Ухвала
від 13.04.2020 по справі 750/522/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/522/20

Провадження № 1-кс/750/888/20

У Х В А Л А

13 квітня 2020 року м. Чернігів

Слідчий суддяДеснянського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотаннястаршого слідчогослідчого відділуЧернігівського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вЧернігівській області ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю,у кримінальномупровадженні,внесеному вЄдиний реєстрдосудових розслідуваньза №12019270010005476 від 19.09.2019, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено прокурором Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , в якому просить надати старшому слідчому ЧернігівськогоВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 ,старшому слідчому Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_5 , старшому слідчому Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_6 ,тимчасовий доступ до документів, а саме доступ до ІНФОРМАЦІЯ_1 (Лог файлів), що являють собою спеціальні файли, у яких накопичується зібрана службова та статистична інформація про події в системі (програмі), що зберігається на серверах та жорстких дисках та інших флеш носіях в ІНФОРМАЦІЯ_2 з можливістю ознайомитись з ними та провести їх вилучення шляхом копіювання з місця зберігання, та провести тимчасовий доступ до договорів за період з початку 2019 по початок 2020 року, відповідно до яких здійснювалось обслуговування бухгалтерської бази даних, імпорт даних у програму з інших систем, та створення форм звітності, ДК021:2015 72260000-5, та здійснювалось обслуговування інших програмних продуктів та баз даних ІНФОРМАЦІЯ_2 з можливістю вилучити оригінали даних договорів з місця їх зберігання.

Слідчий в судове засідання не з`явився, в клопотанні просив розгляд проводити без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, представник особи, у володінні якої знаходяться документи, в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до висновку що клопотання підлягає частковому задоволенню, з огляду на таке.

Слідчим відділом Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.362 КК України, за фактом несанкціонованих дій з боку ОСОБА_7 та ОСОБА_8 з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машин (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, шляхом надання доступу та несанкціонованого копіювання бухгалтерської бази даних КЛПЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Так, 29.03.2019 о 10 год. 14 хв. перебуваючи на посаді бухгалтера КЛПЗ ОСОБА_8 надала ОСОБА_7 віддалений доступ до ПОЕМ на якому зберігалась бухгалтерська база даних закладу, а ОСОБА_7 здійснив її копіювання, без відповідного дозволу посадової особи, яка уповноважена його надавати.

Вказані дії призвели до витоку відомостей щодо фінансово - господарської діяльності підрозділів КЛПЗ, його документообігу, економічного стану, організаційної та структурної особливості, а також персональних даних його працівників.

Дані обставини зумовлюють наявність ознак вчинення ОСОБА_7 та ОСОБА_8 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 Кримінального кодексу України.

В ході проведення досудового слідства було встановлено, що 07.06.2018, між КЛПЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в особі головного лікаря ОСОБА_9 що діяв на підставі Статуту надалі «Замовник» та фізичної особи підприємця в особі ОСОБА_7 що діяв на підставі виписки з єдиного державного реєстру № 20640000000040026 від 02.02.2017, надалі «Виконавець», був укладений договір № 32/1 відповідно якого ОСОБА_7 зобов`язувався надавати КЛПЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » консультаційні послуги по роботі з базами даних, імпорт даних у програму з інших систем, створення форм звітності, ДК021:2015 72260000-5.

Таким чином, ОСОБА_7 мав доступ до ПОЕМ на якому зберігалась бухгалтерська база даних закладу та інша службова інформація, та здійснив її копіювання, без відповідного дозволу посадової особи, яка уповноважена його надавати.

В подальшому в ході проведення слідчих дій а саме огляду місця події за адресою: АДРЕСА_1 , в офісному приміщенні було виявлено та вилучено ноутбук марки Asusx 55 a, модельний номер № AR5B225, з зарядним пристроєм, також в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , було вилучено флеш носій марки «Apacer» в корпусі чорного кольору, флеш носій марки «SPSiliconPower» об`ємом 16 gb.

Разом з тим було отримано ухвалу Деснянського районного судум. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів а саме доступ до ІНФОРМАЦІЯ_1 (Лог файлів) що являють собою спеціальні файли, у яких накопичується зібрана службова та статистична інформація про події в системі (програмі), що зберігається на серверах та жорстких дисках та інших флеш носіях в КЛПЗ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в далі в ході тимчасового доступу було здійснено копіювання ІНФОРМАЦІЯ_1 (Лог файлів) на DVD диск марки Axent.

Вилучені в ході проведення слідчих дій речі а саме: ноутбуку марки Asusx 55 a модельний номер № AR5B225, паперовий конверт з флеш носієм марки «Apacer» в корпусі чорного кольору, марки SPSiliconPower об`ємом 16 gbпаперовий конверт зDVD диском марки Axent, було направлено до Чернігівського НДЕКЦ МВС України для проведення судово коп`ютерно - технічної експертизи.

За результатами вказаної експертизи було встановлено що в ноутбуку марки Asusx 55 a модельний номер № AR5B225, на накопичувачі на жорстких магнітних дисках «Seagate» модель«ST320LT020» серійний номерW0485RPR виявленні програми які в назві містять слово «Парус».

Крім цього, під час проведення експертного дослідження програми «Парус» виявленні дані котрі можуть свідчити про інші факти здійснення несанкціонованих дій з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, комп`ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації шляхом надання доступу та несанкціонованого копіювання бухгалтерської бази даних наступних підприємств та державних організацій:

1. ІНФОРМАЦІЯ_4 ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

2.Чернігівський військовий госпіталь, (в/ч НОМЕР_2 , АДРЕСА_4 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

3. ІНФОРМАЦІЯ_5 ( АДРЕСА_5 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

4. ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_6 , код ЄДРПОУ НОМЕР_5 );

5. ІНФОРМАЦІЯ_6 з охорони об`єктів ( АДРЕСА_7 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

6.Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ІНФОРМАЦІЯ_7 ( АДРЕСА_8 , код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

7. ІНФОРМАЦІЯ_7 ( АДРЕСА_9 , код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

8. ІНФОРМАЦІЯ_8 ( АДРЕСА_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_9 );

9. ІНФОРМАЦІЯ_9 ( АДРЕСА_11 , код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

10. ІНФОРМАЦІЯ_10 ( АДРЕСА_12 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

З метою проведення експертного дослідження, слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлятьсобою абоне включаютьречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю (ч. 5 ст. 163 КПК України).

За змістом положень ч.2 ст. 159, п.8 ч.1 ст. 162 КПК України, документи, які цікавлять слідство, містять охоронювану законом таємницю, тому тимчасовий доступ має відбуватися на підставі ухвали слідчого судді з урахуванням доведеності підстав, передбачених ч.5 ст. 163, ч.6 ст. 163 КПК України.

В ході розгляду даного клопотання, зазначені у ньому данні дають достатні підстави вважати, що речі та документи, які містять охоронювану законом таємницю, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , необхідні органу досудового розслідування для проведення експертного дослідження, вказані документи можуть бути використані як доказ та матимуть суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а їх вилучення необхідне для досягнення вказаної мети, тому є всі підстави для задоволення клопотання в цій частині.

Проте,слідчий усвоєму клопотанніпросить надатитимчасовий доступі можливістьвилучення інформаціїстаршому слідчомуЧернігівського ВПГУНП вЧернігівській області ОСОБА_3 ,старшому слідчомуЧернігівського ВПГУНП вЧернігівській області ОСОБА_5 ,старшому слідчомуЧернігівського ВПГУНП вЧернігівській області ОСОБА_6 , разом з тим, відповідно до долученого до матеріалів клопотання витягу з Єдиного реєстру досудового розслідування за №12019270010005476від 19.09.2019, такі слідчі ЧернігівськогоВП ГУНПв Чернігівськійобласті як ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , що здійснюють досудове розслідування даного кримінального провадження, в ньому відсутні, як і документи на підтвердження повноважень вищевказаних осіб, а тому клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.162, 163, 164 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_4 (юридична адреса та фактичне місцезнаходження: АДРЕСА_3 ) надати старшому слідчому Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, а саме доступ до ІНФОРМАЦІЯ_1 (Лог файлів), що являють собою спеціальні файли, у яких накопичується зібрана службова та статистична інформація про події в системі (програмі), що зберігається на серверах та жорстких дисках та інших флеш носіях у ІНФОРМАЦІЯ_2 з можливістю ознайомитись з ними та провести їх вилучення шляхом копіювання з місця зберігання, та провести тимчасовий доступ до договорів за період з початку 2019 по початок 2020 року, відповідно до яких здійснювалось обслуговування бухгалтерської бази даних, імпорт даних у програму з інших систем, та створення форм звітності, ДК021:2015 72260000-5, та здійснювалось обслуговування інших програмних продуктів та баз даних ІНФОРМАЦІЯ_2 з можливістю вилучити оригінали даних договорів з місця їх зберігання.

В задоволенні решти вимог слідчого - відмовити.

Строк дії ухвали встановити до 13 травня 2020 року.

Другий примірник ухвали, копію ухвали вручити слідчому.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.04.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —750/522/20

Ухвала від 28.07.2021

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 23.07.2021

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні