Ухвала
від 06.04.2020 по справі 922/2316/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"06" квітня 2020 р.Справа № 922/2316/13

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Присяжнюка О.О.

без виклику представників сторін

розглянувши матеріали заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях, про заміну сторони виконавчого провадження (вх.№8202 від 02.04.2020 року)

за позовом Прокурора Комінтернівського району м. Харкова за участю Прокуратури м.Харкова в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, м. Харків до КЗК "Центральна бібліотека ім. І. С. Тургенєва Централізованої бібліотечної системи Комінтернівського району м. Харкова", м. Харків про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Харківської області від 25.06.2013 року, задоволені позовні вимоги прокурора Комінтернівського району, стягнуто з Комунального закладу культури "Центральна бібліотека ім. І.С. Тургенєва Централізованої бібліотечної системи Комінтернівського району м. Харкова" на користь державного бюджету в особі Регіонального відділення фонду Державного майна України по Харківській області - 8270,74грн. основного боргу та 1449,30грн. пені,1720,50грн. судового збору.

09.07.2013 року господарським судом Харківської області видано відповідні накази.

02.04.2020 року від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях, надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження (вх.№7320 від 23.03.2020 року), в якій останній просить суд постановити ухвалу про заміну сторони виконавчого провадження, якою замінити стягувана у виконавчому провадженні - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківської області (61057, Харківська обл., місто Харків, майдан Театральний, будинок 1, код ЄДРЮФОП та ГФ 23148337) його правонаступником - Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях (м. Харків, майдан Театральний, 1, код ЄДРЮФОП та ГФ 43023403).

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення заяви заявнику без розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до положень статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Суд враховує, що у вирішенні питань, які виникають при розгляді заяв, поданих на стадії виконання судових рішень, застосовуються загальні положення Господарського процесуального кодексу України, якими врегульовано вимоги подачі заяв з процесуальних питань.

Так, за змістом статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви з процесуальних питань, в тому числі пов`язаних з виконанням судових рішень у господарських справах, подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадку, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви визначені у статті 170 ГПК України.

Так, частинами 1, 2 статті 170 ГПК України встановлено, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Тобто, саме вимоги процесуального законодавства зобов`язують суд, на стадії прийняття до розгляду заяви, поданої в порядку статті 334 Господарського процесуального кодексу України в сукупності із статтею 170 Господарського процесуального кодексу України, з`ясувати питання обізнаності учасників справи із поданою, в даному випадку заінтересованою особою, заявою через встановлення наявності в матеріалах заяви доказів її надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Згідно з пунктом 61 Правил поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Отже, належним та допустимим доказом надсилання іншим учасникам справи заяви заінтересованої особи, поданої в порядку 334 Господарського процесуального кодексу України, може вважатися розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує надання послуг поштового зв`язку (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) з надіслання учасникам справи поданої заяви листом з описом вкладення.

Однак, заінтересованою особою, в порушення вище вказаних норм процесуального законодавства, не додано до матеріалів заяви описи вкладення до цінного листа, що є порушенням частини 2 статті 170 ГПК України, яка не містить жодних виключень із загального правила.

Згідно з частиною 4 статті 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Оскільки, заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про зміну сторони у виконавчому провадженні є такою, що не відповідає вимогам частини 2 статті 170 ГПК України, суд вважає за необхідне повернути її заявникові (заінтересована особа - Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях) без розгляду.

Суд роз`яснює заявнику, що повернення заяви про заміну сторони виконавчого провадження не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду після усунення усіх недоліків, викладених в даній ухвалі.

Керуючись статті 170, статтями 232-236, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Повернути заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях (вх. № 8202 від 02.04. 2020 року) про заміну сторони у виконавчому провадженні - без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвалу підписано 06 квітня 2020 року.

Суддя О.О. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88612295
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2316/13

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Рішення від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 10.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні