Ухвала
від 11.02.2020 по справі 753/24601/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/24601/19

провадження № 1-кп/753/877/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" лютого 2020 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

особи, відносно якої розглядається клопотання ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КК України у кримінальному провадженні № 32017210000000007 від 23.01.2017 р. відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Оратів Оратівського району Вінницької області, українця, громадянина України, не одруженого, освіта вища, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, обвинуваченого за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

В провадження Дарницького районного суду м. Києва з Прокуратури міста Києва надійшло клопотання прокурора прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання та вважав наявними підстави для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Судом ОСОБА_4 роз`яснено наслідки звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав. ОСОБА_4 зазначив, що наслідки закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав йому зрозумілі, просив суд закрити кримінальне провадження та звільнити його від кримінальної відповідальності.

Як вбачається з клопотання прокурора, ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України, вчиненому за наступних обставин.

ОСОБА_4 , перебуваючи в Дарницькому районі м. Києва, поблизу станції метро «Осокорки», 21 травня 2015 року, в денний час доби, діючи з корисливих мотивів, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, діючи в порушення вимог чинного законодавства, зустрівся із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_5 » з приводувчинення пособництвау внесеннів документи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїреєстрації юридичноїособи завідомонеправдивих відомостей,а такожумисного поданнядля проведеннятакої реєстраціїдокументів,які містятьзавідомо неправдивівідомості щодо ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») за грошову винагороду.

У подальшому, реалізуючи злочинний намір, направлений на пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» завідомо неправдивих відомостей, а такожумисного поданнядля проведеннятакої реєстраціїдокументів,які містятьзавідомо неправдивівідомості стосовно ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД», ОСОБА_4 , разом із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_5 », прослідували до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , який фактично знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Княжий Затон, буд.2/30.

Перебуваючи разом із невстановленою досудовим розслідуванням особою на ім`я « ОСОБА_5 » у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , ОСОБА_4 надав останньому свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Оратівським РВ УМВС України у Вінницькій області 02 грудня 2011 року та індивідуальний податковий номер НОМЕР_2 , після чого отримав на підпис довіреність від 21 травня 2015 року, зареєстровану у реєстрі за №-2381, відповідно до якої, уповноважив ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , представляти власні інтереси у всіх без винятку установах, на підприємствах, в організаціях незалежно від їх форми власності та підпорядкування з питань, пов`язаних з реєстрацією будь яких юридичних осіб.

ОСОБА_4 , повністю усвідомлюючи значення своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, не маючи наміру здійснювати будь яку господарську діяльність, засвідчив особистим підписом надану довіреність від 21 травня 2015 року, зареєстровану у реєстрі за №-2381, після чого отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи на ім`я « ОСОБА_5 » 500 (п`ятсот) гривень.

У подальшому, використовуючи підписану ОСОБА_4 довіреність від 21 травня 2015 року, зареєстровану у реєстрі за №-2381, невстановлена досудовим розслідуванням особа внесла в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код40094162,колишня назваТОВ «СтартпроЛТД»)завідомо неправдиві відомості, а також умисно подала для проведення такої реєстрації документи, які містять завідомо неправдиві відомості стосовно ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД»).

Так, у невстановлені досудовим розслідування час та місці, невстановлена досудовим розслідуванням особа, виготовила протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») від 30 жовтня 2015, у якому містяться завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску до статутного капіталу товариства, та використовуючи надану ОСОБА_4 довіреність від 21 травня 2015 року, зареєстровану у реєстрі за №-2381, здійснила його підписання від імені ОСОБА_4 , як уповноважена особа останнього, наділивши таким чином протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») від 30 жовтня 2015 значення документу, тобто вчинила його підроблення, так, зокрема:

- у протоколі №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД»)від 30 жовтня 2015 зазначено, що місцезнаходження товариства: м.Київ, Харківське шосе, буд.2, проте товариство офісного та інших приміщень не мало та не використовувало;

- у протоколі №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») від 30 жовтня 2015 зазначено, що ОСОБА_4 є учасником та призначається директором товариства, проте, наміру ставати учасником та директором ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код40094162,колишня назваТОВ «СтартпроЛТД»)він не мав, в подальшому правами та обов`язками учасника товариства не користувався, права та обов`язки директора не виконував;

- у протоколі №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») від 30 жовтня 2015 зазначені мета та предмет діяльності товариства, які ОСОБА_4 не переслідував та наміру виконувати наміри не мав;

- у протоколі №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») від 30 жовтня 2015 зазначено, що статутний капітал товариства сформовано за рахунок внесків учасників, зокрема внесок ОСОБА_4 у статутний капітал ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД») 500 (п`ятсот) грн., однак ОСОБА_4 внесків до статутного капіталу товариства не здійснював.

В подальшому, використовуючи документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи, а саме підписану ОСОБА_4 довіреність від 21 травня 2015 року, зареєстровану у реєстрі за №-2381, ОСОБА_8 ,діючи відімені ОСОБА_4 ,перебуваючи увідділі зпитань державноїреєстрації юридичнихосіб тафізичних осіб підприємцівДарницької районноїв містіКиєві державноїадміністрації,30.10.2015,разом іззаповненою реєстраційноюкарткою напроведення державноїреєстрації,створеної шляхомзаснування юридичноїособи ТОВ «АЛЬФАГРУП ЛТД»(код40094162,колишня назваТОВ «СтартпроЛТД»),подав документи,необхідні дляпроведення державноїреєстрації юридичноїособи ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД»), зокрема: протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» від 30жовтня 2015,опис документів,що надаютьсяюридичною особоюдержавному реєстраторудля проведенняреєстраційної дії«Державна реєстраціяновоутвореної шляхомзаснування юридичноїособи» ТОВ«АЛЬФА ГРУПЛТД» тощо,у зв`язкуіз чим,державним реєстраторомвідділу зпитань державноїреєстрації юридичнихосіб тафізичних осіб підприємцівДарницької районноїв містіКиєві державноїадміністрації ОСОБА_10 ,проведено реєстраційнудію «Державнареєстрація новоутвореноїшляхом заснуванняюридичної особи ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» (код 40094162, колишня назва ТОВ «Стартпро ЛТД»), ОСОБА_4 призначено директором та засновником ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД», про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Незважаючи на те, що ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД» зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_4 , шляхом підписання та надання невстановленій досудовим розслідуванням особі довіреності від 21 травня 2015 року, зареєстрованої у реєстрі за №-2381, сприяв його реєстрації на власне ім`я не з метою здійснення підприємницької діяльності, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії, що полягали в пособництві у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості стосовно ТОВ «АЛЬФА ГРУП ЛТД».

Таким чином, ОСОБА_4 своїми діями, які виразились в пособництві у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисного подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.1 ст.205-1 КК України.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши думку прокурора та обвинуваченого, суд вважає що клопотання прокурора підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Згідно ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається, зокрема, у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності. Частиною 1 ст.285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність. Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках передбачених КК України. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених КК України, здійснюється виключно судом.

Відповідно до п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23.12.2005 р. суди повинні враховувати, що в ряді норм Особливої частини КК України, передбачено спеціальні підстави звільнення від кримінальної відповідальності. У всіх зазначених випадках за наявності обставин, передбачених конкретною нормою закону, суд зобов`язаний звільнити відповідних осіб від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.49КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину невеликої тяжкості, і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки.

Крім того, судом встановлено, що відповідно до ч. 2 ст.49КК України перебіг давності не зупинявся та не переривався. Тобто, ОСОБА_11 до закінчення зазначених у частині 2 ст.49КК України строків не вчинив нового злочину, та не ухилявся від досудового розслідування або суду.

Беручи до уваги те, що відповідно до клопотання, ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України 21.05.2015 року, який являється злочином невеликої тяжкості, а на даний час з моменту вчинення злочину минуло більше 3 років, суд вважає за необхідне звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності на підставі ст.49КК України та закрити кримінальне провадження № 32017210000000007 від 23.01.2017 року стосовно нього.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 284, 285, 288, 314, 369, 376 КПК України, ст. ст. 44, 49 КК України суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України на підставі ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 № 32017210000000007 від 23.01.2017 р. закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва протягом семи діб з дня її оголошення.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88664840
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КК України у кримінальному провадженні № 32017210000000007 від 23.01.2017 р. відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Оратів Оратівського району Вінницької області, українця, громадянина України, не одруженого, освіта вища, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, обвинуваченого за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —753/24601/19

Ухвала від 11.02.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні