Ухвала
від 23.03.2020 по справі 607/4924/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.03.2020 Справа №607/4924/20

Слідчий суддяТернопільського міськрайонногосуду Тернопільськоїобласті ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши усудовому засіданнів залісуду,в містіТернополі клопотанняслідчого СУГУНП вТернопільській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження №12019210010003481 від 04.12.2019 р., за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, звернувся слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 .

Частиною 2 ст. 9 КПК України встановлено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Як зазначено у клопотанні, 02.10.2019 між комунальним підприємством Тернопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична та фактична адреса: АДРЕСА_1 ) в особі директора ОСОБА_5 (замовник робіт) та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ) ОСОБА_6 (генпідрядник) укладено договір № 1 про закупівлю робіт за бюджетні кошти. Згідно умов якого підрядник зобов`язується на свій ризик виконати роботи, зазначені в проектно-кошторисній документації (і при потребі зі змінами, внесеними до неї), що виготовлена на об`єкті «Будівництво багатофункціонального Палацу спорту за адресою АДРЕСА_3 », а Замовник - прийняти і оплатити такі роботи.

Згідно п.3.1 Договору, ціна договору становить 307998857,14 грн., п.3.1.1. сума бюджетних асигнувань на 2019 рік складає 33 000 000,00 грн. з ПДВ, з яких 3 000 000, 00 грн. за рахунок місцевого бюджету та 30 000 000, 00 грн. за рахунок спів фінансування державного бюджету. Згідно ч.5.1 Договору строк виконання робіт - до 31.12.2021 року.

Технічний нагляд за виконанням робіт по вказаному об`єкті здійснює інженер технічного нагляду ОСОБА_7 , який являється працівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_4 , директор ОСОБА_8 ) згідно укладеного договору від 18.10.2019 № 2 про закупівлю за бюджетні кошти між комунальним підприємством Тернопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та вищевказаним товариством, сума договору 3 074 989 грн.

На виконання умов Договору, відповідно до календарного графіку виконання робіт на об`єкті «Будівництво багатофункціонального Палацу спорту за адресою АДРЕСА_3 » у 2019 році проводилось ряд будівельно-монтажних робіт, до виконання яких генпідрядною організацією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » залучено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса АДРЕСА_5 , керівник ОСОБА_9 ).

Задля забезпечення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, для отримання відомостей, які є необхідними для встановлення складу кримінального правопорушення, зокрема, щодо встановлення осіб, причетних до вчинення вказаного правопорушення, для доведення факту привласнення грошових коштів, підроблення документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та комунального підприємства Тернопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_1 », встановлення посадових осіб, які безпосередньо займалися їх складанням та підписували їх, а також необхідності їхнього пред`явлення при проведенні слідчих та процесуальних дій, слідчий вказує на необхідність у отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, на підставі яких здійснювалась залучення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) на виконання робіт на об`єкті: «Будівництво багатофункціонального Палацу спорту за адресою АДРЕСА_3 », які мають значення для кримінального провадження, які перебувають у володінні та зберігаються у приміщенні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса АДРЕСА_5 ).

З урахуваннямтого,що іншимиспособами довестиобставини,які кримінальногопровадження немаєможливості,слідчий просивклопотання задовольнити,а розглядклопотання проводитибез участіпредставника особи,у володінніякої знаходятьсявказані речіта документи, в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, з метою уникнення реальної загрози зміни первинного змісту та знищення зазначеної документації.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився.

Вивчивши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до положень ст. 159 КПК України, тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку).

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження, звертаючись до слідчого судді під час досудового розслідування, із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, повинен зазначити у клопотання, серед іншого, речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, а також значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей в речах і документах, обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів документів.

Згідно з п. 4, 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, а також відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду. Відповідно до ч. 4 ст. 61 Закону, органи державної влади, юридичні та фізичні особи, які при виконанні своїх функцій, визначених законом, або наданні послуг банку безпосередньо чи опосередковано отримали в установленому законом порядку інформацію, що містить банківську таємницю, зобов`язані забезпечити збереження такої інформації, не розголошувати цю інформацію і не використовувати її на свою користь чи на користь третіх осіб. Згідно з ч. 1 ст. 60 Закону, банківською таємницею є інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З урахуванням того, що відомості, що містяться у зазначених у клопотанні документах на підставі яких здійснювалась залучення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на виконання робіт на об`єкті: «Будівництво багатофункціонального Палацу спорту за адресою АДРЕСА_3 », які перебувають у володінні та зберігаються у приміщенні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса АДРЕСА_5 ), мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, зокрема, будуть використані при проведенні інших слідчих дій та збирання доказів для встановлення обставин, передбачених ст. 91 КПК України, необхідні для проведення слідчих (процесуальних) дій та встановлення важливих обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, клопотання підлягає частковому задоволенню, за винятком надання дозволу на проведення тимчасового доступу оперативними працівниками, оскільки останні не є стороною кримінального провадження.

Так, відмовляючи в задоволенні клопотання у частині надання дозволу працівникам оперативних підрозділів на здійснення дій щодо тимчасового доступу до речей та документів, слідчий суддя звертає увагу на те, що відповідно до ч.1 ст.41КПК України оперативні підрозділи здійснюють слідчі (розшукові) дії та негласні слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора, детектива або прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а згідно з п.5 ч.2 ст.131 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчому СУ ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_11 , старшому слідчому СУ ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_12 , старшому слідчому СВ ТВП ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_13 , слідчому СВ ТВП ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_14 , слідчому СВ ТВП ГУ Національної поліції в Тернопільській області ОСОБА_15 дозвіл на тимчасовий доступ до інформації та оригіналів документів, на підставі яких проводилося «Будівництво багатофункціонального Палацу спорту за адресою АДРЕСА_3 », з можливістю їх подальшого вилучення, а саме:

-Договору, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » щодо виконання робіт на об`єкті «Будівництво багатофункціонального Палацу спорту за адресою АДРЕСА_3 »;

-акти виконаних робіт форми КБ-2в, довідки КБ-3, загально виробничі витрати, ресурсні відомості, складені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

-актів про закриття прихованих робіт складені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » відносно вказаного Об`єкту;

-рахунки-фактури, накладні щодо придбання будівельних матеріалів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на виконання робіт на Обєкті;

-платіжних доручень, на підставі яких проводились перерахування грошових коштів за виконані роботи, між Генпідрядної організації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

-товарно-транспортні накладні;

-банківських виписок оплати робіт, відносно вказаного Об`єкта;

-актів прийому передачі будівельних матеріалів та виконаних робіт;

-відомостей про використання матеріальних ресурсів та розрахунків;

-журналів виконаних робіт відносно вказаного об`єкта;

-розрахунків фактичних витрат по експлуатації машин та механізмів;

-журналів ордерів по рахунках щодо оплати послуг відносно зазначеного об`єкта;

-належним чином завірених копій статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », наказів на призначення керівника, виконроба по вказаному об`єкті та їх посадових обов`язків,

які знаходяться у приміщенні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса АДРЕСА_5 ).

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88704151
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —607/4924/20

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні