Ухвала
від 06.04.2020 по справі 212/2050/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/2050/20

1-кс/212/544/20

У Х В А Л А

06 квітня 2020 року м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу адвоката ОСОБА_3 що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Дизельний завод» на бездіяльність Покровського відділу Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

23 березня 2020 року адвокат ОСОБА_3 , що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Дизельний завод» звернувся до слідчого судді із вказаною скаргою, мотивуючи тим, що ним на підставі ордеру, надавалася правова допомога Товариству з обмеженою відповідальністю «Дизельний завод». 26.02.2020 року співробітниками Податкової поліції на підставі ухвали слідчого судді було проведено обшук в приміщеннях за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Електрозаводська, 34, право власності на яке згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №194510297 від 23.12.2019, зареєстровано за Територіальною громадою м. Кривого Рогу в особі Криворізької міської ради, ТОВ «ГЕРОН ТРЕЙД» код 38604442.

О 21.40год.26.02.2020року старшимслідчим зОВС другоговідділу управліннярозслідування кримінальнихпроваджень Головногослідчого управлінняфінансових розслідуваньДФС України ОСОБА_4 булоповідомлено підвідео фіксаціювсіх учасниківслідчої дії,що узв`язку знічним часомобшук будепризупинено.Та будепродовжено о08.00год.27.02.2020року. Крімтого,в результаті введення в оману директора ТОВ «Дизельний завод» слідчим ОСОБА_4 було поміщено на територію заводу, власником якого являється ТОВ «ГЕРОН - ТРЕЙД», власний автомобіль одного з слідчих, як запоруку безперешкодного повернення на територію підприємства слідчих 27.02.2020 року, (що прямо вказує на перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, ст. 365 ККУкраїни).

В період з 21.50 до 22.10 год. 27.02.2020 року слідча група покинула ТОВ «Дизельний завод», але о 22.10 год. слідча група, незважаючи на заперечення адвоката, без будь-якої правової підстави повторно проникла до приміщень ТОВ «Дизельний завод» та продовжила проведення обшуку. Вказані вище незаконні дії мають ознаки кримінального правопорушення, передбачене 365 КК України, ст. 162 КК України. У зв`язку з незаконними діями співробітників податкової служби, ним як адвокатом було викликано наряд поліції, повідомлено про злочинні дії та написано відповідну заяву.

Крім того, 03.03.2020 року, він також повторно звернувся до Покровського ВП КВП ГУ НП Дніпропетровській області із заявою про вчинені співробітниками управління фінансових розслідувань ДФС України кримінальні правопорушення, передбачені ст. 365 КК України, ст. 162 КК України під час проведення обшуку на території підприємства ТОВ «Дизельний завод» 26.02.2020 року та просив внести відомості до ЄРДР.

На час звернення до слідчого судді із вказаною скаргою, він не отримав відомості про внесення відомостей до ЄРДР за його заявою, тому просив скаргу задовольнити.

В судовомузасіданні скаржник ОСОБА_3 підтримав викладеніу заявідоводи,вважав,що кримінальнийпроцесуальний кодексне міститьзаборони йогозвернення доПокровського відділуполіції іззаявою провчинення виявленогоним злочинувідповідно довимог ст.214КПК України, прицьому питаннявизначення підслідностікримінального провадженнявіднесено докерівника органудосудового розслідування.

Представник Покровського ВП КВП ГУНП України в Дніпропетровській області в судове засідання не з`явився, на виконання ухвали слідчого судді надано матеріали за заявою адвоката ОСОБА_3 ..

Прокурор в судове засідання надав заяву про розгляд скарги за його відсутністю, просив відмовити в її задоволенні в повному обсязі.

Вислухавши заявника, вивчивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає скаргу такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зіст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідування після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

З матеріалів скарги вбачається, що 03.03.2020 року адвокат ОСОБА_3 що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Дизельний завод» звернувся до Покровського відділення поліції із заявою, в якій просив невідкладно внести його відомості до ЄРДР за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ст..365,ст.162КК України.

Згідно наданихПокровським ВПКВП ГУНПдо судукопії матеріалівза вказаноюзаявою вбачається,що заява ОСОБА_3 отримана 06.03.2020року тазареєстрована вЖЄО за№ 5259,за наслідкамирозгляду якоїскладено висновокпро відсутністьданих,які бвказували нанаявність кримінальногоправопорушення. Крімтого вказано, що в ході проведення перевірки за вказаним зверненням, встановлено, що 26.02.2020 року працівниками ГСУ ДФС України на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_5 від 29.01.2020 року, проводили обшук за адресою м. Кривий Ріг. вул. Електрозаводська, 34. У своїй заяві адвокат ОСОБА_3 просить внести відомості до ЄРДР за фактом незаконного проникнення на територію підприємства ТОВ «Дизельний завод» 26.02.2020, а саме за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 162 КК України, в той же час адвокат ОСОБА_3 до своєї заяви додав копію ухвали, яка і є визначеною законом підставою проникнення до житла чи іншого володіння особи. Також адвокат ОСОБА_3 просить провести перевірку відносно старшого слідчого з ОВС Буркаля на предмет вчинення останнім кримінального правопорушення передбаченого ст. 365 КК України, що у відповідності до п. 4 ст. 216 КПК України є підслідністю Державного бюро розслідувань.

Зі змісту положень ст.ст. 214, 303 КПК України у їх взаємозв`язку вбачається, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Так, відповідност. 214 КПК Українислідчий,прокурор невідкладно,але непізніше 24годин післяподання заяви,повідомлення провчинене кримінальнеправопорушення абопісля самостійноговиявленням нимз будь-якогоджерела обставин,що можутьсвідчити привчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З огляду на чіткий обов`язок внесення слідчим чи прокурором відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР із встановленням обмеженого процесуального строку для його виконання, за наявності лише загальних вимог до заяв чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у разі звернення громадян із заявою чи повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, слідчий зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР.

Аналогічна позиція викладена Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ в Узагальненні «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12.01.2017 року, а саме: якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК,то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР.

При внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, не вимагається дотримання заявником правил підслідності, не передбачається здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, як і не передбачено надання будь-яких документів чи доказів вчинення злочину, натомість передбачається лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, незалежно від підслідності викладених у заяві кримінальних правопорушень.

При цьому питання визначення підслідності вирішується органом досудового розслідування або прокурором після внесення відомостей до ЄРДР відповідно до вимог ст.ст.216, 217 КПК України.

Враховуючи викладене, ретельно дослідивши зміст заяви про вчинення кримінального правопорушення від 03.03.2020 року, з якою адвокат ОСОБА_3 що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Дизельний завод», звернувся до поліції, слідчий суддя вважає дії Покровського ВП КВП ГУНП у Дніпропетровській області такими, що не відповідають вимогам ст.214 КПК України, а отже скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.214, 303,304,306 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 що дієв інтересахТовариства зобмеженою відповідальністю«Дизельний завод» - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Покровського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровській області на виконання вимог ч. 1ст. 214 КПК Українивнести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 що діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Дизельний завод» від 03 березня 2020 року про вчинення кримінального правопорушення, яка зареєстрована 06.03.2020 року за № 5259 та розпочати до судове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88657401
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —212/2050/20

Ухвала від 06.04.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

Ухвала від 06.04.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні