Ухвала
від 13.04.2020 по справі 902/231/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"13" квітня 2020 р. м. Вінниця Cправа № 902/231/20

Суддя Господарського суду Вінницької області Міліціанов Р.В. , розглянувши матеріали

за позовом: Державного підприємства "Вінницький завод "Кристал", вул. 600-річчя, 21, м. Вінниця, 21100, код - 33323245

до: Акціонерного товариства "Вінницяобленерго" в особі структурної одиниці "Вінницькі міські електричні мережі", вул. Пирогова, 174, м. Вінниця, 21008, код - 00130694

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство "Аргон" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Алмаз Б" ЛДТ про спонукання до укладення договору про спільне використання електричних мереж

В С Т А Н О В И В :

10.03.2020 року до Господарського суду Вінницької області надійшла позовна заява № 01/74 від 26.02.2020 року Державного підприємства "Вінницький завод "Кристал" до Акціонерного товариства "Вінницяобленерго" в особі структурної одиниці "Вінницькі міські електричні мережі" про спонукання до укладення договору про спільне використання електричних мереж.

Правовими підставами звернення до суду позивача із вказаним позовом стало те, що Державне підприємство "Вінницький завод "Кристал" є споживачем електричної енергії, оператором системи розподілу якої є АТ "Вінницяобленерго" в особі СО "Вінницькі міські електричні мережі" відповідно до договору "Про постачання електричної енергії" № 002300 від 08.02.2011 року та заяви-приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 20.12.2018 року.

На балансі підприємства знаходиться розподільний пункт електричної енергії РП-24 напругою 10 Кв та кабельні лінії живлення, що забезпечують безперебійну роботу підприємства та інших об`єктів міста.

Від КТП-1, на якій встановлено силовий трансформатор ТМЗ 1000 кВл, здійснюється електропостачання будівель та споруд, що перебувають в комунальній власності територіальної громади, та ТОВ "Алмаз Б" ЛТД. Від КТП-2, на якій встановлений силовий трансформатор ТМЗ 1000 кВл, здійснюється електропостачання ТОВ НВП "Аргон". Від КТП-3 на якій встановлений силовий трансформатор ТМЗ 1000 кВл, та КТПн-4, здійснюється електропостачання будівель та споруд Державного підприємства "Вінницький завод "Кристал".

Державне підприємство "Вінницький завод "Кристал", як власник вищевказаних мереж є основним споживачем, а субспоживачами з комерційними пунктами обліку електричної енергії є такі суб`єкти як ТОВ НВП "Аргон" та ТОВ "Алмаз Б" ЛТД, які в сукупності споживають по цим мережам великий обсяг електричної енергії в порівнянні із обсягом її споживання підприємством. Це напряму впливає на стан цих кабельних ліній живлення та необхідність їх періодичного ремонту, що потребує фінансових затрат.

Як зазначає позивач, відповідно до ст. 49 Закону України "Про ринок електричної енергії" основний споживач зобов`язаний укласти з оператором системи розподілу, на території здійснення ліцензованої діяльності з розподілу якого розташовані його мережі, договір про спільне використання електричних мереж за типовою формою, затвердженою Регулятором.

В зв`язку з чим, Державне підприємство "Вінницький завод "Кристал" звернулось з відповідним позовом до суду.

Ухвалою суду від 16.03.2020 року відкрито провадження у справі № 902/231/20 у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 08.04.2020 року.

01.04.2020 року до суду від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву № СО-51-516 від 27.03.2020 року, в якому останній просить суд відмовити позивачу в задоволенні позову в повному обсязі.

Також, до відзиву представником відповідача додано заяву № СО-51-547 від 30.03.2020 року, в якій останній просить суд, в зв"язку з введенням карантину проводити судове засідання, що призначене на 08.04.2020 року за відсутності представника Акціонерного товариства "Вінницяобленерго"

08.04.2020 року на адресу суд від представника відповідача надійшла заява б/н від 08.04.2020 року, щодо направлення відзиву відповідача на електронну адресу.

В судове засідання 08.04.2020 року представники сторін не з"явилися, хоча про дату, час та місце судового засідання повідомлялись належним чином, ухвалою суду, яка надсилалась рекомендованою кореспонденцією.

При цьому суд зазначає, про обізнаність представників сторін про дату судового засідання що підтверджується поштовими повідомленнями, які наявні в матеріалах справи.

Суд розглянув матеріали справи дійшов наступних висновків.

Згідно з положеннями ч.ч. 1-2 ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

В судовому засіданні 08.04.2020 року, судом ухвалено залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство "Аргон" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Алмаз Б" ЛДТ в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки останніх.

В силу ч. 2 ст. 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Положеннями ч. 2 ст. 182 ГПК України передбачено, що суд у підготовчому засіданні, зокрема, з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання, вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного та своєчасного розгляду справи по суті.

Також, в судовому засіданні 08.04.2020 року судом з`ясовано, що матеріали справи не містять достатніх доказів для закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 ГПК України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

З огляду на вищезазначене, з метою об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд дійшов висновку, що підготовче засідання підлягає відкладенню.

За результатами проведеного 08.04.2020 року судового засідання суд постановив ухвали про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство "Аргон" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Алмаз Б" ЛДТ в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та про відкладення підготовчого засідання у справі № 902/231/20 на 13.05.2020 року об 12:00 год., які занесено до протоколу судового засідання.

Крім того, суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

На підставі ч.4 ст.11 ГПК України, суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування та діє як виконавчий орган з`їзду суддів України; її повноваження визначаються Законом України "Про судоустрій і статус суддів" та положенням про Раду суддів України, затвердженим з`їздом суддів України.

Раду Суддів України наділено повноваженнями згідно з пунктом 6 частиною 8 статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" на:

- здійснення контролю за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, Голови чи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України чи його заступників;

- прийняття рішення про врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності зазначених осіб (у разі якщо такий конфлікт не може бути врегульований у порядку, визначеному процесуальним законом).

Відповідно до рішення Ради Суддів України № 75 від 04 листопада 2016 року Про роз`ясенння щодо наявності конфлікту інтересів , наявність у судді близьких осіб, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, які є учасниками судових проваджень, що знаходяться у провадженні судді створює конфлікт інтересів і вирішується шляхом самовідводу або повідомлення про його наявність та відводу.

Враховуючи вищевикладене, суд доводить до відома учасників справи, що у ПАТ "Вінницяобленерго", яке є відповідачем у даній справі, працює мати Судді Господарського суду Вінницької області Міліціанова Р.В., Міліціанова Тетяна Андріївна (група з питань корпоративних прав).

Зазначені обставини, на думку судді не впливають на об`єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання службових повноважень.

Тобто, суд не вбачає підстав для самовідводу.

Водночас, учасники справи уповноважені заявити відвід судді з підстав визначених ст. 35 ГПК України.

Відповідно до ч.1 ст.35 ГПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Якщо після розкриття інформації, яка може стати підставою для відводу відвід не заявлено, конфлікт інтересів вважається врегульованим.

Згідно з ч.1 ст.154 ГПК України, суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п`яти днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

В силу ст. 113 ГПК України, строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом. Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (ст.114 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 182 ГПК України підготовче засідання проводиться судом з повідомленням учасників справи.

Згідно з ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Виклик і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

З огляду на вищезазначене, суд вважає за необхідне повідомити сторін про дату, місце та час наступного судового засідання у справі № 902/231/20 шляхом їх виклику.

Водночас, 02.04.2020 року опубліковано Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" (реєстр.№3275). згідно положень якого у Господарському процесуальному кодексі України Розділ Х "Прикінцеві положення" доповнено новою частиною 4 такого змісту: "4. Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву, продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Керуючись ст.ст. 18, 120, 121, 177, 182, 183, 234, 235, 326 Господарського процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Повідомити учасників, що підготовче судове засідання у справі № 902/231/20 відбудеться 13.05.2020 року об 12:00 год. в приміщенні Господарського суду Вінницької області (вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, 3-й поверх, зал № 1).

2. Викликати у судове засідання представників сторін та третіх осіб з доказами про повноваження, визначеними ст. 60 ГПК України та з документами, що посвідчують особу. У разі направлення учасниками справи (за власним бажанням) у судове засідання уповноважених представників, останнім мати при собі, відповідно до ст.ст. 58, 60 ГПК України, документи, що підтверджують їх повноваження.

3. Розкрити сторонам справи № 902/231/20 інформацію про те, що у ПАТ "Вінницяобленерго", яке є відповідачем у даній справі, працює мати Судді Господарського суду Вінницької області Міліціанова Р.В., Міліціанова Тетяна Андріївна (група з питань корпоративних прав).

4. Роз`яснити сторонам право заявити відвід Судді Господарського суду Вінницької області Міліціанова Р.В. у справі № 902/231/20 у строк до 06.05.2020 року.

5. Зобов`язати позивача Державне підприємство "Вінницький завод "Кристал" надіслати (надати) до суду, але не пізніше 17.04.2020 року :

- докази надіслання позовної заяви з додатками третім особам;

- докази використання розподільного пункту електричної енергії РП-24 напругою 10 Кв та кабельних ліній живлення точки розподілу електроенергії у господарській діяльності;

- відомості щодо часткового відшкодування витрат на утримання розподільного пункту електричної енергії РП-24 напругою 10 Кв та кабельних ліній живлення точки розподілу електроенергії субспоживачами;

- докази складення та направлення Акціонерному товариству "Вінницяобленерго" в особі СО "Вінницькі міські електричні мережі" типового договору з додатками, кошторису витрат та однолінійної схеми.

6. Зобов`язати відповідача Акціонерне товариство "Вінницяобленерго" в особі СО "Вінницькі міські електричні мережі" подати до суду, але не пізніше 24.04.2020 року :

- відомості щодо отримання примірника договору, кошторису витрат, однолінійної схеми.

7. Роз`яснити учасникам справи, що на період дії карантинних заходів, установлених Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" прибуття у судові засідання та направлення представників не є обов`язковим.

На період дії карантинних заходів обмежено доступ до приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань, а також осіб, які не є безпосередніми учасниками судових засідань.

Рекомендувати учасникам справи приймати участь у судових засідання в режимі відеоконференції або направляти до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності за наявними у справі доказами.

Рекомендувати учасникам справи направляти до суду усі процесуальні документи та наявні докази засобами дистанційного зв`язку (поштою, факсом, електронною поштою на адресу: inbox@vn.arbitr.gov.ua).

Роз`яснити учасникам справи можливість заявляти клопотання про відкладення розгляду справи внаслідок введення карантинних заходів.

8. Попередити учасників справи, що письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст. 91 ГПК України). В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" або ін.). Відповідно до п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

9. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vn.arbitr.gov.ua/sud5003/ .

10. Примірник ухвали надіслати сторонам та третім особам рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 13.04.2020 року.

Суддя Міліціанов Р.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. 600-річчя, 21, м. Вінниця, 21100)

3 - відповідачу (вул. Пирогова, 174, м. Вінниця, 21008)

4 - ТОВ НВП "Аргон" (вул. Ширшова, буд. 31, м. Вінниця, 21009)

5 - ТОВ "Алмаз Б" ЛТД (вул. 600-річчя, буд. 21-Б, м. Вінниця, 21027)

Дата ухвалення рішення13.04.2020
Оприлюднено14.04.2020
Номер документу88721695
СудочинствоГосподарське
Сутьспільне використання електричних мереж

Судовий реєстр по справі —902/231/20

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні