Рішення
від 24.01.2020 по справі 658/4733/19
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/4733/19

(провадження № 2/658/493/20)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2020 року м. Каховка Херсонської області

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі

в складі головуючого судді Марків Т.А.,

за участю секретаря судового засідання Ганжевої В.Г.,

у підготовчому засіданні розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зеленопідської сільської ради територіальної громади Херсонської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до відповідача про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Вимоги мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті батька позивача ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай), розташовану на території Зеленопідської сільської ради територільної громади Каховського району.

ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею померлого, спадщину прийняла шляхом звернення із заявою у встановленому законом порядку.

Можливість оформити спадкові права на земельну ділянку в нотаріальному порядку відсутня через те, що втрату оригіналу Сертифікату на право на земельну частку (пай). З цих підстав 17 жовтня 2019 року державним нотаріусом Каховської районної державної нотаріальної контори винесено постанову про відмову ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну ділянку.

За вказаних обставин позивач просила визнати за нею як за спадкоємицею право на земельну частку (пай), розташовану на території Зеленопідської сільської ради територільної громади Херсонської області.

Відзив на позов не надходив.

В судове засідання представник позивача, представник відповідача не з`явилися, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином у встановленому порядку подали заяви про розгляд справи за їх відсутністю. Відповідно до змісту указаних заяв, позивач на задоволенні позову наполягала, представник відповідача проти задоволенні позову не заперечував.

Судом ухвалено про проведення підготовчого засідання за відсутності учасників справи.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 . Указані обставини підтверджуються свідоцтвами про народження ОСОБА_1 , про укладення шлюбу (а.с.8,9).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 7).

Відповідно до інформації наданої Головним управлінням держгеокадастру у Херсонській області, ОСОБА_2 видано сертифікат № 0206063, зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну ділянку (пай).

17 жовтня 2019 року державним нотаріусом Каховського районного нотаріального округу Дідовській Л.А. відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну ділянку в землях КСП "Ювілейний", розміром 5,1 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, що належала її батькові ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю оригіналу Сертифіката на право на земельну частку (пай) (а.с. 11).

Згідно з постановою нотаріуса, після смерті ОСОБА_2 заведено спадкову справу № 109/2002.

29 травня 2012 року з заявою про прийняття спадщини звернулася дочка померлого - ОСОБА_1 .

Інші спадкоємці з заявами про прийняття спадщини або видачу свідоцтва про право на спадщину не зверталися.

У першу чергу право на спадкування за законом мають, зокрема, діти спадкодавця (ч. 1 ст. 1261 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

ОСОБА_1 єдиний спадкоємець першої черги за законом, який прийняв спадщину, до складу якої входить не припинене на день смерті спадкодавця право на земельну ділянку.

Позивач позбавлений можливості реалізувати своє право на спадщину після смерті батька шляхом отримання у встановленому порядку свідоцтва про право на спадщину у нотаріуса за місцем відкриття спадщини через втрату оригіналу Сертифікату на право на земельні частку (пай) після смерті спадкодавця.

Суд вважає, що порушені через відсутність умов для їх оформлення спадкові права ОСОБА_1 підлягають захисту шляхом визнання за нею права на успадковане право на земельну частку (пай).

Керуючись ст.ст. 3 10, 13, 18, 200, 263 - 265, 268 ЦПК України,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 (адреса реєстраційного обліку місця проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) до Зеленопідської сільської ради територіальної громади Херсонської області(адреса місцезнаходження: с.Зелений Під Каховський район Херсонської області, вул. Миру, 12; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 26518786) про визнання права на земельну частку (пай) задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємицею ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай), площею 5,1 умовних кадастрових гектарів, розташовану на території Зеленопідської сільської ради територіальної громади Херсонської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.А. Марків

Дата ухвалення рішення24.01.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88617226
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —658/4733/19

Рішення від 24.01.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні