Ухвала
від 08.04.2020 по справі 638/18761/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/18761/19

Провадження № 1-кс/638/1030/20

08.04.2020 року м. Харків

Слідчий суддяДзержинського районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 розглянувши клопотанняслідчого Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221090000302 від 28.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України,-

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернувся слідчий Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_2 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221090000302 від 28.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що у провадженні СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження №42019221090000302 від 28 листопада 2019 року за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України, за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 при укладанні договору на проведення робіт з відновлення елементів благоустрою території біля КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вздовж АДРЕСА_1 (капітальний ремонт) по завищеним цінам всупереч громадським інтересам, чим спричинили тяжкі наслідки.

Так, ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , проведено процедуру відкритих торгів UA-2018-10-26-001436-b з предметом закупівлі «Відновлення елементів благоустрою території вздовж вул. Сумської біля КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по АДРЕСА_1 (капітальний ремонт) в м. Харків» ДК 021:2015:45112000-5- землерийні та інші земляні роботи.

Тендерні пропозиції щодо участі в процедурі відкритих торгів подано двома учасниками, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Відповідно до протоколу розкриття тендерних пропозицій, найбільш економічно вигідною визнана тендерна пропозиція ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з ціною пропозиції в розмірі 4320000,00 грн. Зазначено, що учасник відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим в тендерній документації та підстави для відмови, установлені ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі», відсутні.

За результатами проведеної процедури відкритих торгів оголошено переможцем ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та укладено з останнім договір №941 від 06.12.2018 на виконання вищевказаних робіт з відновлення елементів благоустрою території вздовж АДРЕСА_1 на загальну суму 4320000,00 грн.

Відповідно до відомостей з ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та інформації щодо здійснення перерахування коштів через казначейські рахунки, вказаний договір виконаний та оплачений в повному обсязі.

Разом з тим, проведеним аналізом тендерної документації та специфікацій встановлено завищення цін на відповідні роботи та будівельні матеріали.

Вищевказані обставини свідчать про необхідність проведення ряду слідчих та процесуальних дій в межах досудового розслідування по вказаного кримінальному провадженню, спрямованих на встановлення перевірку додержання усіх вимог законодавства у сфері публічних закупівель, у тому числі шляхом витребування відомостей з державних установ та організацій щодо процедури проведення державної закупівлі, її оплати та придбання відповідних товаро-матеріальних цінностей, законності прийняття вказаних рішень, призначення ряду судових експертиз.

07.02.2020 року до СВ Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи №2099, в якому судовий експерт вказує на необхідність надання для експертного дослідження відповідної документації, яка перебуває у володінні замовника - ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 .

У зв`язку з викладеним, а також тим, що документи перелічені в клопотанні експерта, містять у собі, у тому числі, і комерційну таємницю та доступ до таких документів в силу статті 155 Господарського кодексу України та статті 862 Цивільного кодексу України є обмежений, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла необхідність в отриманні дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні замовника - ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , та підрядника - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке розташовано за адресою: АДРЕСА_3 , а саме: - проектно-кошторисну документацію по відновленню елементів благоустрою території вздовж вул. Сумської біля КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по АДРЕСА_1 у повному обсязі, розроблену та узгоджену у встановленому законодавством порядку; висновки Укрдержбудекспертизи по проекту з додатками; проект виконання робіт (ПВР). Акти прийняття виконаних будівельних робіт, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в, КБ-3) в паперовому вигляді та на електронному носії; виконавчу документацію (акти на приховані роботи, журнал ведення робіт. журнал авторського нагляду); чеки, квитанції, накладні на придбання матеріалів.

Суд, вивчивши матеріали клопотання, приходить до наступного висновку.

Відповідно до статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

При цьому,згідно частини2статті 160КПК України,у клопотаннізазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Так, ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 13.03.2020 року клопотання слідчого Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221090000302 від 28.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України, задоволено; зобов`язано ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , який розташований за адресою: АДРЕСА_4 , надати тимчасовий доступ до документів з отриманням завірених належним чином копій, а саме: проектно-кошторисну документацію по відновленню елементів благоустрою території вздовж вул. Сумської біля КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по АДРЕСА_1 у повному обсязі, розроблену та узгоджену у встановленому законодавством порядку; висновки Укрдержбудекспертизи по проекту з додатками; проект виконання робіт (ПВР). Акти прийняття виконаних будівельних робіт, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в, КБ-3); виконавчу документацію (акти на приховані роботи, журнал ведення робіт, журнал авторського нагляду); чеки, квитанції, накладні на придбання матеріалів; встановлено строк дії ухвали 10 днів з дня її постановлення.

Із матеріалів клопотання вбачається, що ухвалу суду від 13.03.2020 року слідчий направив на виконання до ІНФОРМАЦІЯ_1 19.03.2020 року, про що свідчить вхідний реєстраційний штамп Департаменту, проте згідно рапорту слідчого провести вилучення вказаних документів не виявилось можливим у зв`язку з тим, що проводились карантинні заходи в будівлі та доступ до приміщення обмежений.

Проте, наведена у рапорті слідчого обставина, а саме неможливість вилучення документів, тимчасовий доступ до яких надано ухвалою ІНФОРМАЦІЯ_6 від 13.03.2020 року, жодним чином не підтверджена, більш того, суд наголошує, що у відповідності до частини 1 статті 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, а тому невиконання рішення суду про застосування заходів забезпечення кримінального провадження несе за собою не лише відповідальність, а і можливість реалізації наведеного положення кримінального процесуального законодавства.

Таким чином, внесене заявником клопотання не відповідає вимогам статті 160 КПК України, матеріали клопотання не містять визначених імперативною нормою кримінального процесуального закону вимог щодо нього, зокрема обґрунтування необхідності повторного вилучення речей і документів, що порушується стороною кримінального провадження, обґрунтування неможливості отримати витребувані ухвалою суду речі та документи, та неможливість застосування приписів частини 1 статті 166 КПК України, тобто процесуальна форма щодо подання клопотання заявником не дотримана, у зв`язку з чим суд приходить до висновку про повернення клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів на доопрацювання, що не позбавляє сторону кримінального провадження звернутися із вказаним клопотанням до суду повторно після усунення умов, що спричинили його повернення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 110, 159-164 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчогоШевченківського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вХарківській області ОСОБА_2 ,погоджене прокуроромХарківської місцевоїпрокуратури №1 ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю покримінальному провадженню,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42019221090000302від 28.11.2019року заознаками кримінальногоправопорушення-злочину,передбаченого частиною2статті 364Кримінального кодексуУкраїни, - повернути на доопрацювання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88684818
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221090000302 від 28.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —638/18761/19

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні