Ухвала
від 07.04.2020 по справі 826/12961/18
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 826/12961/18

УХВАЛА

07 квітня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Файдюк В.В., суддів Мєзєнцева Є.І., Чаку Є.В., розглянувши клопотання відповідача Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції щодо розгляду апеляційної скарги Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 листопада 2019 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Пром Вуд до Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу, -

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю Пром Вуд (ладі - позивач, ТОВ Пром Вуд ) звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області (далі по тексту - відповідач, ГУ ДФС), в якому просило визнати протиправним та скасувати наказ відповідача від 11 липня 2018 року №2645 Про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки ТОВ Пром Вуд .

Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 04 листопада 2019 року даний позов задоволено повністю.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить суд скасувати рішення з мотивів порушення судом норм матеріального та процесуального права та ухвалити нову постанову про відмову у задоволенні адміністративного позову в повному обсязі.

Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції було порушено норми матеріального права, неповно з`ясовано обставини справи, що призвело до неправильного її вирішення.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 02 березня 2020 року було відкрито апеляційне провадження за вказаною скаргою та призначено справу до розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду на 14 квітня 2020 року о 10:10 годин.

06 квітня 2020 року до суду від відповідача - Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області надійшло клопотання (отримано суддею 07 квітня 2020 року) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Дане клопотання обґрунтоване значною віддаленістю Шостого апеляційного адміністративного суду від фактичного місця перебування представника позивача - м. Луцька, що ускладнює явка представника в судове засідання та потребує додаткових зусиль і матеріальних витрат з державного бюджету для прибуття в судове засідання.

Розглянувши подане позивачем клопотання, суд дійшов висновку про неможливість для його задоволення, зважаючи на таке.

Так, положеннями статті 195 КАС України визначений порядок участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Частиною 1 названої статті визначено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості , про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Положеннями ч. 2, 5 статті 195 КАС України передбачено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

З наведених норм законодавства вбачається, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони.

Зазначений спосіб участі сторони в судовому засіданні в режимі відеоконференції має винятковий характер, у зв`язку з чим повинні існувати об`єктивні причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

В своєму клопотанні відповідач просив проведення судового засіданні в режимі відеоконференції доручити Волинському окружному адміністративному суду. Однак, Волинський окружний адміністративний суд листом від 20 березня 2020 року №01-22/6/20 та листом від 31 березня 2020 року №01-22/09/20 повідомив, що у зв`язку зі складною епідеміологічною ситуацією в країні, з метою забезпечення безпеки працівників та відвідувачів суду судові засідання між Волинським окружним адміністративним судом та іншими судами в режимі відеоконференції проваодитись не будуть.

Відтак, у Шостого апеляційного адміністративного суду немає можливості задовольнити клопотання відповідача.

Разом з тим, слід зазначити, що за нормами Кодексу адміністративного суду України участь сторін в судовому засіданні апеляційної інстанції не є обов`язковою, а сторони мають можливість надати письмові пояснення.

Таким чином, суд дійшов висновку, що клопотання позивача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 195, 243, 246, 321, 325 КАС України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області про участь в судовому засіданні в режимі відео конференції - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає касаційному оскарженню.

Суддя-доповідач: В.В. Файдюк

Судді: Є.І. Мєзєнцев

Є.В. Чаку

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.04.2020
Оприлюднено09.04.2020
Номер документу88652573
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/12961/18

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

Ухвала від 18.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 30.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 30.06.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Постанова від 30.06.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 30.06.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 07.04.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 02.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

Ухвала від 02.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні