Рішення
від 06.04.2020 по справі 451/973/19
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

06 квітня 2020 рокуСправа №451/973/19 Провадження № 2/451/256/20

Радехівський районний суд Львівської області

у складі головуючого-судді Семенишин О.З.

секретаря судового засідання Табен Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Радехові в залі суду цивільну справу №451/973/19 за позовом ОСОБА_1 до Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області, третя особа Головне управління Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на земельні ділянки (пай) в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

19 липня 2019 року ОСОБА_1 , звернувся до суду із позовом до Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області, третя особа Головне управління Держгеокадастру у Львівській області про визнання права власності на земельні ділянки (пай) в порядку спадкування за законом.

В позовній заяві зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 , виданим Сморжівською сільською радою Радехівського району Львівської області 05.10.2018 року. Після його смерті відкрилась спадщина на спадкове майно, до якого входять земельні ділянки (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 1,3456 га, в тому числі: ділянка 1 - 0,7811 га (кадастровий номер 4623985500:03:000:0977), ділянка 2 - 0,5645 га (кадастровий номер 4623985500:03:000:0036), які розташовані на території Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області, право на які належало померлому батькові на підставі Державного акту на право приватної власності на землю, серії І-ЛВ 033533, виданого 26.02.2001 року за №12981 на підставі розпорядження голови Радехівської райдержадміністрації №77 від 22.02.2001 року. На випадок своєї смерті батько позивача не залишив жодних розпоряджень, у зв`язку з чим спадкування після його смерті відбувається за законом. Інших першочергових спадкоємців до даної спадщини немає, оскільки мати позивача - дружина померлого, ОСОБА_3 та брат позивача - син померлого, ОСОБА_4 , відмовились від прийняття спадщини. Після смерті батька позивач фактично прийняв спадщину. Проте, на даний час з метою отримання свідоцтва про право на спадщину в установленому законом порядку до нотаріуса не звертався, у зв`язку з відсутністю оригіналу Державного акта на право приватної власності на землю, оскільки він втрачений. У зв`язку з тим, що правовстановлюючі документи у позивача відсутні, він як законний спадкоємець, позбавлений можливості оформити спадщину іншим способом в позасудовому порядку, а тому змушений звертатися до суду з позовом про визнання за собою права власності. Просить визнати за ОСОБА_1 , право власності на земельні ділянки (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 1,3456 га, в тому числі: ділянка 1 - 0,7811 га (кадастровий номер 4623985500:03:000:0977), ділянка 2 - 0,5645 га (кадастровий номер 4623985500:03:000:0036), які розташовані на території Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області, в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.4-4 зворот).

У судове засідання позивач не з`явився, однак подав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує в повному обсязі, позов просить задоволити та справу слухати без його участі (а.с.5).

Представник відповідача Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоч про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином (а.с.34).

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоч про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином (а.с.35).

Дослідивши подані учасниками справи документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Відповідно до вимог ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ст.ст.13,19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

На підставі ст.ст.12,81,82 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду встановленої сили. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 , виданий виконкомом Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області 05 жовтня 2018 року (а.с.13).

Родинні відносини підтверджуються свідоцтвом про народження, серії НОМЕР_2 , виданого 28 квітня 1973 року, де ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , в графі батьки значаться ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.14).

Відповідно до довідки №316 від 22.05.2019 року, виданої виконкомом Сморжівської сільської ради, ОСОБА_2 , був зареєстрований до дня смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , в АДРЕСА_1 . На день смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , разом з ним були зареєстровані: дружина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та більше ніхто не був зареєстрований. Від імені ОСОБА_2 виконком Сморжівської сільської ради заповіт не посвідчував (а.с.15).

Згідно Державного акту на право приватної власності на землю, серії І-ЛВ №033533, виданого 26.02.2001 року головою Радехівської райдержадміністрації на підставі розпорядження голови Радехівської райдержадміністрації від 22.02.2001 року №77, та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №12981, вбачається, що земельна ділянка, площею 1,3457 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області, належала ОСОБА_2 , що також підтверджується Витягами з Державного земельного кадастру про земельні ділянки (а.с.8-10).

З заяв ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , посвідчених 01 липня 2019 року секретарем Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області Білянською П.В. та зареєстровано в реєстрі за №25 та №26, вбачається, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відомо про відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , і проживав в АДРЕСА_1 .Термін про прийняття спадщини вони пропустили, в суд для його продовження звертатись не будуть та від оформлення спадкових прав відмовляються. Перелік спадкового майна їм відомий. Окрім них, спадкоємцем є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.16,17).

Вказані вище обставини, учасниками процесу не оспорюються та не заперечуються, а тому у відповідності до вимог ст.ст.12,229 ЦПК України дані докази визнаються судом належними, допустимими та достовірними.

Відповідно до ч. 1. ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до ч. 1 ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу (спадкоємці за законом).

Відповідно до положень ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

У відповідності до статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Прийнята спадщина визнається власністю спадкоємця з часу відкриття спадщини.

Оскільки у даному випадку питання про право на спадщину не може бути вирішено в нотаріальному порядку шляхом видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, тому це питання повинно бути вирішено у судовому порядку шляхом визнання права власності на вищевказане спадкове майно за позивачем у порядку спадкування.

Приймаючи до уваги вищенаведене, позиції з цього приводу, викладені у Постанові Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , Постанові Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування та у листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, суд приходить до висновку, що позовні вимоги сторони щодо визнання права власності в порядку спадкування є законними та обґрунтованими і, відповідно такими, що підлягають до задоволення.

У відповідності до вимог ст.141 ЦПК України із відповідача в користь позивача слід стягнути понесені ним судові витрати.

Керуючись ст.ст.12,13,81,141,258-259,263-265,315 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , право власності на земельні ділянки (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 1,3456 га, в тому числі: ділянка 1 - 0,7811 га (кадастровий номер 4623985500:03:000:0977), ділянка 2 - 0,5645 га (кадастровий номер 4623985500:03:000:0036), які розташовані на території Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області, в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Сморжівської сільської ради Радехівського району Львівської області на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , жителя с.Сморжів, Радехівського району Львівської області, судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 (сорок) копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання через Радехівський районний суд Львівської області апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

ГоловуючийСеменишин О. З.

Рішення суду виготовлено в нарадчій кімнаті 6 квітня 2020 року.

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88635010
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельні ділянки (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —451/973/19

Рішення від 06.04.2020

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 03.09.2019

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні