Ухвала
від 09.04.2020 по справі 380/2680/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/2680/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

09 квітня 2020 року м. Львів

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Карп`як О.О., перевіривши матеріали позовної заяви Акціонерного товариства Українська залізниця в особі Відокремленого підрозділу товариства-філії Стрийський вагоноремонтний завод Акціонерного товариства Українська залізниця до Західного офісу Держаудитслужби про визнання протиправними і скасування вимог,-

в с т а н о в и в:

До суду надійшла позовна заява Акціонерного товариства Українська залізниця (03680, м. Київ, вул. Тверська, 5) в особі Відокремленого підрозділу товариства-філії Стрийський вагоноремонтний завод Акціонерного товариства Українська залізниця (82405, Львівська область, м. Стрий, вул. Зубенка, 2) до Західного офісу Держаудитслужби (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 8) про визнання протиправними і скасування вимог.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 160, 161, 172 цього Кодексу.

Перевіривши матеріали позову встановлено, що позовну заяву подано без додержання вимог, передбачених ст. ст. 160, 161 КАС України.

Згідно з ч. 3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно довідки від 07 квітня 2020 року, складеного працівниками Відділу діловодства та обліку звернень громадян (канцелярії), встановлено, що платіжне доручення № 2613006 від 04.03.2020 року вже внесено до бази даних по справі № 380/2251/20 (суддя Кузан Р.І. ).

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 № 3674-VI (далі - Закон України "Про судовий збір"), судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно з ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до абз. 4 ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" з 01.01.2020 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2102 гривні.

Розміри ставок судового збору визначені ст. 4 Закону України "Про судовий збір". Так, за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано юридичною особою судовий збір становить 1 розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу .

Таким чином, за звернення позивача з даним позовом до адміністративного суду за одну вимогу немайнового характеру судовий збір становить 2102 грн.

Сплата судового збору здійснюється за наступними платіжними реквізитами: отримувач коштів - УКуЗалізн.району м. Львова; Код отримувача (код за ЄДРПОУ) -38007594; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); МФО 899998; рахунок отримувача UA978999980313101206084013003; код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу - судовий збір за подання позову (ПІБ чи назва установи, організації позивача), до (вказати найменування відповідача), Львівський окружний адміністративний суд.

Позовна заява підписана адвокатом Яців В.Р.

Відповідно до частини 6 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позовна заява подається представником, то у ній додатково зазначаються відомості, визначені у пункті 2 частини п`ятої цієї статті стосовно представника.

В позовній заяві відсутні відомості щодо представника позивача адвоката В.Р. Яців, а саме: прізвище, ім`я та по батькові , місце проживання чи перебування , реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта, відомі номери засобів зв`язку , адреса електронної пошти.

Відповідно до частини першої статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з частиною першою статті 57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до частини третьої статті 26 Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Частиною четвертою статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність встановлено, що адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Особливості представництва в адміністративному судочинстві передбачено, серед іншого, частиною четвертою статті 59 КАС України, згідно з якою повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданими відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність .

Згідно з позицією Великої Палати Верховного Суду (ухвала від 12 січня 2018 року у справі № К/800/28757/13) є неприйнятним поданий до суду від імені довірителя документ, який хоча і підписаний довірителем з наданою копією ордера, проте до якого не долучено копії витягу з договору, у якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій, засвідченого підписом сторін.

Разом з тим, договору про надання правової допомоги (його завіреної копії) або витягу з нього, засвідченого підписами сторін, до позовної заяви не додано.

Таким чином, у матеріалах справи відсутній документ, який би підтверджував рішення позивача реалізувати своє право на подання позовної заяви через представника - адвоката Яціва Веніаміна Романовича, який підтверджує обсяг повноважень та строк дії таких повноважень.

Відповідно до пункту 9 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого Рішення Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41, ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності).

На ордері долученому до позовної заяви відсутня печатка адвоката.

Пунктом 12.3. вищезазначеного Положення передбачено, що ордер має містити посилання на договір про надання правової допомоги / доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа;

В ордері відсутні дані про договір - його дата та номер.

Суд також враховує практику Європейського суду з прав людини сформульовану в рішеннях від 20 травня 2010 року у справі Пелевін проти України (пункт 27), від 30 травня 2013 року у справі Наталія Михайленко проти України (пункт 31), де зазначено, що право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема, щодо умов прийнятності скарг, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою: регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб та ресурсів суспільства та окремих осіб.

Також, судом встановлено, що до матеріалів справи долучено неналежної якості копію довіреності від 05.11.2019 року, з якої не вбачається її зміст - не видно тексту документа. Позивачу необхідно долучити належну копію цієї довіреності до позовної заяви на виконання п.8 ч.5 ст.160 КАС України .

Відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, враховуючи наведене, позовну заяву належить залишити без руху, а позивачу надати строк для усунення недоліків відповідно до ч. 2 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст.ст., 160, 161, 169,171, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк, протягом десяти днів з дня вручення ухвали для усунення зазначених в мотивувальній частині ухвали недоліків.

3.Копію ухвали невідкладно направити позивачу.

4. У випадку невиконання вимог ухвали по усуненню недоліків позовної заяви у визначений термін, така буде вважатись неподаною та повернута позивачеві відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала в апеляційному порядку окремо не оскаржується.

Суддя Карп`як Оксана Орестівна

Дата ухвалення рішення09.04.2020
Оприлюднено09.04.2020
Номер документу88668991
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними і скасування вимог

Судовий реєстр по справі —380/2680/20

Рішення від 12.11.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 08.07.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 09.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні