Ухвала
від 08.04.2020 по справі 522/4948/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

08.04.2020

Справа № 522/4948/20

Провадження 1-кс/522/ 5101/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотанняслідчого СВПриморського ВПв м.Одеса ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020160500001211 від 13.03.2020 року , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання, слідчим відділом Приморського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню № 12020160500001211 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Вказане кримінальне провадження розпочато за зверненням громадянки ОСОБА_4 з приводу шахрайських дій з боку групи невстановлених осіб, які під приводом продажу одягучерез всемірну мережу Інтернет, зловживаючи довірою клієнтів, шляхом обману, використовуючи спеціально створений веб ІНФОРМАЦІЯ_1 , здійснювали залучення грошових коштів, за умови 100% передоплати, в якості оплати за замовлений товар, а зобов`язання по відправці замовленого товару не виконувались, чим клієнтам завдавалась матеріальна шкода.

Так, ОСОБА_4 , з метою придбання одягу оптом, через мережі Інтернет здійснила пошук відповідних оголошень під час якого потрапила на веб ІНФОРМАЦІЯ_1 ,на якому розміщено товар за сприятливими цінами та на вигідних умовах. При цьому, для замовлення обраного товару, ОСОБА_4 було пройдено реєстрацію через електронний ресурс ІНФОРМАЦІЯ_2 . У подальшому, менеджером інтернет магазину було запропоновано певну знижки і безкоштовну доставку заумови передоплати обраного товару, а для консультування та вирішення питань пов`язаних з придбанням товару надано контактний номер телефону НОМЕР_1 . Після здійснення замовлення товару, через смс повідомлення, представниками інтернет магазину було надано реквізити банківської карти, ім`я отримувача та суму для оплати з врахуванням знижки.

У свою чергу, ОСОБА_4 , виконуючи зобов`язання щодо оплати замовленого товару здійснила перерахування на банківську картку № НОМЕР_2 грошових коштів у сумі 5 453,49 грн. на ім`я ОСОБА_5 , а також сплатила комісію за проведену транзакцію у сумі 163,49 грн. При цьому, з боку власників веб ресурс ІНФОРМАЦІЯ_1 зобов`язання щодо відправки оплаченого товару виконані не були та представники інтернет магазину перестали виходити на зв`язок, у зв`язку з чим було завдано матеріальну шкоду у сумі

Досудовим розслідуванням встановлено, що для реалізації злочинного умислу, з метою залучення великої кількості клієнтів, уникнення негативних відгуків, маскування протиправного характеру здійснюваної діяльності, правопорушниками здійснювалось періодичне створення нових веб сайтів на основі попередніх, у зв`язку з чим у шахрайській схемі використовувались такі веб ресурси, як « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_6 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Крім того, у органу досудового розслідування наявна інформація, що при здійснені шахрайської діяльності використовувались наступні банківські картки на які в якості оплати за замовлений товар клієнтами перераховувались грошові кошти у безготівковій формі, а саме:

банківська картка № НОМЕР_3 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_2 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_4 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_5 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_3 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_6 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_7 , яка відкрита в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »;

банківська картка № НОМЕР_8 , яка відкрита в АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_11 »;

банківська картка № НОМЕР_9 , яка відкрита в АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_11 »;

У свою чергу, представники « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_9 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_6 » для контактування с клієнтами, надання консультаційних послуг, узгодження умов замовлень та вирішення інших питань пов`язаних з придбанням товару використовувались такі контактні номери телефонів, як: НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 і НОМЕР_16 .

За результатами опрацювання матеріалів кримінального провадження, інформації, яка міститься у мережі Інтернет, на веб сторінці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_17 ) зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 (бізнес центр « ІНФОРМАЦІЯ_13 ») та володіє необхідною для досудового розслідування інформацією і матеріалами про зв`язок, надані телекомунікаційні послуги,зафіксовані аудіозаписи розмов, історією дзвінків, даними про користувачів абонентськими номерами, які використовувались у шахрайській діяльності.

Так, інформація і матеріали про зв`язок, надані телекомунікаційні послуги,зафіксовані аудіозаписи розмов, історія дзвінків, відомості про користувачів абонентськими номерами, які використовувались представниками інтернет магазинів, необхідні стороні досудового розслідування для встановлення осіб причасних до скоєння кримінального правопорушення, збирання доказів, а також розробки нових та відпрацювання наявних версій по кримінальному провадженню.

Враховуючи викладене, з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу, встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення і збирання доказів у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ),розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Слідчий до суду не з`явився та подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, яке підтримав та просив задовольнити у повному обсязі.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що інформація яка зазначена в клопотанні має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказана інформація має суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначеної в клопотанні інформації.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчогоСВ ПриморськогоВП вм.Одеса ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів які містять охоронювану законом таємницю - задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Приморського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи або за їх дорученням інспекторам Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , інспектору УПК в м. Київ департаменту кіберполіції Національної поліції України ОСОБА_8 тимчасовий доступ до речей і документів, що становлять охоронювану законом таємницю, стосовно наданих телекомунікаційних послуг за абонентськими номерами, що використовувались у шахрайській діяльності представниками інтернет - магазинів, а також можливість здійснити вилучення їх завірених належним чином копій в паперовому і електронному вигляді, які перебувають у володінні ОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ),розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

1. надати копії укладених договорів між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 )та фізичними чи юридичними особами, які користувались абонентськими номерами НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_19 .

2. надати інформацію про реєстраційні дані користувачів абонентськими номерами НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_20 , НОМЕР_19 , при цьому вказати відомості про спосіб оплати, платіжні реквізити, які використовувались для оплати послуг цими користувачами,найменування суб`єктів господарювання, код ЄДРПОУ або прізвище, ім`я та по батькові користувачів, їх анкетні данні, РНОКПП, місце реєстрації і проживання, засоби зв`язку з ними, а також іншу інформацію, яка може сприяти ідентифікації користувачів зазначених абонентських номерів.

3. надати інформацію про LOG файли, послідовність дій, історію дзвінків та інші наявні відомості стосовно особових кабінетів користувачів абонентськими номерами НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_19 ,а також надати ІР адреси з яких здійснювався вхід до вище запитуваних особових кабінетів із вказанням даних про місце входу в глобальну мережу Інтернет.

4. надати ІР адреси, які використовувались для роботи ІР телефону та електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерів) з встановленим програмним телефономкористувачами абонентських номерів НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_19 , а також надати інформацію про місце входу в глобальну мережу Інтернет з цих ІР адрес.

5. надати усю наявну інформацію про клієнтів, які взаємодіяли з користувачами абонентських номерів НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_19 ,із вказанням анкетних даних, деталізаціїконтактних номерів телефонів вхідних дзвінків, історії дзвінків по номерам клієнтів, а також надати створені картки запитуваних клієнтів;

6. надати усі записані аудіо записи розмов користувачів абонентськими номерами НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , НОМЕР_19 .;

7. надати інформацію про термінали мобільного (рухомого) зв`язку (мобільні телефони) з кодами ІМЕІ (міжнародним ідентифікатором мобільного обладнання) у яких працювали абонентські номери НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 та НОМЕР_16 , НОМЕР_19 .;

8. надати інформацію про телекомунікаційні послуги (деталізацію з`єднань), які наданікористувачам абонентських номерів НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 та НОМЕР_16 , НОМЕР_19 ,при цьому вказати інформацію про:

а) вхідні та вихідні з`єднання (з урахуванням з`єднань нульової тривалості), переадресацію, відомості про їх тривалість, маршрути передавання, тип;

б) SMS повідомлення та сервісні повідомлення оператора телекомунікаційних послуг;

в) місцезнаходження абонента, адрес розташування базових станцій (із вказівкою азимутів ретрансляційних антен);

Інформацію по цьому пункту надати за період часу з 00:00 01.01.2020 по теперішній час.

Ухвала діє протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.04.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/4948/20

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні