Ухвала
від 06.04.2020 по справі 569/5394/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/5394/20

1-кс/569/1778/20

06 квітня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , розглянувши у судовому засіданні за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів (інформації),

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області майор податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 , а саме: договорів з додатками, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, актів приймання передачі (робіт, послуг), тендерної документації, платіжних та інших документів, документів щодо придбання будівельних матеріалів, які були використані в ході будівництва вказаного об`єкта нерухомості та можливість вилучити (здійснити виїмку) вказані копії документів.

В обґрунтування клопотання вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020180000000009 від 07.02.2020 за фактом умисного ухилення від сплати податків у великих розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 212 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що надійшли з оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області вбачається, що в період 2017-2019 років з метою подальшої реалізації та отримання прибутку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на замовлення ІНФОРМАЦІЯ_3 (в подальшому, згідно договору від 31.08.2016 «Про будівництво багатоквартирних житлових будинків та реконструкцію будівлі» частину функцій замовника приймає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») здійснило будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 .

В травні 2019 року ІНФОРМАЦІЯ_3 житловий будинок по АДРЕСА_1 зданий в експлуатацію.

Згідно акту готовності об`єкта до експлуатації від 16.05.2019 кошторисна вартість об`єкта будівництва «будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 » становить 71299235 грн. (в т.ч. витрати на будівельні роботи 58533590 грн., витрати на машини, обладнання та інвентар 1632793 грн.).

Разом з тим, проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено, що протягом 2017-2019 років даним суб`єктом господарської діяльності задекларовано 12465934,1 грн. (в т.ч. ПДВ 2077 655,67 грн.) доходу від будівництва житлового будинку у АДРЕСА_1 (підготовчі, будівельно-монтажні та допоміжні роботи).

Також, проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що даний суб`єкт господарської діяльності задекларував 29375772 грн. (в т.ч. ПДВ 4895 962 грн.) понесених витрат (в т.ч. і витрати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») від будівництва житлового будинку у АДРЕСА_1 .

Таким чином, згідно матеріалів провадження вбачається, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » можливо занизили дохід отриманий від будівництва та здачу в експлуатацію багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 .

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 .

Так, 27.02.2020 в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на підставі ст. 93 КПК України, направлено лист №226/10/17-00-23-02 про надання завірених належним чином копії документів щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 , а саме: договорів з додатками, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, актів приймання передачі (робіт, послуг), актів виконаних робіт форми КБ-2В, довідок про вартість виконаних робіт, кошторисної та тендерної документації, платіжних та інших документів, документи щодо придбання будівельних матеріалів, які були використані в ході будівництва вказаного об`єкта нерухомості та документів.

26.03.2020 до ІНФОРМАЦІЯ_5 від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надійшов лист №230320/1 від 23.03.2020, яким надано лише копії актів виконаних робіт форми КБ-2, копії довідок про вартість виконаних будівельних робіт КБ-3, копію експертної оцінки №190502-5 копію декларації про початок виконання будівельних робіт та копію сертифікату серії РВ №162191410420.

Таким чином, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на лист №226/10/17-00-23-02 не надано до ІНФОРМАЦІЯ_5 копій договорів з додатками, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, актів приймання передачі (робіт, послуг), тендерної документації, платіжних та інших документів, документів щодо придбання будівельних матеріалів, які були використані в ході будівництва вказаного об`єкта нерухомості та у листі №230320/1 від 23.03.2020 не вказано про об`єктивні причини їх не надання.

У фінансово-господарських документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 , а саме: договорах з додатками, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, актів приймання передачі (робіт, послуг), тендерної документації, платіжних документах, документах щодо придбання будівельних матеріалів, які були використані в ході будівництва вказаного об`єкта нерухомості містяться відомості про осіб, які укладали договори, відомості про суми вартості будівництва, дані про суб`єктів господарювання, які фактично постачали будівельні матеріали, перелік матеріалів, які були використані для будівництва будинку, суми коштів, які були використані на придбання матеріалів, техніку залучену для виконання робіт, витрати понесені для виконання даних робіт, дані про суб`єктів господарювання, які фактично виконували будівельні роботи, техніку залучену для виконання робіт, витрати понесені для виконання даних робіт, про осіб, які виконували будівельні роботи та витрати на їх оплату праці, які в подальшому необхідні для дослідження законності проведення господарської діяльності вказаним вище суб`єктами господарської діяльності. Зазначені вище документи мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Статтею 159 КПК України передбачено, що вилучення документів здійснюється на підставі рішення слідчого судді.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 , мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки є необхідними для використання при допитах, проведенні експертиз та документальних перевірок, а відомості, які у них містяться можуть бути використані як докази Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області майор податкової міліції ОСОБА_3 подав суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, просив клопотання задоволити та проводити розгляд клопотання без виклику осіб у володінні яких знаходяться документи.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає до задоволення із наступних підстав.

Відповідно доч.1ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що вказані ним речі і документи перебувають у власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, що містяться в даних речах і документах можуть бути використані як докази, а іншим способом отримати до них доступ неможливо, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів (інформації).

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. ст. 131, 132, 159, 162-164 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні №32020180000000009 від 07.02.2020, ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 , а саме: договорів з додатками, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, актів приймання передачі (робіт, послуг), тендерної документації, платіжних та інших документів, документів щодо придбання будівельних матеріалів, які були використані в ході будівництва вказаного об`єкта нерухомості та можливість вилучити (здійснити виїмку) вказані копії документів.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88622860
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/5394/20

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні