Рішення
від 13.04.2020 по справі 627/48/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/48/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2020 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

з участю секретаря - Коломієць Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на спадок,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування на Ѕ частку земельної ділянки площею 8,06 га, яка розташована на території В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина на майно, що складається з земельної ділянки площею 8,06 га, яка належала ОСОБА_2 на підставі державного акту серії ІV - ХР №003706.

Позивач з метою прийняття спадщини звертався до Краснокутської державної нотаріальної контори, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа.

Позивач має намір успадкувати майно, оскільки являється спадкоємцем першої черги за законом, в зв`язку з чим звернувся до суду з даним позовом та прохає визнати за ним право приватної власності в порядку спадкування за законом на Ѕ частку земельної ділянки після смерті матері ОСОБА_2 .

В судове засідання позивач не з`явився, однак в позовній заяві прохав слухати справи у його відсутність.

Представник відповідача - В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність та при прийнятті рішення покладався на розсуд суду.

Суд, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Із матеріалів справи вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , копія якого мається в матеріалах справи, відкрилась спадщина, яка складається з земельної ділянки площею 8,06 га, яка розташована на території В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області, що належала їй на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV - ХР №003706.

У відповідності до вимог ст.ст.1217, 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування одержують особи, зазначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом має той з подружжя, який його пережив та діти спадкодавця.

Факт, що позивач являється сином померлої ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про його народження серії НОМЕР_2 , копія якого знаходиться в матеріалах справи.

Позивач з метою прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 в нотаріальному порядку звертався до Краснокутської державної нотаріальної контори, однак йому було відмовлено у оформленні спадкових справи у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на майно, про що свідчить постанова Краснокутської державної нотаріальної контори Харківської області від 24.01.2020 №189/02-31.

Однак, позивач фактично прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_2 , проживаючи з померлою на день смерті, про що свідчить вищевказана постанова нотаріуса та довідка сільської ради № 8 від 15.01.2020 року.

Також з постанови Краснокутської державної нотаріальної контори Харківської області від 24.01.2020 №189/02-31 вбачається, що спадкоємцем майна ОСОБА_2 є її інший син ОСОБА_3 , який спадщину прийняв шляхом подачі заяви.

Відповідно до п.1 ст. 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними, а тому позивач ОСОБА_1 та інший спадкоємець ОСОБА_3 мають право на спадкове майна по Ѕ частині кожен.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_3 звернувся до Краснокутського районного суду Харківської області з позовом про визнання права власності в порядку спадкування за законом. Рішенням суду від 23.09.2019 року позовні вимоги ОСОБА_3 були задоволені та визнано за ним право приватної власності в порядку спадкування за законом на Ѕ частку земельної ділянки площею розміром 8,06 га, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV - ХР №003706 після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності на земельну ділянку відповідно до ст.1225 ЦК України переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч.1 ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельні ділянки виникає після одержання її власником документу, що посвідчує право власності, та його державної реєстрації.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. а ч.3 ст. 152 Земельного Кодексу України.

Громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини , як визначено в ст.81 ч.1 п. г Земельного Кодексу України.

Також, як вбачається з ч.1 п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування " відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІV - ХР №003706.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є спадкоємцем за законом після померлої ОСОБА_2 та до спадкового майна входить земельна ділянка.

Згідно ст. ст. 55, 124 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод(1950 р.), ратифікована Законом України від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Протоколу № 1 (1952 р.) передбачає право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускає позбавлення особи свого майна, крім як в інтересах суспільної необхідності і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнає право держави на здійснення контролю за використанням власності у відповідності з загальними інтересами або для забезпечення податків, інших зборів чи штрафів.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006року N3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року та практику Європейського Суду з прав людини як джерело права.

Згідно із ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом після смерті матері - ОСОБА_2 , має законне право на Ѕ частину земельної ділянки в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного та керуючись ст.ст. 328, 1216, 1217, 1223,1225,1261 ЦК України, ст.ст. 259, 265,268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області про визнання права на спадок - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності в порядку спадкування за законом на Ѕ частку земельної ділянки площею розміром 8,06 га, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV - ХР №003706 після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 ).

В`язівська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: провул. Погорелова №2, с. В`язова, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 04397371).

СУДДЯ В.А. КАЛІБЕРДА

Дата ухвалення рішення13.04.2020
Оприлюднено14.04.2020
Номер документу88737989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/48/20

Рішення від 13.04.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні