Рішення
від 08.04.2020 по справі 936/168/20
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №936/168/20

08.04.2020 смт Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складі судді Софілканич О. А., з участю секретаря судового засідання Іванової Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Мукачівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Воловецької районної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство "Воловецька центральна районна лікарня Воловецької районної ради" про відшкодування збитків, пов`язаних з лікуванням потерпілого від злочину,-

В С Т А Н О В И В:

03.03.2020 року прокурор звернувся до Воловецького районного суду Закарпатської області з вищезазначеним позовом.

Позовна заява мотивована тим, що ухвалою Свалявського районного суду Закарпатської області від 25.04.2019 року по справі №306/2804/18 від 25.04.2019 року, що набрала законної сили 03.05.2019 року, ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинений злочин, передбачений ч.1 ст.286 КК України у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст.45 КК України. Під час судового розгляду даного кримінального провадження винуватість ОСОБА_1 у вчиненні злочину за ч.1 ст.286 КК України доведено повністю. Потерпілий від злочину ОСОБА_2 перебував на лікуванні у Комунальному некомерційному підприємстві "Воловецька центральна районна лікарня Воловецької районної ради" у зв`язку із отриманими тілесними ушкодженнями, спричиненими внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 . Фінансування стаціонарного лікування потерпілого проводилось за рахунок коштів, виділених Воловецькою районною радою, і їх сума становить 3857 гривень 15 копійок. Враховуючи, що відповідач добровільно не відшкодував вказані витрати, прокурор, посилаючись на положення ч.1 ст.1206 Цивільного кодексу України, просить суд стягнути такі з ОСОБА_1 на користь держави в особі Воловецької районної ради.

Сторони у судове засідання не викликались, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Відповідач відзиву не подав.

У зв`язку з неявкою всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося у відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ухвалою Свалявського районного суду Закарпатської області від 25.04.2019 року по справі №306/2804/18 від 25.04.2019 року, що набрала законної сили 03.05.2019 року, ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинений злочин, передбачений ч.1 ст.286 КК України у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст.45 КК України.

Під час судового розгляду даного кримінального провадження встановлено, що 24 жовтня 2018 року близько 15 год. 30 хв. ОСОБА_1 , керуючи технічно справним автомобілем марки "MERСEDES-BENZ" моделі "VARIO 816 D", номер шасі НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , рухаючись автомобільним шляхом міжнародного значення М-6 у напрямку до м.Свалява, у с. Неліпино Свалявського району, порушивши вимоги п.п. 1.10 та 13.1 ПДР України, проявивши неуважність та не обравши безпечну швидкість та дистанцію, допустив зіткнення з належним ПАТ Закарпаттяобленерго вантажним автомобілем марки ГАЗ-66, д.н.з. НОМЕР_3 , який рухався у попутному напрямку. Унаслідок даної ДТП, потерпілий ОСОБА_2 - пасажир вищезгаданого вантажного автомобіля, отримав середньої тяжкості тілесне ушкодження (а.с.8-9).

Невиконання водієм ОСОБА_1 вимог Правил дорожнього руху України, знаходиться в прямому причинному зв`язку з наслідками ДТП, що настали, внаслідок чого потерпілий ОСОБА_2 отримав середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Відповідно до ч.6 ст.82 Цивільного процесуального кодексу України ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно з ст.1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пунктах 1, 3, 6 постанови Пленуму Верховного Суду України Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат від 07 липня 1995 року № 11, відповідальність за відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, може покладатися на засуджених при заподіянні шкоди як умисними, так і необережними діями. Сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній. Відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину можливе лише тоді, коли є причинний зв`язок між злочинними діями чи бездіяльністю винної особи та перебуванням потерпілого на такому лікування.

Згідно довідки Комунального некомерційного підприємства "Воловецька центральна районна лікарня Воловецької районної ради" №104/01-10 від 10.02.2020 року, потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні лікарні з 25.10.2018 року по 05.11.2018 року і загальна сума затрачених коштів на лікування потерпілого (11 ліжко-днів) становить 3857 гривень 15 копійок (а.с.6-7).

Станом на день звернення до суду з позовом та розгляду справи, відповідачем ОСОБА_1 кошти на лікування потерпілого в добровільному порядку не відшкодовано.

Дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності та надавши їм належну оцінку, суд виходить із того, що внаслідок дій ОСОБА_1 потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні, на яке закладом охорони здоров`я було витрачено кошти в сумі 3857 гривень 15 копійок, що підтверджено належними та допустимими доказами, які знаходяться у матеріалах справи.

За таких обставин, зважаючи на вищенаведені положення закону та наведені обставини, ОСОБА_1 зобов`язаний відшкодувати витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 .

Таким чином, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору за подання позовної заяви, відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір у сумі 840 гривень 80 копійок слід стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись ст.1206 Цивільного кодексу України, ст.ст.82 ч.6, 141, 263-265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов Мукачівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Воловецької районної ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство "Воловецька центральна районна лікарня Воловецької районної ради" про відшкодування збитків, пов`язаних з лікуванням потерпілого від злочину- задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Воловецької районної ради кошти на відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 у сумі 3857 гривень 15 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у сумі 840 гривень 80 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Воловецький районний суд Закарпатської області або безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

позивач: Мукачівська місцева прокуратура, місцезнаходження: м.Мукачево, вул.Толстого, 15 Воловецький район, Закарпатська область;

Воловецька районна рада, місцезнаходження: смт.Воловець, вул.Пушкіна, 8 Воловецький район, Закарпатська область, код ЄДРПОУ 22094438;

відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача- Комунальне некомерційне підприємство "Воловецька центральна районна лікарня Воловецької районної ради", місцезнаходження: смт.Воловець, вул.Карпатська, 23 Воловецький район, Закарпатська область, код ЄДРПОУ 01992529.

Суддя: Софілканич О. А.

Дата ухвалення рішення08.04.2020
Оприлюднено10.04.2020
Номер документу88681251
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків, пов`язаних з лікуванням потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —936/168/20

Рішення від 08.04.2020

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні