Ухвала
від 08.04.2020 по справі 912/1379/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

08 квітня 2020 рокуСправа № 912/1379/20

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Коваленко Н.М., розглянувши

позовну заяву №б/н від б/д Комунального підприємства "Теплокомуненерго" Олександрійської міської ради (далі - КП "Теплокомуненерго"), код ЄДР 00185330, вул. Перспективна, 32-а, м. Олександрія, Кіровоградська обл., 28008

до відповідача: БФ ПП "КАЯРД-УКРАЇНА" "КАЯРД-БОГДАНІВКА", код ЄДР 38401390, вул. Миру, 10, с. Богданівка, Знам`янський р-н, Кіровоградська обл., 27431

про стягнення 444 009,03 грн

ВСТАНОВИВ:

КП "Теплокомуненерго" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області із позовом до БФ ПП "КАЯРД-УКРАЇНА" "КАЯРД-БОГДАНІВКА", у якому просить стягнути з останнього заборгованість в розмірі 444 009,03 грн, з яких 231 347,32 грн основного боргу, інфляційні нарахування 32 780,65 грн, 3% річних від простроченої суми 14 996,02 грн, пеня за несвоєчасне виконання зобов`язань 164 885,04 грн.

В обґрунтування позовних вимог КП "Теплокомуненерго" посилається на Договір №01/09/16 від 01.09.2016 про забезпечення передачі (транзиту) теплової енергії зовнішніми тепловими мережами і розмежування відповідальності сторін при наданні послуг з централізованого опалення, який укладено між КП "Теплокомуненерго", як Виконавцем та БФ ПП "Каярд-Україна" "Каярд-Богданівка", як Замовником. Такий договір підписано з боку Замовника - директором Радченком Д.М. на підставі Положення та скріплено печаткою Богданівської філії Приватного підприємства "Каярд-Україна" "Каярд-Богданівка".

Отже, позов пред`явлено до Богданівської філії Приватного підприємства "Каярд-Україна" "Каярд-Богданівка", незважаючи на порушення позивачем норм п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), оскільки зазначено не повне найменування відповідача, а скорочене.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Згідно з ч. 1 ст. 3 Господарського кодексу України під господарською діяльністю у цьому Кодексі розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

В силу приписів ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч. 4 ст. 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Частиною 3 ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Тобто, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Судом встановлено, що відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, правовий статус відповідача, Богданівської філії "Каярд-Богданівка" - відокремлений підрозділ юридичної особи Приватного підприємства "Каярд-Україна", тобто без права юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відповідно до ч. 6 ст. 175 ГПК України відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Враховуючи, що відповідач, Богданівська філія "Каярд-Богданівка" Приватного підприємства "Каярд-Україна" не є юридичною особою, а тому не може бути стороною у справі, господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі, на підставі п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України.

Разом з тим, позовні вимоги КП "Теплокомуненерго" можуть стати предметом судового розгляду у господарському суді за умови вірного визначення суб`єктного складу, а саме заявлення позову до юридичної особи - Приватного підприємства "Каярд-Україна" або юридичної особи в особі її відокремленого підрозділу - Приватного підприємства "Каярд-Україна" в особі Богданівської філії "Каярд-Богданівка".

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду, зокрема, в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції.

Керуючись ст. 4, 45, 162, 175, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Комунального підприємства "Теплокомуненерго" Олександрійської міської ради до БФ ПП "КАЯРД-УКРАЇНА" "КАЯРД-БОГДАНІВКА" про стягнення 444 009,03 грн.

До ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається Комунальному підприємству "Теплокомуненерго" Олександрійської міської ради, додаються матеріали позовної заяви №б/н б/д з додатками. Копія позовної заяви залишається в суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Копії ухвали направити Комунальному підприємству "Теплокомуненерго" Олександрійської міської ради та Богданівській філії "Каярд-Богданівка" Приватного підприємства "Каярд-Україна".

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення08.04.2020
Оприлюднено10.04.2020
Номер документу88654771
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 444 009,03 грн

Судовий реєстр по справі —912/1379/20

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні