Рішення
від 06.04.2020 по справі 314/3099/19
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/3099/19

Провадження № 2/314/174/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.03.2020 року м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області в складі судді Мануйлової Н.Ю., секретар судового засідання Рясна А.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу №314/3099/19 за позовом ОСОБА_1 до Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про встановлення юридичного факту родинних відносин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2019 року позивачка звернулася до суду з позовом до відповідача про встановлення факту родинних відносин та наданя їй додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Свої позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовувала тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною сестрою її батька - ОСОБА_3 , а отже, є її рідною тіткою. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла.Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, що розташована на території Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Помилки службових осіб, допущені при складанні документів у післявоєнний період у документах батька позивачки та ОСОБА_2 , завдають перепони в отриманні спадщини після тітки, у зв`язку з чим позивачка змушена звернутися до суду. Крім того, позивачка просила суд надати їй додатковий строк для прийняття спадщини, посилаючись на поважність пропущення такого строку, яке сталося через допущені у документах, що посвідчують родинні зв`язки, помилки.

Згодом позивачка змінила підстави позову, надавши відповідну заяву, в якій зазначила, що її стало відомо, що після ОСОБА_2 прийняв спадщину в судовому порядку її син ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після нього інших спадкоємців, крім позивачки, немає. Заповіт ОСОБА_4 не складав, тож позивачка вважає, що є єдиною спадкоємицею після ОСОБА_4 . Внаслідок помилок, допущених у документах батька позивача та матері ОСОБА_4 , позивачка не може підтвердити своє право на отримання спадщини. Про смерть ОСОБА_4 вона не знала, тому просила суд встановити факт родинних відносин між нею та ОСОБА_4 та встановити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору після смерті ОСОБА_4 .

Ухвалою Вільнянського районного суду Запорізької області від 16.07.2019 відкрито провадження у цивільній справі та призначений розгляд справи в порядку загального позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалами Вільнянського районного суду Запорізької області від 23.09.2019 та 20.12.2019 задоволено клопотання представника позивача та витребувані докази по справі.

У підготовче судове засідання позивач не зявилася, від представник позивача надійшла заява про розгляд справи за їхньої відсутності, підтримав позов в повному обсязі, просив його задовольнити.

Представник відповідача позов визнав повністю, просив проводити розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку щодо обґрунтованості позову і наявності підстав для його задоволення.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Запорізьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Запорізькій області 12.03.2012.

Батьком позивачки відповідно до її свідоцтва про народження від 09.06.1961 серії НОМЕР_2 , виданого Ново-Іванківською сільрадою Ново-Миколаївського району Запорізької області, є ОСОБА_6 . Його прізвище помилково переведено українською мовою як ОСОБА_7 , натомість, прізвище позивачки відповідно до цього ж свідоцтва - ОСОБА_8 .

Згідно книги запису актів цивільного стану при Новоіванківській сільській раді сучасного Новомиколаївського району Запорізької області про народження гр. ОСОБА_9 - ім`я зазначено як ОСОБА_9 . Батьком ОСОБА_9 зазначений ОСОБА_11 , мати - ОСОБА_12 . В подальшому ОСОБА_9 зареєструвала шлюб із ОСОБА_13 і взяла прізвище ОСОБА_14 , що підтверджується Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища, від 27.03.2018 р.

Відповідно до свідоцтва про народження батька позивачки (оформлено російською мовою) серії НОМЕР_3 , виданого Новоіванківською сільською радою Новомиколаївського району Запорізької області 27.08.1970, його батьками є ОСОБА_15 - отец та ОСОБА_16 - мать .

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_9 , оформленого російською мовою, серії НОМЕР_4 , виданого Новоіванківською сільською радою Новомиколаївського району Запорізької області 08.06.1971, її батьками також є ОСОБА_17 ОСОБА_16 - мать .

Батько позивачки помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_5 , виданим 17.12.2004 Новоіванківською сільською радою Новомиколаївського району Запорізької області.

26.12.1986 р.позивачка ОСОБА_18 уклала шлюб з ОСОБА_19 та взяла його прізвище, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_6 .

Отже, на підставі наданих доказів суд доходить висновку, що ОСОБА_2 є рідною тіткою позивачки - ОСОБА_1 ..

Відповідно свідоцтва про народження № НОМЕР_7 , виданого Ново-Іванківською сільрадою 14.08.1949, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , його батьками є ОСОБА_13 та ОСОБА_2 . Крім того, факт родинних відносин між матір`ю ОСОБА_2 та сином ОСОБА_4 підтверджений рішенням Вільнянського районного суду Запорізькорї областівід 29.10.2013 по справі № 314/5396/13-ц.

Відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з роз`ясненнями, наданими в п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання.

Отже, суд вважає, що факт родинних відносин між позивачкою та ОСОБА_4 , а саме те, що ОСОБА_1 є двоюрідною сестрою ОСОБА_4 , підтверджений належними та допустимими доказами.

Після смерті тітки позивачки ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, що розташована на території Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області.

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 29.10.2013 по справі № 314/5396/13-ц за сином ОСОБА_2 - ОСОБА_4 - в порядку спадкування після померлої ОСОБА_2 визнано право власності на майновий пай у КСП Авангард вартістю 5971 гривень 93 копійки та на земельну ділянку площею 6,52 на території Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала ОСОБА_2 згідно з Державним актом на право приватної власності на землю І-ЗП № 031096, виданим 20.09.1999 Вільнянською районною радою.

ОСОБА_4 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Помер ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується відомостями, наданими Олександрівським районним у місті Запоріжжі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 08.01.2020 № 58940285, наданої Вільнянською державною нотаріальною конторою, у Спадковому реєстрі відсутні відомості про заповіти та спадкові договори ОСОБА_4 .

Згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 08.01.2020 № 58940268, наданої Вільнянською державною нотаріальною конторою, відомості про заведення спадкової справи після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 у Спадковому реєстрі відсутні.

Статтями 1216, 1218 ЦК України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За приписами ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Як встановлено ст. 1265 ЦК України, у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права на спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Оскільки заповіту ОСОБА_4 не складав, інші його родичі про своє право на спадкування не заявили, то позивачка як двоюрідна сестра ОСОБА_4 має право на спадкування за законом у п`яту чергу.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що позивачка не проживала із спадкодавцем і про відсутність інших спадкоємців не знала. За таких обставин суд вважає ці обставини поважними причинами, що є підставою для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2018 року додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини.

Враховуючи те, що позивач просить не стягувати з відповідача сплачений судовийзбір, судові витрати слід залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст.12,13,81,258,259,263,265,268, ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_8 , до Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, місцезнаходження: Запорізька область, Вільнянський район, с.Максимівка, вул.Центральна, 18, код ЄДРПОУ 04353221, про встановлення юридичного факту родинних відносин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є двоюрідним братом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_9 , уродженки с.Каштанівка Новомиколаївського району Запорізької області.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_9 , яка проживає в АДРЕСА_2 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 протягом 3 місяців з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Вільнянський районний суд Запорізької області. Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 06.04.2020.

Суддя Наталія Юріївна Мануйлова

06.04.2020

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено16.04.2020
Номер документу88773008
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —314/3099/19

Рішення від 06.04.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Рішення від 27.03.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

Ухвала від 16.07.2019

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Мануйлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні