Ухвала
від 06.04.2020 по справі 640/2770/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

06 квітня 2020 року м. Київ № 640/2770/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Балась Т.П., розглянувши в м. Києві в порядку письмового провадження клопотання Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні Відповідача-1 (Міністерства культури України) у справі за позовом ОСОБА_1 в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Міністерства культури України, Міністерства юстиції України про визнання протиправними дій, визнання протиправним та нечинним наказу,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась ОСОБА_2 з позовом до Міністерства культури України (відповідач-1), Міністерства юстиції України (відповідач-2), в якому просить суд:

- визнати протиправними дії Міністерства культури України в особі державного секретаря і ліквідатора Карандєєва Ростислава Володимировича щодо підготовки, прийняття та виконання наказу Міністерства культури України від 30 січня 2019 року № 54 Про реєстрацію Статуту Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) ;

- визнати протиправними дії Міністерства юстиції України щодо відмови у перевірці наказу Міністерства культури України від 30 січня 2019 року №54 Про реєстрацію Статуту Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) на приналежність до нормативно-правових актів;

- визнати протиправним та нечинним наказ Міністерства культури України від 30 січня 2019 року №54 Про реєстрацію Статуту Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.03.2020 відкрито провадження у справі, розгляд якої вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

30 березня 2020 року до суду від представника Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) надійшло клопотання про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача-1( Міністерство культури України).

Вирішуючи питання щодо заявленого клопотання, суд виходив з наступного.

Частиною 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи.

Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Ураховуючи, що позивач оскаржує наказ Міністерства культури України від 30 січня 2019 року №54 Про реєстрацію Статуту Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України), яким зареєстровано Статут РО Київська Митрополія УПЦ (ПЦУ) , як релігійного центру релігійного об`єднання Православна Церква України , в силу чого здійснено і державну реєстрацію РО Київська Митрополія УПЦ (ПЦУ) , як юридичної особи, суд вважає, що доцільним є залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1 (Міністерства культури України) Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) .

Керуючись статтями 49, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) , - задовольнити.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1 (Міністерство культури України), Релігійну організацію Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) (ідентифікаційний код:42783113; 01601, м. Київ, вул.Трьохсвятительська, буд. 6).

3. Зобов`язати позивача невідкладно направити на адресу третьої особи копію позовної заяви із усіма доданими до неї документами, докази чого надати суду впродовж п`яти днів з дня отримання даної ухвали.

4. Запропонувати третій особі подати письмові пояснення щодо позову протягом п`яти днів з дня отримання копії позовної заяви.

5. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Суддя Т.П. Балась

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено08.04.2020

Судовий реєстр по справі —640/2770/20

Ухвала від 18.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 06.04.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 16.03.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 19.02.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні