Ухвала
від 08.04.2020 по справі 922/1041/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057)705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

08.04.2020м. ХарківСправа № 922/1041/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши заяву про видачу судового наказу

заявник Акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика "Глобус" Корпоративне підприємство АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" (місцезнаходження: 61011, місто Харків, вулиця Різдвяна, будинок 11; код ЄДРПОУ 02470187) боржник Приватного підприємства "Берека-Нова" (місцезнаходження: 61099, місто Харків, вулиця Рибалка, будинок 49-А, квартира 32; код ЄДРПОУ 33815668)

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Харківська книжкова фабрика "Глобус" Корпоративне підприємство АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" звернулося до Господарського суду Харківської області із заявою про видачу судового наказу на стягнення з Приватного підприємства "Берека-Нова" заборгованості за Договором № 7 від 09 січня 2020 року в розмірі 117 885,00 грн., з яких: 87 000,00 грн. - сума основаного боргу та 30 885,00 грн. - пеня (неустойка).

Відповідно до приписів статей 147, 148 Господарського процесуального кодексу України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Дослідивши матеріали заяви Акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика "Глобус" Корпоративне підприємство АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" про видачу судового наказу в частині стягнення неустойки (пені) в розмірі 30 885,00 грн., суд зазначає таке.

Згідно з приписами статей 216 - 218 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за порушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій. Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. Господарські санкції застосовуються в установленому законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин. Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Відповідно до частини першої статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Грошовим, за змістом статей 524, 533 - 535, 625 Цивільного кодексу України, є виражене в грошових одиницях (національній валюті України чи в грошовому еквіваленті в іноземній валюті) зобов`язання сплатити гроші на користь іншої сторони, яка, відповідно, має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Грошовим слід вважати будь-яке зобов`язання, що складається в тому числі з правовідношення, за яким праву кредитора вимагати від боржника виконання певних дій кореспондує обов`язок боржника сплатити гроші на користь кредитора. Зокрема, грошовим зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона зобов`язана оплатити поставлену продукцію, виконану роботу чи надану послугу в грошах, а друга сторона вправі вимагати від першої відповідної оплати, тобто в якому передбачено передачу грошей як предмета договору або сплату їх як ціни договору.

Статтею 549 Цивільного кодекс України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Отже, пеня за своєю правовою природою не є заборгованістю за договором, а вимоги про сплату неустойки та процентів за користування коштами у зв`язку з порушенням грошових зобов`язань хоча й мають грошовий характер, але за своєю природою не можуть вважатися основним зобов`язанням, а є заходом відповідальності за порушення зобов`язань. На підставі викладеного, а також враховуючи можливість стягнення в порядку наказного провадження лише неоспорюваної заборгованості, вимоги про стягнення пені не підлягають розгляду в порядку наказного провадження.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 152 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

За приписами частин другої, третьої статті 152 Господарського процесуального кодексу України про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу. У разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог.

З урахуванням вищевикладеного, приймаючи до уваги необхідність розгляду вимог про стягнення неустойки окремо у позовному провадженні, з дослідженням та перевіркою судом нарахованих сум, підстав таких нарахувань, періодів, тощо, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви Акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика "Глобус" Корпоративне підприємство АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" щодо видачі судового наказу в частині стягнення з Приватного підприємства "Берека-Нова" пені в розмірі 30 885,00 грн., на підставі пункту 3 частини першої статті 152 Господарського процесуального кодексу України.

Суд звертає увагу заявника, що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3 - 6 частини першої статті 152 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку (частина друга статті 153 ГПК України).

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 147, 148, 152, 153, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика "Глобус" Корпоративне підприємство АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" щодо видачі судового наказу в частині стягнення з Приватного підприємства "Берека-Нова" пені в розмірі 30 885,00 грн. - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку статей 255 - 257 ГПК України до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення, з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, а також пункту 4 розділу X Господарського процесуального кодексу України, яким визначено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню короновірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Ухвалу підписано 08.04.2020.

Суддя В. В. Рильова

Дата ухвалення рішення08.04.2020
Оприлюднено10.04.2020
Номер документу88655113
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу заявник Акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика "Глобус" Корпоративне підприємство АТ "ДАК "Укрвидавполіграфія" (місцезнаходження: 61011, місто Харків, вулиця Різдвяна, будинок 11; код ЄДРПОУ 02470187) боржник Приватного підприємства "Берека-Нова" (місцезнаходження: 61099, місто Харків, вулиця Рибалка, будинок 49-А, квартира 32; код ЄДРПОУ 33815668

Судовий реєстр по справі —922/1041/20

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Судовий наказ від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні