Ухвала
від 07.04.2020 по справі 927/237/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

07 квітня 2020 року м. Чернігів справа № 927/237/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Федоренко Ю.В., розглянувши матеріали позовної заяви від 02.04.2020 вих. № 98

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Обрій",

вул. Шкільна, 78, смт. Срібне, Срібнянський район, Чернігівська область, 17300

до відповідача 1: Срібнянської селищної ради Чернігівської області,

вул. Миру, 43а, смт. Срібне, Срібнянський район, Чернігівська область, 17300

до відповідача 2: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Батьківщина",

вул. Незалежності, 51, с. Калюжинці, Срібнянський район, Чернігівська область, 17311

Про визнання протиправним та скасування рішення, про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Обрій" від 18.03.2020 № 85 до відповідачів: 1. Срібнянської селищної ради Чернігівської області, 2. Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Батьківщина", 3. Державного реєстратора Срібнянської селищної ради Логоша Тетяни Володимирівни в якій просить суд:

- Визнати незаконним та скасувати рішення двадцять сьомої сесії сьомого скликання Срібнянської селищної ради Чернігівської області від 21 лютого 2020 року "Про розгляд клопотань СТОВ "Батьківщина";

- Визнати недійсними 27 договорів оренди землі укладених між Срібнянською селищною радою та СТОВ "Батьківщина" від 21.02.2020, за якими в оренду передано нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки (частка паї), з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Срібнянської селищної ради;

- Визнати недійсними 10 договорів оренди землі укладених між Срібнянською селищною радою та СТОВ "Батьківщина" від 21.02.2020, за якими в оренду передано нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки (частка паї), з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Срібнянської селищної ради Олексинського старостинського округу;

- Визнати недійсними 5 договорів оренди землі укладених між Срібнянською селищною радою та СТОВ "Батьківщина" від 21.02.2020, за якими в оренду передано нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки (частка паї), з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Срібнянської селищної ради Гриціївського старостинського округу.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 30.03.2020 вказану позовну заяву залишено без руху та зобов`язано позивача протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недолік позовної заяви шляхом зазначення у письмовому вигляді змісту позовних вимог до відповідача 3 - Державного реєстратора Срібнянської селищної ради Логоша Тетяни Володимирівни.

03.04.2020 до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви від 02.04.2020 № 99 та позовна заява від 02.04.2020 № 98 в якій зазначені позивачем відповідачі: 1. Срібнянська селищна рада Чернігівської області, 2. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Батьківщина" та третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 2 - Державний реєстратор Срібнянської селищної ради Логоша Тетяна Володимирівна.

Судом встановлено, що позивачем подано позовну заяву № 98 від 02.04.2020 (після виправлення недоліку), в якій відсутній відповідач 3, а позивач просить суд залучити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 2 - Державного реєстратора Срібнянської селищної ради Логошу Тетяну Володимирівну.

Так, після усунення позивачем у встановлений строк недоліку позовної заяви, про який зазначено в ухвалі суду від 30.03.2020, позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України, в зв`язку з чим заяву належить прийняти до розгляду.

В зв`язку з відсутністю правових підстав для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, розгляд справи має проводитись в загальному позовному провадженні.

У відповідності до ч.1-5 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Іх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішені питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Суд залучає третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Державного реєстратора Срібнянської селищної ради Логошу Тетяну Володимирівну, оскільки рішення у справі може вплинути на її права або обов`язки щодо сторін у справі.

Вирішуючи питання про встановлення відповідачам строку для подання відзиву на позов, суд враховує положення п. 4. розділу 10 Перехідні положення Господарського процесуального кодксу України, яким унормовано, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву, продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов?язаного із запобіганням поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Суд, з метою недопущення розповсюдження коронавірусу COVID-19, для убезпечення від ризику життя та здоров`я людей, зокрема, представників учасників справи та працівників суду, враховуючи приписи постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020р. "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" (зі змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. №215 ) та розпорядження міського голови "Про додаткові заходи спрямовані на запобігання розповсюдженню коронавірусу на території міста Чернігова" від 16.03.2020 № 32-р", вирішив визначити строк проведення підготовчого засідання у справі після скасування карантинних заходів.

Керуючись ст. ст. 50, 176, 234, п.4 розділу Х Прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України,

У Х В А Л И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Дату та час проведення підготовчого засідання визначити після скасування карантинних заходів спрямованих на запобігання розповсюдженню коронавірусу, про що повідомити сторони додатково ухвалою суду.

4. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів - Державного реєстратора Срібнянської селищної ради Логошу Тетяну Володимирівну, вул. Миру, 43а, смт. Срібне, Срібнянський район, Чернігівська область, 17300.

5. Встановити відповідачам згідно із ст. 165 Господарського процесуального кодексу України 15 денний строк з дня закінчення строку карантину для подання до суду та іншим учасникам справи відзиву на позов та доданих до нього документів. Докази про направлення відзиву на позов та доданих до нього документів іншим учасникам справи надати суду до початку підготовчого засідання.

6. Встановити позивачу згідно із ст. 166 Господарського процесуального кодексу України триденний строк з дня отримання відзиву на позов для подання до суду та іншим учасникам справи відповіді на відзив та доданих до нього документів.

7. Встановити відповідачам триденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду та іншим учасникам справи заперечень з доданими до них документами.

Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

8. Встановити третій особі 10 денний строк з дня закінченння строку карантину для подання до суду та іншим учасникам справи письмових пояснень з доданими до них доказами щодо позову. Встановити третій особі триденний строк з дня отримання відзиву на позов для подання до суду та іншим учасникам справи письмових пояснень з доданими до них доказами щодо відзиву на позов.

9. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Суд звертає увагу сторін, що відповідно до ст. 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Суддя Ю. В. Федоренко

Дата ухвалення рішення07.04.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88612765
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними договорів оренди земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —927/237/20

Постанова від 03.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 09.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 04.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 23.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Окрема думка від 13.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Ухвала від 13.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 14.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні