Ухвала
від 06.04.2020 по справі 295/4037/20
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/4037/20

1-кс/295/1516/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2020 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання внесене старшим слідчим з ОВС СУ ФР Головного управління ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 42020060000000018, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.03.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, та додані до нього матеріали,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий звернувся з клопотанням, в якому вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020060000000018 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань «11» березня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України. Досудове розслідування розпочато прокуратурою Житомирської області за матеріалами, які надійшли від оперативного управління ГУ ДФС у Житомирській області, у відповідності до яких встановлено, що службові особи ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) упродовж 2019-2020 років при проведенні фінансово-господарської діяльності, внаслідок приховування об`єкта оподаткування з реалізації газу вуглеводневого скрапленого, ухилилися від сплати податку на додану вартість в сумі 7,5 млн. гривень.

Крім того, відділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ІНФОРМАЦІЯ_1 проведено аналіз фінансово-господарської діяльності ФГ « ОСОБА_5 ». За результатами аналітичного дослідження від 27.02.2020 р. № 6/06-30-16-05/37220691 за період 01.01.2019 по 31.12.2019 встановлено ознаки порушень п.п. «г» п. 198.5 ст. 198 Податкового Кодексу України від 02.12.2012р. №2755-VI (і змінами та доповненнями) - не нарахування податкових зобов`язань з податку на додану вартість, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 цього Кодексу, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, на суму 7 633 726 грн. за операціями з придбання скрапленого газу; п. 200.1 ст. 200 Податкового Кодексу України, в результаті чого сума заниження податку на додану вартість, що підлягає сплаті до державного бюджету, може скласти 7 549 590 грн.

В ході досудового слідства встановлено, що службовими особами ФГ « ОСОБА_5 » подавалась податкова звітність до органів Державної податкової служби, за допомогою електронного цифрового підпису та печатки вищезазначеного підприємства. Вказані електронні підписи видавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

На даний час виникла необхідність отримати інформацію та документи, які підтверджують отримання електронного цифрового підпису та посилених сертифікатів відкритих ключів службовими особами ФГ « ОСОБА_5 » в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), які в свою чергу надають право подавати податкову звітність до податкових органів в електронному вигляді.

Документи, які подавались службовими особами ФГ « ОСОБА_5 », що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ) мають значення для встановлення фактичного розміру завданої державі шкоди, визначення кола осіб, відповідальних за здійснення фінансово-господарських операцій, а також встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення та містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В зазначених документах, наявна інформація, яка містить охоронюваної законом таємниці, є предметом доказування та має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення відповідних документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), тому необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів з можливістю вилучення копій вказаних документів, за адресою: АДРЕСА_1 .

Від слідчого надійшла заява про проведення розгляду справи без його участі, клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про проведення розгляду клопотання без його участі, зазначивши, що клопотання підтримує в повному обсязі.

Розгляд клопотання проведено без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, що відповідає положенням ч. 2. ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно положень п. п. 1, 2, 3 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Оскільки документи, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для проведення слідчих дій, становлять собою речі, які містять охоронювану законом таємницю, тому клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню в частині надання тимчасового доступу до документів з можливістю вилучення (виїмки) їх копій.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 132, 159, 160, 163-165, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області майору податкової міліції ОСОБА_3 та особам, які будуть проводити слідчі дії за його дорученням (постановою), слідчим слідчої групи, начальнику відділу з особливо важливих справ оперативного управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_6 , заступнику начальника відділу з особливо важливих справ оперативного управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому з ОВС відділу з особливо важливих справ оперативного управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_8 , старшому оперуповноваженому з ОВС відділу з особливо важливих справ оперативного управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_9 , слідчим слідчої групи або співробітникам податкової міліції, визначених ОСОБА_3 відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України чи постановою про проведення процесуальних дій на іншій території в порядку ст. 218 КПК України, право тимчасового доступу до речей і документів та вилучення (виїмку) належно засвідчених копій документів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ) на підставі яких отримані електронно-цифрові підписи, посилені сертифікати відкритих ключів ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: паспорти громадянина України, або інші документи що його замінювали; статут юридичної особи, договір про надання послуг ЕП (картку приєднання до електронного договору про надання послуг ЕП); документи що підтверджують державну реєстрацію; документів про призначення на посаду кожної особи, на підпис якої отримувався сертифікат (наказ про призначення, протокол засідання Загальних зборів); довідки про присвоєння ідентифікаційних номерів кожної особи, на підпис якої отримувався сертифікат; заявки на формування кваліфікованих сертифікатів ЕП, на підпис якої отримувався сертифікат; довіреності, платіжні доручення та інші наявні документи, що перебувають у приміщенні Акредитованого центру сертифікації ключів « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Встановити строк дії ухвали до 05.05.2020 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —295/4037/20

Ухвала від 06.04.2020

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні