Ухвала
від 14.04.2020 по справі 580/1049/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

14 квітня 2020 року справа № 580/1049/20 м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Білоноженко М.А., перевіривши матеріали адміністративного позову Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Станіславчицького навчально-виховного комплексу заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Матусівської сільської ради про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду,

ВСТАНОВИВ:

26.03.2020р. до Черкаського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (далі - позивач) до Станіславчицького навчально-виховного комплексу заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Матусівської сільської ради (далі - відповідач), в якому просить:

- застосувати заходи реагування у вигляді часткової зупинки експлуатації Станіславчицького навчально-виховного комплексу заклад дошкільної освіти - загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Матусівської сільської ради шляхом знеструмлення електроживлення, та припинення експлуатації будівлі котельні до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 26.03.2020р. позовну заяву залишено без руху та надано позивачеві десятиденний строк, з моменту отримання копії ухвали, для усунення недоліків позовної заяви.

В ухвалі зазначено, що позивачем вказані недоліки можуть бути усунуті шляхом подання до Черкаського окружного адміністративного суду:

- оригіналу документу про сплату судового збору за звернення до суду у розмірі 2102,00 грн.

13.04.2020р. до суду надійшло клопотання представника позивача про продовження строку для усунення недоліків позовної заяви та просив повторно розглянути клопотання про відстрочення сплати судового збору, в обгрунтування якого зазначено, що у відповідності до виписки з банку від 02.04.2020 за кодом КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки» , у позивача відсутні кошти для сплати судового збору за подачу позовів. Крім того, до заяви додано листи позивача до центрального органу із запитами на додаткові кошторисні призначення.

За результатами розгляду клопотання про продовження терміну залишення позовної заяви без руху, суд зазначає наступне.

Згідно частини 2 статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Частиною 6 статті 121 КАС України встановлено, що про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

На підставі вказаного, з урахуванням обставин у даній справі, беручи до уваги, що позивачем здійснюються дії для усунення недоліків позовної заяви визначені ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 26.03.2020р., суд доходить висновку про доцільність продовження процесуального строку для усунення позивачем недоліків позовної заяви.

Згідно ч.3 Розділу VI КАС України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

З урахуванням зазначеного, недоліки позовної заяви визначені ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 26.03.2020р. позивач може усунути у десятиденний строк з дня закінчення строку дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Розглянувши повторно клопотання про відстрочення від сплати судового збору, у відповідності до вимог ст.8 ЗУ "Про судовий збір", суд зазначає наступне.

У відповідності до частини 1 статті 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону №3674-VI, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

З аналізу вказаних положень, вбачається, що суд вправі відстрочити сплату судового збору враховуючи майновий стан сторони, за наявності умов, встановлених ч.1 ст.8 Закону №3674-VI.

Так, позивачем подано до суду докази на підтвердження відсутності бюджетних асигнувань, разом з тим, суд зазначає, що позивач, як державний орган не відноситься до категорій осіб, визначених ст.8 Закону №3674-VI, до яких суд вправі застосувати положення вказаної статті та відстрочити сплату судового збору, в зв`яку з чим, суд доходить висновку про відсутність підстав для задоволення заявленого клопотання.

Керуючись статтями 121,160-162, частиною 1, 2 статті 169, статтею 241-243, 248 КАС України, суддя -

УХВАЛИВ:

Продовжити Управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області строк на усунення недоліків позовної заяви.

Надати позивачу десятиденний строк з дня закінчення строку дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до Черкаського окружного адміністративного суду:

- оригіналу документу про сплату судового збору за звернення до суду у розмірі 2102,00 грн.

У разі невиконання вимог, зазначених в ухвалі, позовна заява буде повернута позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя М.А. Білоноженко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено17.04.2020
Номер документу88775382
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/1049/20

Рішення від 06.08.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

Ухвала від 26.03.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

М.А. Білоноженко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні