER», тип С» у кількості 2 шт.

Також, 06.12.2019 року між вказаними суб`єктами за результатами тендеру було укладено договір поставки № 0212/19, на суму 74 728 972,00 грн., відповідно до якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » поставило 40 дорожніх (колісних) транспортних засобів, а саме «Спеціалізований автомобіль швидкої медичної допомоги на базі «CITROEN JUMPER», тип В».

Одночасно з цим, встановлено, що посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на виконання вище вказаних договорів придбали у офіційного дилера 42 автомобілі «CITROEN JUMPER», які є вантажними, тобто не пристосовані для перевезення у кузові пасажирів. В подальшому наведені автомобілі були переобладнані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » під спеціальний автомобіль «Швидкої медичної допомоги», однак їх переобладнання проведено з порушенням п. 9 постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2010 № 607 «Про затвердження порядку переобладнання транспортних засобів», в частині проведення сертифікації відповідності щодо індивідуального затвердження завершеного колісного транспортного засобу на відповідність вимогам ДСТУ 7032:2009 (автомобілі швидкої медичної допомоги та їх устаткування - технічні умови та методи випробування).

За виконання вище вказаних договорів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » отримало грошові кошти у якості оплати, які перераховані на розрахунковий рахунок НОМЕР_2 , який відкритий на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса АДРЕСА_1 ), що обслуговується у AT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ).

Задля забезпечення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема, для отримання відомостей, які є необхідними для встановлення складу кримінального правопорушення, зокрема, щодо встановлення осіб, причетних до вчинення вказаного правопорушення, та викриття повної злочинної діяльності, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до інформації про рух коштів по розрахунковому рахунку НОМЕР_2 , який відкритий на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса АДРЕСА_1 ), що обслуговується у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ) з можливістю її вилучення.

З урахуванням того, що іншими способами встановити важливі обставини у кримінальному провадженні немає можливості,слідчий просивклопотання задовольнити,а розглядклопотання проводитибез участіпредставника особи,у володінніякої знаходитьсявказана інформація, в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, з метою уникнення реальної загрози зміни первинного змісту та знищення зазначеної документації.

В судовому засіданні слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вивчивши доводи клопотання та додані до нього матеріали, беручи до уваги надані слідчим пояснення, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України, тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку).

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження, звертаючись до слідчого судді під час досудового розслідування, із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, повинен зазначити у клопотання, серед іншого, речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, а також значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей в речах і документах, обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів документів.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст.162 КПК України, відомості, які можуть становити банківську таємницю, належать до охоронюваної законом таємниці.

Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду. Згідно з ч. 1 ст. 60 вказаного Закону, банківською таємницею є інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З урахуванням того, що інформація про рух коштів по розрахунковому рахунку НОМЕР_2 , який відкритий на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса АДРЕСА_1 ), що обслуговується у AT « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ) має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та надасть можливість прослідкувати рух коштів, встановити осіб, що вчинили кримінальне правопорушення, підтвердити факт вчинення кримінального правопорушення та викриття повної злочинної діяльності, з метою отримання додаткових доказів, проведення інших слідчих дій для встановлення обставин, передбачених ст. 91 КПК України, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, клопотання підлягає частковому задоволенню, оскільки слідчий суддя вважає, що для тимчасового доступу зазначеної у клопотанні інформації, належним є період з 11.11.2019 року по дату постановлення ухвали, оскільки договір поставки № 11/19/2 із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено саме цього числа, а відтак, і інформація підлягає дослідженню починаючи від 11.11.2019 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчомуСУ ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_3 ,старшому слідчомуСУ ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_5 ,слідчому СУГУНП вТернопільській області ОСОБА_6 ,слідчому СУГУНП вТернопільській області ОСОБА_7 ,старшому слідчомув ОВССУ ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_8 ,слідчому СУГУНП вТернопільській області ОСОБА_9 ,старшому слідчомув ОВССУ ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_10 ,старшому слідчомуСУ ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_11 ,дозвіл на тимчасовий доступ до інформації про рухкоштів порозрахунковому рахунку НОМЕР_2 ,який відкритийна ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,юридична адреса АДРЕСА_1 ),що становить банківську таємницю та перебуває у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), за період з 11.11.2019 року до дату постановлення ухвали, з можливістю її вилучення.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88608892
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —607/5469/20

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні