Ухвала
від 27.03.2020 по справі 522/4592/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/4592/20

Провадження по справі №1-кс/522/5047/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2020 року Місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участюсекретаря ОСОБА_2 ,прокурора ОСОБА_3 ,підозрюваної ОСОБА_4 ,розглянувши усудовому засіданніклопотання старшогослідчого вОВС СВУСБУ вОдеській області ОСОБА_5 про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Алма-Ати (Казахстану), громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.109 КК України,-

УСТАНОВИВ:

СВ УСБУ в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22020160000000001 від 03.01.2020, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.109 КК України, за наступних обставин.

27.02.2019 у невстановлений розслідуванням час, ОСОБА_4 , діючи умисно, маючи умисел на розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади, усвідомлюючи злочинність своїх дій, а також те, що зі змістом матеріалів, які вона розповсюджує у загальнодоступній соціальній Інтернет-мережі "Одноклассники", може ознайомитися необмежена кількість осіб, бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді порушення встановленого Конституцією України і законами України порядку створення і діяльності вищих органів державної влади, знаходячись за місцем роботи у робочому кабінеті абонентського відділу розрахунків з населенням комунального підприємства "Чорноморськтеплоенерго" за адресою: Одеська область, м. Чорноморськ, вул. Торгова, буд. 2А, використовуючи свій робочий персональний комп`ютер "VINGA" інвентарного номеру 3426 з програмним забезпеченням "Windows 10" номеру 9NRQD VRJBY VF6VT-K2T98 QDBK4, під`єднаний до мережі Інтернет через можливості Інтернет-провайдера товариства з обмеженою відповідальністю "ГЛОБАЛ-СІТІ-НЕТ" (код ЄДРПОУ 31786300), з використанням встановленого на персональному комп`ютері Інтернет-браузеру " ОСОБА_6 " з активованим встановленим розширенням "Touch VPN", яке дозволяє здійснити вхід та перегляд інформації, яка міститься на заблокованих Інтернет-сайтах, у тому числі доступ до яких заблоковано Інтернет-провайдерами на підставі Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" №133/2017 від 15.05.2017 (сервіс VPN), авторизувавшись у соціальній Інтернет-мережі "Одноклассники" як користувач " ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 )", розмістила на так званій "Стрічці" (рос. - "Ленте") - публічній дошці оголошень, вільно доступній необмеженому колу користувачів, створеної нею сторінки (аккаунту) " ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 )" за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 у соціальній Інтернет-мережі "Одноклассники", репост публікацій (записів, тем) з груп " ІНФОРМАЦІЯ_3 " та "Славяне" наступного змісту: "Не знаю кто этот мужик, но Хорошо сказал: - Если в Киеве - матери городов Русских запрещают русский язык, значит мать оккупирована! Пора освобождать Мать городов РУССКИХ от поганых шароварников" (web-адреси публікацій: ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_5 що були доступні для загального ознайомлення всіх користувачів соціальної Інтернет-мережі "Одноклассники", які відвідували її сторінку, та автоматично надійшли як сповіщення всім користувачам соціальної мережі "Одноклассники", які були додані до розділу "Друзі" та "Підписники" вказаного аккаунту.

Згідно висновку експерта зонального експертного сектору Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України Управління СБ України в Одеській області №31 від 10.03.2020, у розміщених 27.02.2019 користувачем " ОСОБА_7 ( ОСОБА_8 )" за web-адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 у соціальній Інтернет-мережі "Одноклассники" публікаціях (записах, темах) з груп " ІНФОРМАЦІЯ_3 " та " ІНФОРМАЦІЯ_6 " наступного змісту: "Не знаю кто этот мужик, но Хорошо сказал: - Если в Киеве - матери городов Русских запрещают русский язык, значит мать оккупирована! Пора освобождать Мать городов РУССКИХ от поганых шароварников" (web-адреси публікацій: ІНФОРМАЦІЯ_4 та https://ok.ru/political.show/topic/69795420127277), містяться публічні заклики до захоплення державної влади, а саме: виявлено ілокутивну форму заклику, що реалізується через частку "пора" з інфінітивом "освобождать". Так, з врахуванням значення лексеми "освободить" та мікроконтексту даних публікацій, в тексті міститься заклик до насильницького усунення від повноважень та визволення держави від діючої на момент створення тексту державної влади України (через застосування прийому метонімії та вживанням лексеми "Київ", автор згадує всю Україну), пропонує звільнити державу від націоналістично налаштованих осіб ("поганых шароварников"), які, за поглядом автора тексту, захопили державу (через вживання лексеми "Київ" автор, знов таки, застосовує прийом метонімії та згадує всю Україну), забороняють російську мову та знищують власний народ, тобто, з врахуванням контексту, від діючої на момент створення тексту державної влади України.

Станом на 25.03.2020, в розділі "Друзі" сторінки (аккаунту) " ОСОБА_7 )" за web-адресою: https://ok.ru/profile498158466008 у соціальній Інтернет-мережі "Одноклассники" були наявні 55 користувачів, а в розділі "Підписники" - 25 користувачів соціальної Інтернет-мережі "Одноклассники".

Слідчий звернувся до суду з клопотаннями про застосування стосовно підозрюваної запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого, вважаючи його обґрунтованим наведеними підставами.

Підозрювана та захисник заперечували проти задоволення клопотання.

Дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, заслухавши учасників судового розгляду, приходжу до наступного.

З наданих матеріалів досудового розслідування вбачається, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості, передбаченого ч.2 ст.109 КК України, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Обставини,що даютьпідстави органудосудового розслідуванняпідозрювати ОСОБА_4 у вчиненнівказаного злочинуобґрунтовується наступнимидоказами:протоколом оглядусторінки ОСОБА_4 в соціальніймережі "Одноклассники"від 13-17.01.2020;висновком зональногоекспертного секторуУкраїнського науково-дослідногоінституту спеціальноїтехніки тасудових експертизСлужби безпекиУкраїни УправлінняСБ Українив Одеськійобласті №31від 10.03.2020;протоколами обшуківжитлового приміщенняза адресою: АДРЕСА_1 від 25.03.2020та робочогокабінету,який займає ОСОБА_4 у КП"Чорноморськтеплоенерго"за адресою: АДРЕСА_2 ;показами підозрюваної ОСОБА_4 від 25.03.2020;іншими матеріаламикримінального провадженняв сукупності.

Слідчий суддя вважає, що на даному етапі досудового розслідування докази наявні в матеріалах кримінального провадження є вагомими та такими, що об`єктивно зв`язують підозрювану з інкримінованим їй злочином.

Наведені обставини, тяжкість покарання, яке загрожує підозрюваній у разі визнання її винною, дають достатні підстави вважати, що наявні ризики, передбачені ст.177 КПК України, а саме: підозрювана може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, так як на даній стадії досудового розслідування слідством не встановлені адреси проживання родичів та знайомих підозрюваної; знищити, сховати або спотворити будь-яку з речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджується тим, що досудове розслідування у кримінальному провадженні перебуває на початковій стадії; всі обставини вчинення кримінального правопорушення на даний час не встановлені; всі особи, причетні до вчинення кримінального правопорушення, і свідки на даний час не встановлені та не допитані; впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні, у тому числі на осіб, обізнаних про обставини вчинення кримінального правопорушення, але на даний час не встановлених; вчинити інше кримінальне правопорушення, що підтверджується наявністю великої кількості антиукраїнських публікацій на сторінці з обліковим записом " ОСОБА_7 )" у соціальній мережі "Одноклассники", яку створила та використовує ОСОБА_4 .

Застосування більш м`яких, ніж домашній арешт, запобіжних заходів не може забезпечити відповідну процесуальну поведінку підозрюваної в майбутньому з точки зору виконання покладених на неї процесуальних зобов`язань, тому доцільно обрати щодо підозрюваної запобіжний захід.

За таких обставин, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, враховуючи наявність постійного місця проживання та працевлаштування, приходжу до висновку, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний період доби зможе забезпечити належну поведінку підозрюваної під час досудового розслідування.

Керуючись ст.ст.132, 176, 177, 178, 179, 182,183, 205 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшогослідчого вОВС СВУСБУ вОдеській області ОСОБА_5 про застосуваннязапобіжного заходуу виглядідомашнього арештустосовно підозрюваної ОСОБА_4 задовольнити частково.

Застосувати допідозрюваної ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в межах строку досудового розслідування за місцем проживання: АДРЕСА_1 , заборонивши підозрюваній залишати житло у період часу із 23 до 07 години щодоби.

Покласти на підозрювану обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України:

- прибувати до слідчого, прокурора чи суду за першим викликом у розумні строки;

Строк дії ухвали слідчого судді становить 60 (шістдесят) днів і обчислюється з 27 березня 2020 року.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту припиняє свою дію 24 травня 2020 року.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя:

27.03.2020

Дата ухвалення рішення27.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88694011
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Алма-Ати (Казахстану), громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.109 КК України

Судовий реєстр по справі —522/4592/20

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні