Ухвала
від 14.04.2020 по справі 991/3004/20
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/3004/20

Провадження1-кс/991/3093/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника особи, яка звернулася зі скаргою, ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Вищого антикорупційного суду скаргу Громадської організації «Гідна Громада» на бездіяльність уповноваженої особи Національного антикорупційного бюро України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

установив:

09 квітня 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшла вказана скарга, в якій ГО «Гідна громада» просить: зобов`язати уповноважену особу Національного антикорупційного бюро України не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про можливе вчинення Дударківським сільським головою ОСОБА_4 , депутатами та працівниками Дударківської сільської ради та іншими посадовими та службовими особами за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України, зазначені у заяві про вчинене кримінальне правопорушення Громадської організації «Гідна Громада» від 27.03.2020 (вх. 204/570-00-юо від 30.03.2020), про що голові ГО «Гідна Громада» ОСОБА_3 через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скарга обґрунтована тим, що 27.03.2020 засобами поштового зв`язку головою ГО «Гідна Громада» ОСОБА_3 подано до Національного антикорупційного бюро України заяву про вчинення дій, що містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 ч. 2 ст. 364 КК України.

В поданій заяві заявником порушено питання щодо проведення перевірки можливого вчинення Дударківським сільським головою ОСОБА_4 , та іншими посадовими та службовими особами сільської ради кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 ч. 2 ст. 364 КК України, щодо передачі у власність земельних ділянок, розташованих на території Дударківської сільської ради.

Станом на день подання скарги, відомості про вчинене кримінальне правопорушення до ЄРДР повноважними працівниками Національного бюро всупереч ст. 214 КПК України не внесено, що стало підставою звернення до суду з даною скаргою.

Голова ГО «Гідна Громада» ОСОБА_3 в судовому засіданні скаргу підтримав, просив задовольнити.

Представник Національного бюро в судове засідання не прибув, засобами електронного зв`язку надав суду письмові пояснення, в яких зазначив, що в заяві ГО «Гідна Громада» від 27.03.2020 про вчинення кримінального правопорушення не наведено достатніх об`єктивних даних та конкретних фактів, що можуть свідчити про вчинення кримінального корупційного правопорушення, здійснення досудового розслідування якого віднесено до підслідності детективів Національного бюро, у зв`язку з чим вказану заяву листом від 01.04.2020 №11-192/12391 скеровано для розгляду в межах компетенції до Головного управління Національної поліції Київської області, про що повідомлено заявника. Представник Національного бюро просив відмовити в задоволенні скарги та розглядати скаргу без його участі.

Відповідно до ст. 306 КПК України неявка представника Національного бюро в судове засідання не перешкоджає розгляду скарги.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, пояснення голови ГО «Гідна Громада» та письмові пояснення представника Національного бюро, дійшов висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до пункту 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Статтею 214 КПК України визначено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Відповідно до п. 8 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого Наказом ГПУ № 139 від 06.04.2016, детективи підрозділів детективів та внутрішнього контролю НАБУ, уповноважені здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, є одними із реєстраторів Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Отже, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України.

Разом з тим, згідно ч. 2 ст. 218 КПК України, якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

В ході судового розгляду скарги встановлено, що 27.03.2020 засобами поштового зв`язку головою ГО «Гідна Громада» ОСОБА_3 подано до Національного бюро заяву про вчинене кримінальне правопорушення, яка отримана 30.03.2020, вх. № 204/570-00-юо.

На момент судового розгляду скарги доказів внесення відомостей до ЄРДР за заявою ГО «Гідна Громада» про вчинене кримінальне правопорушення від 27.03.2020, представниками Національного бюро слідчому судді не надано.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга ГО «Гідна Громада» підлягає задоволенню в частині зобов`язання уповноважених службових осіб Національного бюро внести відомості до ЄРДР.

Вимоги скарги щодо надання витягу з ЄРДР не підлягають задоволенню як передчасні, оскільки їх вчинення є наслідком внесенням відомостей до ЄРДР, що прямо визначено нормами КПК України.

Керуючись ст. 2, 7, 214, 303 307, 372 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених службових осіб Національного антикорупційного бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою Громадської організації «Гідна Громада» від 27.03.2020, яка надійшла до Національного бюро 30.03.2020 за вх. № 204/570-00-юо.

У задоволенні іншої частини скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88761083
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —991/3004/20

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні